Kardiologička o náhlej srdcovej smrti: Zomierajú mladí športovci častejšie ako inokedy?

Problematika náhlej srdcovej smrti u športovcov a vôbec u mladých ľudí je veľmi špecifická. Čo je v pozadí týchto situácií? Čo vyprovokuje stav nazývaný náhla srdcová smrť? Je zápalov srdcového svalu viac ako pred pandémiou covidu? Zhovárame sa o tom s doc. MUDr. Evou Goncalvesovou, prednostkou Kliniky kardiológie LF UK a NÚSCH v Bratislave.

04.05.2024 10:00
debata (28)
Náhla srdcová smrť. Čo je v pozadí týchto situácií?
Video
Zhovárame sa s doc. MUDr. Evou Goncalvesovou, prednostkou Kliniky kardiológie LF UK a NÚSCH v Bratislave. / Zdroj: TV Pravda

Ospravedlňujeme sa za svojich novinárskych kolegov z televízií, predovšetkým v druhej časti videa, ktorí nebrali ohľad na to, že nakrúcame.

K téme náhlej srdcovej smrti sa vyjadruje aj kardiologička z Banskej Bystrice MUDr. Gabriela Kaliská v tomto rozhovore.

srdce, EKG, rytmus srdca, srdcový tep Čítajte rozhovor Pacienti sa niekedy pýtajú, či sa s voperovaným "strojčekom na srdci" dá zomrieť

Čo je to náhla srdcová smrť?

Ročne sa na celom svete vyskytnú najmenej dva milióny prípadov náhlej srdcovej smrti. Kardiálna príčina má na svedomí približne polovicu. Náhla srdcová smrť (sudden cardiac death – SCD) je náhle a neočakávané zastavenie kardiovaskulárnej funkcie, čo vedie ku kolapsu obehu. Odhadovaná úmrtnosť je približne 90 % (náhla srdcová smrť teda neznamená, že človek nevyhnutne zomrie, ak sa mu včas poskytne pomoc, môže prežiť – pozn. red.).

U mladších pacientov (do 35 rokov) je menej častou príčinou ischemická choroba srdca. Približne 20–30 % náhlych nevysvetliteľných úmrtí môže predstavovať arytmická príčina a genetická mutácia srdca. Štúdie zo Spojených štátov ukázali, že výskyt náhlej srdcovej smrti je dva- až trikrát vyšší u mužov než u žien. V Amerike je napríklad výskyt dvojnásobne vyšší medzi Afroameričanmi v porovnaní s bielymi Američanmi a 3,5-krát vyšší v porovnaní s Ázijčanmi, dokonca päťkrát vyšší v porovnaní s Hispáncami. Viaceré dôkazy naznačujú súvislosť medzi obezitou a/alebo diabetom, dvojnásobne vyššie riziko majú ľudia so spánkovým apnoe (zástava dýchania v spánku počas chrápania).

Veľmi medializovaná je náhla srdcová smrť u profesionálnych športovcov, ale zo štatistického hľadiska nie je častá, vyskytuje sa 0,11 až 33,3 prípadov na stotisíc. Športovci môžu mať zvýšené riziko najmä pri neodhalených štrukturálnych a genetických chybách srdca. Medzi ďalšie výrazne ohrozené časti populácie patria rekreační užívatelia drog – od kokaínu až po látky ako protihnačkový loperamid.

(Zdroj: Kardiálne príčiny náhlych úmrtí, MUDr. Natália Vaňová a MUDr. Pavol Fülöp, Interná klinika nemocnica AGEL Košice-Šaca, časopis inVitro, jún 2023)

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #náhla srdcová smrť #úmrtia športovcov