Denník N

Od trabantov k najmodernejším čipom: Ako sa východné Nemecko mení na Silicon Valley

Najväčšia európska továreň na čipy. Foto - Respekt/Milan Jaroš
Najväčšia európska továreň na čipy. Foto – Respekt/Milan Jaroš

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čítanie z Respektu raz týždenne. Denník N sa stal jedným zo spolumajiteľov českého týždenníka Respekt. Benefitovať z toho budú aj predplatitelia Denníka N: raz týždenne zverejníme text z Respektu. V budúcnosti uvažujeme aj o možnosti spoločného predplatného. O tejto možnosti budeme predplatiteľov včas informovať. Aby Vám informácia neušla, stačí mať aktivovaný odber newslettra Novinky z redakcie.

V hale, kam sa chystáme vstúpiť, môže vlas napáchať podobné škody, aké by človeku spôsobil pád drevenej klady na hlavu. Úplne by zničil cennú mikroskopickú techniku na mieste dopadu.

Preto sa treba zbaviť všetkých nečistôt. Vyzliecť sa v prvej šatni do spodnej bielizne a navliecť na seba akúsi ľahkú teplákovú súpravu a papuče. V druhej šatni si potom obliecť druhú vrstvu – svetlozelený nepriedušný oblek, cez hlavu kuklu, cez nos a ústa rúško a namiesto papúč špeciálne čižmy. V ďalšej miestnosti špeciálny prístroj vysaje zostávajúce drobné nečistoty.

Vo vnútri „čistej miestnosti“, akéhosi továrenského laboratória s rozmermi takmer tritisíc metrov štvorcových, sú stroje, z ktorých každý stál desiatky miliónov eur. Inžinieri k nim prinášajú wafery – kremíkové disky, na ktorých naprogramované stroje nanášajú mikroobvody.

Jemná práca trvá niekoľko týždňov; na počiatku procesu majú kremíkové „pizze“, ako im tunajší inžinieri hovoria, hodnotu okolo tisíc eur, po jeho skončení je však aj viac než stokrát vyššia.

Čistá miestnosť vo Fraunhofer IPMS. Foto – Respekt/Milan Jaroš

Kremíkové Sasko

Táto „čistá miestnosť“ Fraunhoferovho inštitútu pre fotonické mikrosystémy (Fraunhofer IPMS) je súčasťou ekosystému, ktorý nemá v Európe obdobu.

Vznikol na okraji Drážďan, hrdo si hovorí „kremíkové Sasko“ (doslovný preklad amerického Silicon Valley je Kremíkové údolie – pozn. red.) a je európskym ťažiskom výroby čipov, teda základného stavebného kameňa všetkej vyspelej techniky. V Drážďanoch sa dnes vyrobí každý tretí európsky čip, pričom tento podiel stúpa.

Tunajší polovodičový odbor dnes zamestnáva vyše 70-tisíc ľudí a patrí doň sieť asi päťsto firiem a inštitúcií: obrie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Čítanie z Respektu

Európska únia

Nemecká ekonomika

Technológie

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie