Odborníčka vám poradí účinné tipy ako predísť tvorbe kŕčových žíl, pomôže ďatelina aj taxifolín

2. mája 2024
Kŕčové žily

Trápia ženy aj mužov. Môžu vyzerať ako jemné pavučinky, no kľudne o nich ani nemusíte vedieť. Zrazu vás však bolievajú a opúchajú nohy, pichá vás v nich, ťažšie sa vám chodí. Nečakajte, kým budú vaše kŕčové žily viditeľné a začnú robiť vážnejšie problémy.

V tele máme asi 150-tisíc kilometrov ciev, žíl a vlásočníc. To je asi toľko, že by ste nimi dokázali dvakrát obtočiť zemeguľu okolo rovníka. Sú zodpovedné za transport krvi zo srdca do telesných tkanív a späť a ich kondícia hrá zásadnú úlohu pre naše zdravie a celkovú pohodu. Jedným z najčastejších problémov, ktoré naše žily postihujú, sú kŕčové žily.

Bolesť nôh, ktorá je spôsobená buď poškodením nervov alebo prenosom z inej časti tela, najčastejšie z chrbtice, sa vyznačuje rôznym charakterom: mravčením, pichavou alebo ostrou bolesťou,  ktorá vystreľuje do končatín. Prejavuje sa pri dlhšom státí, menej často sprevádza pohyb. Patria sem aj tzv. nepokojné nohy, kedy pacient nie je schopný byť v kľude, ale stále hýbe nohami.

Začína to estetickým problémom

Hlavnou príčinou vzniku kŕčových žíl je zvýšený vnútrožilový tlak, ktorý oslabuje a poškodzuje chlopne v žilách. Tým sa v nich zhromažďuje krv a vyvíja tlak na steny, ktoré sa oslabujú, strácajú pružnosť a zväčšujú sa. Kŕčové žily na seba upozorňujú už vtedy, keď sa vám na nohách zjavia červené alebo modré pavučinové žilky. To je prvé upozornenie, že niečo nie je v poriadku a mali by ste sa zamerať na posilnenie vašich ciev. Keď už pokožku vydúvajú tmavofialové alebo modré žily, hrčovité, vypuklé, skrútené ako povrazy, pridružia sa aj väčšie, než len estetické problémy.

Cvičenie jogy doma
Vašim cievam dobre spraví aj cvičenie. Foto: Pexels.

Na vzniku kŕčových žíl sa podpisuje aj genetika, tehotenstvo, vek a tiež choroby ako obezita, cukrovka či srdcové ochorenia. „Ak ich máte, dlho vám nemusia spôsobovať vážnejšie problémy, možno vám budú vadiť len esteticky. Ignorovanie tohto problému sa však, rovnako ako pri ostatných zdravotných problémoch, nevypláca. Po čase sa pridá pálenie a pichanie v nohách, bolesť, opuchy, neskôr bývajú nohy unavené, pomalé a ťažké aj po krátkej prechádzke do obchodu,“ upozorňuje PharmDr. Anna Jauschová z TRIO lekárne Liberi a odporúča myslieť na prevenciu. „Tak ako všade, aj tu platí, že aktívna prevencia dokáže vzniku tohto nepríjemného stavu zabrániť alebo ho oddialiť či zmierniť už existujúce príznaky. Varixy, teda kŕčové žily, sú jedným z prvých príznakov žilového ochorenia nôh. Priebeh varixov má rôzne štádiá, záleží však od ich rozvinutia. Tiež je vhodné poradiť sa o tom so svojim lekárom alebo lekárnikom,“ hovorí farmaceutka a pridáva pár overených tipov.

Cvičenie a pohyb

Najúčinnejším v boji proti kŕčovým žilám je pohyb. Nemusíte si hneď kupovať permanentku do fitka, stačí, ak do svojho každodenného programu zaradíte rýchlejšiu chôdzu, bicyklovanie alebo jogu. Sťahovanie a uvoľňovanie svalov počas cvičenia pôsobí na cievy, čím sa zlepšuje krvný obeh aj v nohách. Pravidelným pohybom zároveň predchádzate nadváhe, ktorá má tiež významný podiel na vzniku kŕčových žíl.

Snažte sa tiež príliš dlho nesedieť a nestáť. Počas dňa si spravte 3 – 4 prestávky, keď na 15 minút zdvihnete nohy nad úroveň srdca – najpohodlnejšie je ľahnúť si a nohy podložiť dvoma vankúšmi. Pokiaľ vám to nevychádza, aspoň si vyložte nohy na stoličku alebo na stôl. 

Vedeli ste, že…?
Kŕčové žily zhoršuje aj nosenie tesného oblečenia, najmä takého, ktoré sťahuje pás a slabiny. To môže obmedziť prietok krvi z nôh do srdca a späť, a tým zhoršiť kŕčové žily. Ani vysoké opätky zdraviu nôh neprospievajú.

Kompresné pančuchy a podkolienky

Ako už názov napovedá, tieto špeciálne pančuchy a podkolienky fungujú tak, že vyvíjajú tlak v nohách, čo pomáha zlepšovať prietok krvi a znižovať jej hromadenie v žilách. Pančuchy by mali dobre priliehať, ale nemali by byť príliš tesné, inak narobia viac škody, ako úžitku. O tom, ktorý typ kompresných pančúch alebo podkolienok bude pre vás najvhodnejší, sa preto poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Chutná a zdravá grécka kuchyňa
K zdravým cievam prispieva aj zdravá strava. Zdroj: Pixabay.

Strava

K rozvoju a stavu kŕčových žíl významne prispieva aj strava. Aby boli vaše žily a cievy v pohode, dbajte na pravidelný prísun vlákniny, vitamínu C a E a pite veľa vody. Azda najznámejšou potravinou, vhodnou na posilnenie ciev a kapilár, je pohánka, resp. rutín v nej. Môžete ju jesť varenú ako kašu, prílohu, v podobe vločiek, plátkov, cestovín a pri varení a pečení používajte pohánkovú múku. Všeobecne je veľmi vhodná stredomorská strava bohatá na zeleninu a ovocie, celozrnné výrobky, strukoviny, panenský olivový olej. Pri kŕčových nohách osožia mandle, slnečnicové semienka, špenát, avokádo, brokolica, paprika, paradajky. Krvný obeh zlepší aj kajenské korenie, cesnak zasa upravuje krvný tlak. Vaše cievy poteší tiež menej soli. Aby si však chuťové poháriky prišli na svoje, nahraďte soľ bylinkami a korením.

Prírodné prostriedky na zmiernenie kŕčových žíl

Príroda nám poskytuje svoju lekáreň aj na posilnenie ciev a prevenciu kŕčových žíl. Jedným z najpoužívanejších prostriedkov sú prípravky z pagaštana konského alebo viniča. „Menej známa a pritom veľmi účinná je ďatelina lúčna, ktorá zvyšuje elasticitu a pevnosť ciev a priaznivo pôsobí na srdce. Podobný účinok má aj hloh, ktorý zároveň znižuje tlak v cievach, rovnako ako túžobník brestový. Proti opuchom zas pomáha stavikrv vtáčí, ktorý okrem iného ovplyvňuje močový trakt, čim podporuje odstraňovanie vody z organizmu,“ vymenúva Dr. Jauschová zástupcov z prírodných zdrojov.

datelina lúčna
Ďatelina obsahuje látky, ktoré prospievajú cievam. Foto: Pexels.

Nemusíte si však kupovať každú bylinku zvlášť a miešať si čajové zmesi. V lekárňach ich dostanete spolu s ďalšími bylinami ako zmes v kapsulách, navyše obohatenú o extrakt bohatý na taxifolín. „Tento prírodný flavonoid je jedným z najsilnejších antioxidantov a teda prispieva k lepšej imunite a celkovému telesnému pohodliu,“ dodáva PharmDr. Anna Jauschová a upozorňuje, že pred každým užívaním výživových doplnkov je vhodné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom.Obzvlášť ak trpíte nejakým ochorením alebo užívate lieky. V tom prípade je potrebné zaradiť správne výživový doplnok do harmonogramu užívania liekov, aby mal aj ten svoj priestor na prejavenie svojho účinku, len tak dosiahnete očakávaný účinok a efekt,“ uzatvára Dr. Jauschová.


Text: Terezia Company
Foto: Pexels, Pixabay

1/1
Zavrieť reklamu