Toto sa deje luďom v mozgu, keď sú prepustení z práce

Strata zamestnania môže byť ako náhla rana do brucha, ktorá nami emocionálne a fyzicky otrasie. Je to situácia, s ktorou sa v určitom období svojej kariéry stretne mnoho ľudí, pričom štúdie ukazujú, že takmer polovica pracujúcej populácie sa aspoň raz stretla s prepustením. Dôsledky takejto udalosti môžu byť zdrvujúce a často vedú k zvýšenej miere úzkosti, stresu a narušeniu spánku.

Štúdia uskutočnená na univerzite v Cincinnati sa zaoberala neurologickými reakciami na stratu zamestnania a objasnila, aký hlboký vplyv môže mať na náš mozog. V experimente mali laboratórne potkany k dispozícii pohodlné a obohacujúce prostredie, ktoré pripomínalo "raj pre potkany", s hračkami, prístreškami, možnosťami cvičenia a sociálnymi interakciami. Potom však bola skupina týchto potkanov z tohto stimulujúceho prostredia na mesiac odstránená, čím sa simulovala výrazná strata alebo zmena ich zvyčajného prostredia.

Výskumníci pozorne sledovali mozgovú aktivitu týchto potkanov počas celého trvania štúdie. Zistili, že niektoré oblasti mozgu, najmä tie, ktoré súvisia s reguláciou stresu a adaptáciou na správanie, vykazovali zvýšenú aktivitu v reakcii na stratu obohateného prostredia. Táto nadmerná aktivita sa však nepremietla do zvýšenej adaptability, ako by sa dalo očakávať. Namiesto toho sa zdalo, že bráni schopnosti mozgu účinne sa vyrovnať so stratou, čo obmedzovalo schopnosť potkanov prejavovať adaptívne správanie.

Na základe paralel z tejto štúdie môžu jednotlivci, ktorí zažívajú stratu zamestnania, získať cenné poznatky o svojich vlastných psychologických reakciách. 

Pochopenie, že takéto nepriaznivé udalosti môžu v mozgu vyvolať zvýšené stresové reakcie, je prvým krokom k zvládnutiu emocionálnych následkov nezamestnanosti.

Tu je niekoľko praktických tipov, ako zvládnuť problémy spojené so stratou zamestnania:

Cvičte všímavosť: Všímajte si svoje vnútorné myšlienky a príbehy. Negatívne samomyslenie a prežívanie môžu zhoršiť pocity úzkosti a zúfalstva. Vedomým spochybňovaním a preformulovaním týchto negatívnych myšlienkových vzorcov si môžete vypestovať odolnejšie myslenie.

Stanovte si ciele: Urobte proaktívne kroky na získanie pocitu kontroly stanovením krátkodobých a dlhodobých cieľov. Či už ide o aktualizáciu životopisu, nadviazanie kontaktov s profesionálmi vo vašom odbore alebo získanie nových zručností prostredníctvom online kurzov, jasné ciele môžu počas procesu hľadania práce poskytnúť smer a cieľ.

Vyhľadajte podporu: Neváhajte sa obrátiť na priateľov, rodinu alebo profesionálne siete, aby vám poskytli emocionálnu podporu a poradenstvo. Spojenie s inými ľuďmi, ktorí zažili podobné problémy, môže ponúknuť cenné poznatky a povzbudenie.

Venujte sa starostlivosti o seba: Uprednostňujte aktivity zamerané na starostlivosť o seba, aby ste zmiernili stres a podporili celkovú pohodu. Venujte sa činnostiam, ktoré vám prinášajú radosť a uvoľnenie, či už ide o cvičenie, trávenie času v prírode, meditáciu s vedomím alebo venovanie sa koníčkom.
Robte si prestávky:

Vyhnite sa pokušeniu neustále sa zaoberať hľadaním práce alebo kariérnymi vyhliadkami. Doprajte si určené prestávky na oddych a načerpanie nových síl. Voľno na oddych a regeneráciu môže zabrániť vyhoreniu a pomôcť vám udržať si zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. 

Uplatňovaním týchto stratégií a zachovaním odolnosti voči nepriazni osudu môžu jednotlivci zvládnuť problémy spojené so stratou zamestnania s väčšou sebadôverou a odolnosťou.Pamätajte, že neúspechy sú dočasné a s vytrvalosťou a odhodlaním môžete prekonať prekážky a vyjsť z nich silnejší ako predtým.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Kariéra Prepustenie Úspech
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy