Denník N

SNS alebo Aliancia môžu zostať bez kresla, aj keď v eurovoľbách dostanú päť percent

Andrej Danko. Foto - TASR
Andrej Danko. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred piatimi rokmi po eurovoľbách spôsobila rozruch kauza Lexmann. Političke KDH Miriam Lexmann zostal po eurovoľbách v rukách čierny Peter napriek tomu, že kresťanskí demokrati získali vo voľbách viac hlasov ako SaS. Aj tak mali len jedno miesto v Európskom parlamente a Sloboda a solidarita mala dvoch europoslancov, hoci vo voľbách získala menej hlasov.

Lexmann sa tak stala len čakateľkou na mandát, ktorý v Európskom parlamente pripadol Slovensku až po tom, čo európsku rodinu opustilo Veľká Británia, a Lexmann mohla mandát europoslankyne vykonávať až od februára 2020.

Kauzou sa to stalo preto, lebo keby legislatíva rešpektovala vôľu voličov, čierny Peter mal ostať v rukách SaS, konkrétne Eugenovi Jurzycovi.

Paradoxom kauzy bolo aj to, že ak by KDH získalo o 371 hlasov menej, čiernemu Petrovi by sa vyhlo.

Aj tohtoročné eurovoľby môžu priniesť prekvapenie.

Do Bruselu by sa nemusel dostať napríklad Andrej Danko, ani keby jeho SNS získala päť percent.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Eurovoľby 2024

Maďarská aliancia

SNS

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie