Šimečka pokračuje, Plaváková končí Progresívci chcú prevziať „konzervatívnu rolu“ a robiť ústupky v programe

Jana Holubčíková
Jana Holubčíková

Lucia Plaváková a Irena Bihariová nezískali od delegátov dostatočný počet hlasov, aby zostali podpredsedníčkami strany.

Lucia Plaváková a Irena Bihariová nezískali od delegátov dostatočný počet hlasov, aby zostali podpredsedníčkami strany.

Jana Holubčíková

Jana Holubčíková

Progresívci chcú prevziať „konzervatívnu rolu“ a robiť ústupky v programe
Foto: TASR/František Iván

Piaty snem Progresívneho Slovenska sa v Košiciach začal slovenskou hymnou. Najsilnejšia opozičná strana sa nie náhodou rozhodla stretnúť mimo Bratislavy. 

Víziou progresívcov je totiž loviť v regiónoch, naberať nových ľudí a odborníkov, aby o dva roky prerazili v komunálnych aj župných voľbách. 

Progresívci už nechcú, aby ich ľudia považovali len za „bratislavskú stranu“.

Michal Šimečka, jediný kandidát na šéfa strany, ešte pred svojím znovuzvolením rečnil pred delegátmi o tom, že strana PS sa nachádza v najlepšej forme od svojho vzniku. Podporilo ho 155 zo 161 hlasujúcich.

Šimečka v prejave hovoril o tom, ako sa Slovensko počas Ficovej vlády ženie do priepasti a hrozí, že „demokracia bude spútaná a zatlačená do kúta ako v Orbánovom Maďarsku“.

Ficova vláda podľa neho rozkladá všetky inštitúcie – od polície až po národné parky – a zaujíma ju len vlastná moc a beztrestnosť, pričom „vyháňa zo Slovenska stovky a tisícky dobrých ľudí“.

V tejto súvislosti vyhlásil, že žiadna iná politická strana nie je pripravená čeliť Ficovej vláde, len PS.

„Konzervatívna rola“

Slovensko po Ficovi bude potrebné znova postaviť na nohy, povedal Šimečka, ktorý chce byť pri tom a je pripravený počúvať kritikov a robiť kompromisy.

„V niečom je to paradox, že progresívna strana, ktorá vznikla, aby posúvala a menila Slovensko vpred, musí teraz prevziať takpovediac konzervatívnu rolu. Brániť existujúce inštitúcie, hodnoty, pravidlá, civilizačné hodnoty ako demokracia, sloboda... možno je to paradox, priatelia, ale to je dnes naša misia,“ povedal pred progresívnymi delegátmi Šimečka.

Chce, aby sa PS stalo veľkou a štátotvornou stranou – aby sa o ňu Slovensko mohlo oprieť. „Slovensko potrebuje silu, ktorá vymení Smer,“ vyhlásil.

Foto: TASR/František Iván

Za dôležité preto považuje, aby PS začalo počúvať aj svojich kritikov.

„Nebojme sa počúvať, ako nás vnímajú naši kritici. Hľadajme cesty, ako osloviť tých voličov, ktorí by nás možno aj volili, ale cítia nejaké obavy, možno nechuť. Majme odvahu s týmito ľuďmi hovoriť a počúvať ich.“

Chce osloviť aj tých, ktorí síce nesúhlasia s PS vo všetkom, ale chcú rovnaké moderné európske Slovensko.

„Snažme sa im načúvať s pokorou, rešpektom, aby cítili náš úprimný záujem, aby cítili, čo PS ponúka práve im,“ vyzval svojich straníkov.

Od radikálneho programu cúvajú

Pripomenul, že PS je „strana hodnôt, strana programu, nie nejaká mafiánska štruktúra lúpežníkov, tak je to správne“.

Tu zdôraznil, že už nie je dôležité presadiť všetko zo straníckeho programu. „Už nejde o to, aby sme za každú cenu presadili každú jednu myšlienku z nášho programu. Lebo ak prehráme ten zápas demokraciu, o právny štát, Slovensko v Európe, príde celé Slovensko o všetko.“

V autokratickom a izolovanom Slovensku podľa neho už nepresadia nič z toho, čo PS chce a za čo bojuje.

Ako líder opozície je pripravený robiť kompromisy. „Musíme byť veľkorysí voči našim partnerom aj za cenu, že občas budeme nepopulárni v našom vlastnom okolí,“ vyhlásil.

Iná cesta by podľa neho bola možno jednoduchšia a dovoliť by si ju mohli v normálnych časoch. „Priatelia, my však nežijeme v normálnych časoch a máme len jednu šancu, v ktorej nesmieme zlyhať.“ Z čoho konkrétne chce ustupovať, už však Šimečka v prejave nespresnil.

