Informácie, ktoré je dobré vedieť o sonografickom vyšetrení prsníkov
2 mins read

Informácie, ktoré je dobré vedieť o sonografickom vyšetrení prsníkov

Sonografia (ultrazvuk, USG a ďalšie názvy) prsníkov je vyšetrenie, ktoré by mala pravidelne absolvovať každá žena vo veku 20 – 40 rokov (pri starších býva nahrádzané mamografiou). Čo je o tomto vyšetrení dobré vedieť?

Ako často je potrebné ho absolvovať?

Pri sonografickom vyšetrení sa na zobrazenie vnútornej štruktúry prsníkov využívajú vlastnosti ultrazvukového vlnenia. Ako sme už spomenuli v úvode, využíva sa pri ženách od 20 do 40 rokov a absolvovať by ho mali každé 2 roky v rámci preventívnej prehliadky.

Spolu s mamografiou ide o najspoľahlivejší spôsob, ako včas odhaliť rakovinu prsníka a podstúpiť ďalšiu liečbu, či už na chirurgii Trenčín, prípadne formou chemoterapie. Ale aby sme vás hneď nestrašili rakovinou, poďme ďalej hovoriť o sonografii.

Čo sa spomínanej pravidelnej kontroly každé 2 roky týka, sú aj výnimky. Ak má žena z akéhokoľvek dôvodu zvýšené riziko rakoviny prsníka, sonografiu by mala absolvovať každý rok. A v prípade, že sa u vás objavia príznaky ochorenia prsníkov, môžete takéto vyšetrenie absolvovať v podstate kedykoľvek. Sonografia totiž pomáha diagnostikovať tak hmatateľné nálezy, napríklad hrčky, ale aj nehmatateľné, napríklad bolesť prsníkov.

Bolí to? A je to bezpečné?

Sonografické vyšetrenie prsníkov je bezbolestné a bezpečné, bez zásahu do tela. Nie je tak dôvod obávať sa absolvovať USG prsníkov Bratislava. Samozrejme, prsníky sú citlivou oblasťou ženského tela, takže počas vyšetrenia môžete cítiť tlak, či menšie nepohodlie. Keďže však toto vyšetrenie zvyčajne netrvá viac ako pol hodinu, nie je to nič, čo by sa nedalo vydržať. A ihneď po vyšetrení sa môžete vrátiť k bežným činnostiam.

Limity sonografie pri vyšetrení prsníkov

Ako každé vyšetrenie aj sono prsníkov má svoje limity. Napríklad presnosť ultrazvuku je obmedzená pri vyšetrení veľkých prsníkov. Z toho pramení aj populárny omyl, ktorý hovorí, že ženy s väčšími prsiami majú vyššie riziko rakoviny. Nie je to pravda, tieto ženy môžu mať len sťaženú diagnostiku.

Okrem toho nemusí byť sonografia účinná pri rozlišovaní medzi tuhým a tekutinou vyplneným ložiskom. A v porovnaní s mamografiou tiež nedokáže zistiť príliš drobné odchýlky a podozrivé ložiská.

Zdroj obrázka:

Autor: Kozak_photo / Shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *