Denník N

Fyzická kondícia súvisí s nižším rizikom depresie či úzkosti v období dospievania

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Fyzickou zdatnosťou sa zvyšuje tolerancia na diskomfort, takže deti lepšie zvládnu náročnejšie situácie a neovládnu ich negatívne emócie, vraví psychologička Andrea Madarasová Gecková.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

🏒 Denník N na MS v hokeji: V dejisku sú reportéri Štefan Bugan a Michal Šášky, s ktorými moderátori Pavol Kliment a Jana Sedláková nahrávajú podcast Bugan a Šášky z MS. Každý deň pripravíme aj newsletter 300 slov z MS, ktorý vychádza aj ako podcast. Po každom slovenskom zápase prinášame Panel expertov. Pozrite si hlavnú stránku MS v hokeji.

Vyššia fyzická kondícia detí je spojená s nižším výskytom depresie, úzkosti a poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) v období dospievania.

Vyplýva to zo štúdie, ktorá vyšla tento týždeň v Jama Pediatrics. Ten sa radí medzi top pediatrické vedecké časopisy sveta.

Do výskumu sa zaradili údaje od 1,9 milióna detí a tínedžerov z Taiwanu.

Deti skákali do diaľky alebo robili „brušáky“

Autori výskumu použili dve taiwanské databázy, ktoré zbierajú anonymné údaje o lekárskych záznamoch a hodnotení telesnej zdatnosti a indexu telesnej hmotnosti (BMI).

Dáta pochádzali z rokov 2009 až 2019. Všetci účastníci mali pri vstupe do štúdie 10 až 11 rokov a v priemere boli sledovaní šesť rokov, najmenej tri roky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Pohyb je liek

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie