Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slováci budú hrať na MS18 o bronz! Vyzvú Švédov
Zdielať na

Slováci budú hrať na MS18 o bronz! Vyzvú Švédov

Zdroj: JOJ Šport

ESPOO / Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov našla sebavedomie. V boji o medaily ich však čaká súper, ktorý si zatiaľ zgustol na všetkých tímoch, proti ktorým nastúpil - USA. Slovákom v skupinovej fáze nadelil 0:9 a patria k najväčším favoritom celého turnaja. Naša reprezentácia tvrdí, že našla tú správnu chémiu a má veľkú motiváciu - splniť si ďalší sen.

Slovensko - USA 2:7

Ako hodnotia zápas Slováci?

Slováci budú hrať o bronz

Už pred záverečnou tretinou bolo jasné, že Slováci by potrebovali hokejový zázrak na to, aby otočili skóre. Na jej začiatku navyše Eiserman upravil svojím druhým gólom v zápase na 6:1. Američania vymenili brankára, namiesto Parsonsa prišiel Kempf, čo ale bola skôr už predpríprava na nedeľňajšie finále. Slovákom výrazne chýbala energia a za súperom zaostávali čoraz viac vo všetkých činnostiach. Po Chrenkovej strele síce zacinkala konštrukcia bránky, gól ale padol do tej slovenskej. Plante v 52. minúte upravil na 7:1. Slováci v závere vďaka Chrenkovi ešte skóre napokon upravili. S USA prehrali 2:7.

MS do 18 rokov - semifinále /Espoo/: USA - SLOVENSKO 7:2 (2:1, 3:0, 2:1) Góly: 4. Stiga (Hensler, Hagens), 13. Eiserman (Plante, Hagens), 23. Plante (Laurilla, Bednarik), 30. Hutson (Hagens, Ziemer), 35. Skahan (Mooney, Humphreys), 41. Eiserman (Plante, Hutson), 52. Plante (Mooney, Emery) - 13. Nemec (Pitka, Chrenko), 60. Chrenko (Maruna). Rozhodovali: Österberg (Švéd.), Gour (Kan.) - Bedard (Kan.), Strömberg (Švéd.), vylúčení: 8:6 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 2665 divákov.

USA tak budú v nedeľňajšom finále bojovať o zisk dvanásteho titulu svetových šampiónov v tejto vekovej kategórii. Slovenské viac ako 20-ročné čakanie na účasť vo finále MS18 pokračuje, no už čoskoro môže čakanie na medailu skončiť. V nedeľu 5. mája o 13.00 hod. si totiž Slováci zahrajú o bronz (tak ako vlani), ich súperom bude jeden z dvojice Kanada - Švédsko.

Pozrite si najlepšie momenty z tretej tretiny:

​Po štyridsiatich minútach prehrávali Slováci 1:5

Úvod druhej tretiny znamenal ďalší gól USA, ktoré tak viedli už 3:1. Presadil sa Max Plante. Slováci bojovali, získali presilovú hru, počas ktorej zavreli súpera pred jeho bránou, no nepresadili sa. Po tvrdom hite v 29. minúte bol na striedačke ošetrovaný Andreas Straka, Eiserman za zákrok potrestaný nebol. Tomík, ktorý chcel pomstiť svojho spoluhráča, však áno.

Američania potvrdili povesť tímu, ktorý takéto šance využíva, Cole Hutson upravil na 4:1 a vyhnal Lenďáka z bránky. Namiesto neho od polovice stretnutia nastúpil Haronik. Toho po rýchlom protiútoku prekonal päť minút pred koncom druhej tretiny Will Skahan. Ďalšiemu gólu zabránil fantastickým zákrokom Haronik. Slováci prehrávajú po štyridsiatich minútach 1:5.

Pozrite si najlepšie momenty z druhej tretiny:

​​Sympatický výkon Slovákov v prvej tretine

Aký náročný bude semifinálový duel s Američanmi ukázali už prvé sekundy. Tí totiž Slovákov na dlhé minúty zatlačili do ich obranného pásma. Zatiaľ, čo Lenďák v druhej minúte podržal tím fantastickým zákrokom, o minútu neskôr už nestačil na strelu Teddyho Stiga. Náš tím si potom dokázal vypracovať niekoľko šancí, vypýtať si presilovú hru, ale nedokázal skórovať.

Súper v početnej výhode v dvanástej minúte však zvýšil. Na 2:0 upravil Cole Eiserman. V trinástej minúte napokon Slováci dokázali odpovedať na americký tlak aj gólovo. A to zásluhou Adama Nemca. Slovensko po prvej tretine prehráva s USA 1:2.

Pozrite si najlepšie momenty z prvej tretiny: 

Tímy nastúpili na zápas v týchto zostavách:

USA: Kempf - Emery, Hutson, Hensler, Skahan, Rheaume-Mullen, Laurilla, Whipple - Ziemer, Hagens, Stiga - Plante, Bendarik, Eiserman - Mooney, Humphreys, Connelly - Vansagi, Baker, McMorrow - Van Vliet
SR: Lenďák - Radivojevič, Fabuš, Húževka, Beluško, Ličko, Kupec, Zubek, Kalman - Tomík, Pobežal, Straka - Chrenko, Pitka, Nemec - Chovan, Šatan, Svrček - Liščinský, Vrtiel, Maruna

K zápasu sa vyjadril aj "slovenský Američan" Kamil Bednárik:

Súvisiace články

Najčítanejšie