Téma skoršieho odchodu do dôchodku rezonuje v poslednom období celým Slovenskom. Počet ľudí, ktorí sa rozhodujú odísť z pracovnej sféry skôr, sa zvýšil. Nájdu sa aj takí, čo si myslia, že dôchodkový vek je na Slovensku príliš vysoký, pričom si neuvedomujú, že v niektorých neporovnateľne vyspelejších krajinách je hranica dôchodkového veku výrazne vyššia.

OECD vlani vydala správu o dôchodkovom veku a penziách v členských krajinách. TREND z jej údajov zostavil rebríček krajín, v ktorých mohli ľudia v roku 2022 odísť do dôchodku najskôr.

Rebríček zohľadňuje dva hlavné ukazovatele – v prvom rade štandardný vek odchodu do dôchodku v roku 2022, ktorý kombinuje s takzvaným efektívnym vekom odchodu do dôchodku za obdobie rokov 2017 až 2022. Efektívny vek predstavuje priemerný vek ľudí, ktorí odišli do predčasného dôchodku. Ten sa veľmi často odlišuje od legislatívne stanovenej vekovej hranice dôchodkového veku, keďže mnohí ľudia sa rozhodujú odísť z trhu práce skôr, a to buď zo zdravotných dôvodov, rodinných dôvodov, vďake možnostiam čerpať dôchodkové výhody predčasne alebo vďaka tomu, že majú našetrený dostatok finančných prostriedkov.