Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Umelá inteligencia zneužitá na rasizmus: Polícia má páchateľa
Zdielať na

Umelá inteligencia zneužitá na rasizmus: Polícia má páchateľa

Pozrite si tiež archívne video o umelej inteligencii v meteorológii.

Bývalý učiteľ telocviku sa svojským spôsobom pomstil bývalému riaditeľovi školy, ktorý proti nemu predtým začal vyšetrovanie: použil falošnú rasistickú nahrávku vytvorenú umelou inteligenciou.

Umelá inteligencia dokáže generovať nové riešenia mnohých problémov - alebo môže tiež generovať nové problémy, ak sa použije na nesprávne účely v nesprávnych rukách.

Príkladom toho druhého je nedávny prípad v Spojených štátoch: Dazhon Darien, bývalý učiteľ telocviku na baltimorskej škole, bol zatknutý po tom, ako riaditeľovi školy Ericovi Eiswertovi vložil do úst slová vygenerované umelou inteligenciou. Slová, ktoré v skutočnosti nikdy nepovedal.

Denník Baltimore Banner uvádza, že Darien používal softvér na klonovanie riaditeľovho hlasu. Verejnosť bola presvedčená, že riaditeľ školy v skutočnosti osočuje černošských študentov inštitúcie a židovskú komunitu, keďže nahrávka sa v okamihu stala virálnou.

Ľudia si najprv mysleli, že rasistické poznámky povedal sám Eiswert - a pre hnev rodičov bol dočasne odvolaný z funkcie riaditeľa školy.

Úrady však nahrávku analyzovali a dospeli k záveru, že nie je autentická - do vyšetrovania boli zapojení forenzní experti FBI. Zistilo sa, že zvukový záznam obsahuje "stopy" detailov vytvorených umelou inteligenciou.

Podľa miestnej policajnej stanice mohol nahrávku vyhotoviť Darien ako pomstu za to, že ho riaditeľ školy mesiac predtým vyšetroval pre možnú krádež školských prostriedkov. Začiatkom apríla napokon podal výpoveď a možno sa chcel pomstiť za vyšetrovanie proti nemu.

Zatiaľ nie je známe, aký trest bude mužovi po zatknutí hroziť. 

Súvisiace články