Bývalý kaskadér nakrútil komédiu o svojich skúsenostiach

Do kín práve prichádza komédia Kaskadér v hlavných úlohách s Ryanom Goslingom a Emily Bluntovou. On stvárni kaskadéra, ona režisérku. On stvárni hrdinu, ktorý je vlastne len obyčajným chlapom bojujúcim so svojimi vzostupmi a pádmi, ona ženu, ktorá si v istej fáze musí ujasniť, do akej miery je silný jej hnev a do akej podstatne nežnejší cit.

03.05.2024 08:00
KAskadér Ryan Gosling Foto:
Ryan Gosling si ako Colt Seavers.
debata

Azda by ste nenašli lepšieho tvorcu, ktorý by mal nakrútiť film o kaskadérskej profesii. David Leitch, sám bývalý kaskadér, sa rozhodol spojiť viacero profesií svojho milovaného filmárstva.

Z kaskadéra režisér

Jeho cesta k režírovaniu nebola úplne priamočiara. Začala sa ešte na strednej škole, keď sa u neho prejavila láska ku kinematografii, ale ešte len v úlohe diváka. "Dokázal som celé hodiny pozerať Smrtonosnú pascu a Smrtonosnú zbraň, ktoré na mne zanechali veľmi silný dojem,” spomína. "Túžil som byť súčasťou tých kúziel v zákulisí.”

To, že mal skúsenosti s bojovými umeniami, bol šikovným mentorom a mal v sebe veľkú mieru húževnatosti a vytrvalosti, prispelo k tomu, že sa čoskoro v úlohe kaskadéra ocitol priamo na filmovom pľaci. Zásadným sa pre neho stalo nakrúcanie Klubu bitkárov s Bradom Pittom, kde pozoroval réžiu Davida Finchera.

"Možnosť pozorovať prácu iných bez toho, aby vás niekto rušil či vyháňal, bola pre mňa obrovská vec,“ spomína. "A bol to práve David Fincher, ktorého štýl práce keď som videl, bol som filmovou réžiou doslova očarený. To ma naštartovalo, aby som si sám začal vytvárať krátke filmové sekvencie, bavilo ma hrať sa s akčnými scénami, s ich choreografiou, so snímaním a strihom.”

Čoskoro začal dostávať viacero príležitostí na spolutvorbu niektorých sekvencií vo filmoch, ale vedel, že jeho cieľom je réžia, a nie čiastkové spolupráce. Šancu dostal pri filme John Wick, ktorý spolurežíroval s Chadom Stahelským. Nasledovali filmy ako Bullet Train, Rýchlo a zbesilo: Hobbs & Shaw, Deadpool 2 a ďalšie.

Kaskadér Čítajte viac Kaskadér a sexi slaninka. Ryan Gosling a Emily Blunt v akčnom filme plnom romantiky a humoru

Aj veľmi ziskový producent

V roku 2019 založil spolu s Kellym McCormickom 87North Productions, svetoznámu produkčnú a dizajnérsku spoločnosť, ktorá za niekoľko krátkych rokov vytvorila filmy s celosvetovým ziskom neuveriteľných 2,9 miliardy dolárov.

Napriek všetkým týmto úspechom však Leitch zostáva prepojený s tou najobyčajnejšou a najúprimnejšou láskou k filmu. "Moja kariéra je postavená na 20 rokoch práce kaskadéra, ktorý dostával rany, rozbíjal autá, pracoval s ohňom a spolupracoval so všetkými zložkami filmárskeho štábu. Bola to láska k filmu, ktorá ma držala pri živote.

Počas týchto rokov som pochopil model filmovej produkcie zvnútra i zvonka. Ak by ma niekto požiadal, aby som prestal režírovať filmy a vrátil sa k práci koordinátora kaskadérov, stále by som bol nadšený a spokojný. Neexistuje totiž miesto, kde by som bol radšej ako pri filmovej tvorbe,” hovorí Leitch.

A prišiel Kaskadér

David Leitch mal už slušnú kariéru, keď prišla ponuka od Guymona Casadyho, producenta a spoluzakladateľa spoločnosti Entertainment 360, aby režíroval komédiu Kaskadér. Casady totiž získal od Glena A. Larsona práva na projekt, ktorý sa v 80. rokoch vysielal na ABC ako seriál na pokračovanie.

Seriál s napínavými akčnými scénami získal obrovskú popularitu a Casady chcel podľa jeho inšpirácie ihneď po získaní práv vytvoriť film. Prišli však rozličné komplikácie a tak sa mu to podarilo až dnes.

Jeho jedinou voľbou bol pritom práve David Leitch, ktorého mal rád nielen ako režiséra, ale aj ako človeka. "No a boli to jeho skúsenosti s kaskadérskymi kúskami, ktoré z neho urobili absolútne ideálneho človeka,” povedal. Pre Leitcha bol zase ideálnym človekom Ryan Gosling, ktorý s nadšením prijal príležitosť byť súčasťou filmu, ktorý by vzdal poctu profesii kaskadérov.

barbie, Čítajte viac Recenzia filmovej udalosti roka: Barbie zvíťazila na poli marketingu aj kinematografie

"Možnosť pracovať s Davidom Leitchom pre mňa bola veľmi vzrušujúca. Som jeho fanúšik a nadchla ma aj skutočnosť, že bude robiť film o kaskadérskej komunite, pričom je sám kaskadérom. Zasadenie akčného filmu do sveta ľudí, ktorí robia akčné filmy, sa mi zdalo veľmi autentické, pretože to sú jediní ľudia, ktorí naozaj vedia, ako dosiahnuť cieľ.

Moje skúsenosti totiž hovoria, že kaskadéri sú ľudia, ktorí prídu, urobia všetky tie úžasné veci, riskujú, a potom zmiznú v tieni a herci si pripíšu zásluhy aj za to, čo urobili vlastne ich dvojníci.

Preto som sa tešil, že sme na nich v tejto komédii mohli upriamiť pozornosť a vyzdvihnúť všetko to neuveriteľné, čo robia, a riziká, ktoré podstupujú,” povedal herec, ktorý naposledy zahviezdil vo filme Barbie.

V Kaskadérovi okrem neho účinkuje Emily Bluntová, Winston Duke, Aaron Tyler-Johnson, Hannah Waddinghamová či Stephanie Hsuová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kaskadér