Nádej pre ľudí chorých na rakovinu. Táto vakcína učí telo, ako bojovať proti zhubným bunkám

Počet nových zhubných nádorov kože na Slovensku v posledných rokoch stúpa, hlavnou príčinou sú predovšetkým zmeny počasia a otepľovanie. Ľuďom hlavne so svetlou pokožkou, ktorá je na vznik melanómu náchylnejšia, teraz svitá nádej, že by sa pred vážnym ochorením mohli ochrániť očkovaním. V súčasnosti sa vakcína testuje na pacientoch, ktorí už melanóm v minulosti mali. Očkovanie má zabrániť, aby sa im ochorenie vrátilo.

03.05.2024 10:00
lekárka, pacient, prehliadka, zdravotníctvo Foto:
Melanóm je na Slovensku stále častejší, dôležitá je včasná diagnostika.
debata

Počet nových prípadov rakoviny kože rastie z roka na rok, v európskych krajinách sa za posledných 35 rokov výskyt melanómu zvýšil až štvornásobne.

Onkodermatologička: Tehotná žena s melanómom na koži už nie je raritou. Je vtedy ohrozené aj dieťa?
Video
Zdroj: TV Pravda

Zhubné nádory kože, predovšetkým melanóm, patria k najagresívnejším onkologickým ochoreniam. Veľmi rýchlo metastázujú do čriev, mozgu či pľúc. Keď sa na ne príde, už býva často veľmi neskoro. A pritom rakovina kože patrí k tým nádorom, ktoré sa dajú takmer stopercentne včas odhaliť, čím sa zabráni rozšíreniu ďalej do organizmu. Stačí byť len všímavým, kontrolovať si pokožku a pri podozrení vyhľadať dermatológa.

Ľuďom, ktorí majú k rakovine kože väčšie sklony ako iní, čo sú najmä ľudia s bledou pokožkou, modrými či zelenými očami a ryšavými vlasmi, teraz svitá nádej, že by sa mohli pred melanómom ochrániť očkovaním. Po sérii úspešných testovaní na zvieratách a na menšej skupine ľudí vstúpila nová vakcína do testovania na väčšej skupine ľudí.

Vakcína podobná ako proti covidu

Vakcínu vyvinula firma Moderna a je založená na podobnom princípe ako očkovacie látky proti ochoreniu Covid-19. Ide o technológiu mRNA, keď ľudské telo dostane prostredníctvom vakcíny návod, ako bojovať proti ochoreniam. V bunkách si po aplikácii očkovania dokáže ľudský organizmus vytvoriť proteíny, ktoré sa vyskytujú v koronavíruse a tiež v rakovinových bunkách pri zhubnom ochorení kože. Organizmus sa naučí tieto proteíny rozpoznávať a ak sa v ňom potom skutočne v dôsledku ochorenia objavia, bude vedieť, ako ich má zlikvidovať.

dva znaky melanomu pod nechtom, melanóm, necht, podnechtový melanóm Čítajte viac Nádor môžete mať aj pod nechtom! Ako ho odlíšiť od modriny následkom poranenia? Pozrite si fotky

Onkologička Heather Shawová, koordinujúci výskumníčka novej štúdie, vysvetľuje: „Myšlienka tejto imunoterapie spočíva v tom, že telo prinúti vytvoriť proteíny, čím pripraví imunitný systém na rýchlu identifikáciu a napadnutie akýchkoľvek rakovinových buniek s cieľom zabrániť recidíve melanómu.“

Jedným z prvých pacientov, ktorí sa prihlásili do klinickej štúdie, je britský hudobník Steve Young (52) z mesta Hertfordshire. V minulosti mu už bolo diagnostikované druhé štádium melanómu, ktorý lekári úspešne odstránili. Do štúdie sa podľa webu britskej University College London Hospital prihlásil, pretože cíti, že je to šanca zastaviť návrat rakoviny.

koža, znamienko, žena, rakovina kože Čítajte viac Otázky a odpovede: o najzhubnejšom kožnom nádore melanóme

Nádejná technológia

„Mám šťastie, že som súčasťou klinickej štúdie. Samozrejme, také šťastie som nemal, keď mi bola diagnostikovaná rakovina kože, v skutočnosti to bol celkom šok, ale teraz, keď som podstúpil liečbu, chcem zaistiť, aby sa to neopakovalo,“ dodáva muž, ktorý však sám nevie, či mu bola podaná vakcína alebo placebo.

Časom by sa vakcína v prípade úspešných skúšok mohla používať aj u ľudí, ktorí za sebou históriu prekonaného melanómu ešte nemajú. Technológia mRNA sa považuje za veľmi nádejnú, predpokladá sa, že v budúcnosti by sa mohla použiť i na vývoj vakcín proti ďalším onkologickým ochoreniam či proti kardiovaskulárnym, autoimunitným či vzácnym chorobám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #bazalióm #spinalióm