Staronový líder mohol myslieť na hodnotový program strany, v ktorom písali o možnosti tranzície iba na princípe „sebaurčenia“ a namiesto tehotných žien používali termín „tehotné osoby“.

Preferencie kontinuálne rastú

Na post šéfa PS kandidoval pred dvoma rokmi prvýkrát. V tom čase bolo PS relatívne malé mimoparlamentné hnutie s jedným poslancom v parlamente.

„Sídlili sme v malej podkrovnej kuchynke v Bratislave,“ spomínal v Košiciach Šimečka s tým, že vtedy im mnohí vyčítali, že sú „príliš mladí, naivní a radikálni“.

„Všetci vtedy útočili na PS. Aj strany, ktoré sme chceli považovať za našich politických partnerov.“

Líder PS chce v nadchádzajúcich eurovoľbách zvíťaziť. Podľa Šimečku to bude posledná možnosť, ako Robertovi Ficovi uštedriť v tomto roku porážku.

Pre PS je podľa Šimečku kľúčové, aby „Slovensko neťahali preč z EÚ ľudia ako Danko či Blaha“. Za tieto slová zožal od delegátov veľký potlesk.

PS má podľa neho aktuálne potenciál 27 až 30 percent. Strana nechce zabúdať na regióny a už čoskoro preto plánuje predstaviť personálne posilnenie v komunitnej politike.

„Chcem, aby poslanci a poslankyne nášho hnutia trávili omnoho viac času v mestách a obciach po celom Slovensku, vždy keď sa to bude dať,“ vyzval líder PS.

Staronový predseda PS a nové predsedníctvo strany. Foto: TASR/František Iván

Okrem toho PS plánuje aj pravidelné výjazdové rokovania poslaneckého klubu a otvorenie regionálnych kancelárií PS v každom kraji. „Aby sa nestalo, že by niekto v hocijakom kúte našej krajiny mohol povedať, že nikdy nestretol politika alebo političku PS.“

Ďalším cieľom PS má byť v budúcnosti príprava ekonomického a sociálneho programu, s ktorým prídu „po Ficovi“. Plán Slovensko vpred má mať na starosti Ľudovít Ódor.

Od svojich hodnôt neustúpime, vraví Jaurová

Nová podpresedníčka progresívcov Zora Jaurová pre Postoj k možným kompromisom, ktoré spomínal Šimečka, uviedla, že jeho slová neznamenali, že PS bude ustupovať od hodnôt alebo vecí, ktoré považuje za správne.

„Ale možno to znamená, že netreba všetky tie veci naraz komunikovať, ale postupným spôsobom s našimi partnermi diskutovať. Podľa mňa sa nám to darí dnes v parlamente,“ vysvetlila s tým, že aj vďaka tomu majú v opozícii veľmi dobré vzťahy vrátane KDH.

Myslí si, že ide skôr o predsudky na oboch stranách, ale „potenciál na komunikáciu a rozumné zbližovanie stanovísk určite je“. Ochota je podľa nej dôležitá na všetkých stranách.

„Ide skôr o to, aby sme v tejto chvíli na Slovensku zachovali demokratické a proeurópske smerovanie a to je niečo, na čom sa vieme určite zhodnúť,“ dodala Jaurová.

PS si v Košiciach zvolilo aj troch nových podpredsedov, ktorými sa okrem Jaurovej stali aj Simona Petrík a Ivan Štefunko, ktorý bol doteraz v predsedníctve. Podpresednícke posty obhájili Michal Truban a Tomáš Valášek.

 

Nové vedenie PS

Predseda:
Michal Šimečka

Podpredsedovia:
Simona Petrík (sociálne témy, rodinná politika)
Ivan Štefunko (hospodárstvo, energetika)
Zora Jaurová (kultúra, verejnoprávne médiá)
Michal Truban (podnikateľské prostredie, digitalizácia)
Tomáš Valášek (zahraničná a obranná politika)

 

Podľa bývalého lídra strany Michala Trubana bude pre PS kľúčové, aby posilnili regióny a „zapustili korene“. „Ľudí po celom Slovensku musíme presvedčiť, že PS je pokojná, odborná sila, ktorá dokáže vládnuť a posúvať krajinu vpred,“ uviedol.

Podpredsednícku stoličku opúšťa europoslanec Martin Hojsík, ktorý aj teraz kandiduje do Bruselu, a podpredsedníčkou nebude ani Lucia Plaváková či Irena Bihariová. Nedostali dostatočný počet hlasov od delegátov.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.