Denník N

Samota môže priniesť slobodu aj dobrodružstvo. Na čo myslieť, aby boli sólo beh a turistika bezpečné

Foto – Peter Kováč
Foto – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

🏒 Denník N na MS v hokeji: V dejisku sú reportéri Štefan Bugan a Michal Šášky, s ktorými moderátori Pavol Kliment a Jana Sedláková nahrávajú podcast Bugan a Šášky z MS. Každý deň pripravíme aj newsletter 300 slov z MS, ktorý vychádza aj ako podcast. Po každom slovenskom zápase prinášame Panel expertov. Pozrite si hlavnú stránku MS v hokeji.

Pred dvoma rokmi sa na začiatku júna Martin Milan Šimečka zbalil, vzal si na plecia batoh a na niekoľko týždňov vyrazil osamote do slovenských hôr. Napokon prešiel z Bratislavy až do Banskej Bystrice, napísal o tom reportáž a svoje sólo putovanie označil za jedno z najväčších dobrodružstiev v živote.

Po rovnakej trase, ale v opačnom smere bežala v roku 2021 aj ultrabežkyňa Soňa Kopčoková, takisto trávila celé dni osamote a tiež na ne spomína ako na veľký zážitok.

Podobne by o svojom sólo behu či turistike mohli hovoriť mnohí ďalší, ktorí trávia čas v prírode sami. Od hodinovej prechádzky po niekoľkotýždňové putovanie.

Benefity sú nesporné. Pobyt v prírode preukázateľne pomáha odbúravať stres, čím znižuje riziko nástupu úzkostí či depresií a je tiež prevenciou demencie. Čas v prírode strávený osamote navyše môže priniesť pocit slobody a bezstarostnosti.

Pre mnohých, ktorí túžia po podobnom dobrodružstve, však napokon preváži obava o bezpečnosť a výlety osamote nikdy nevyskúšajú.

Washington Post preto oslovil špecialistky na beh a turistiku, ktoré zostavili sériu rád a odporúčaní týkajúcich sa bezpečného individuálneho behu, turistiky či iných športových aktivít.

Ako uvádzajú, riziká spojené so zranením, zablúdením, zmenou počasia či obavy z násilia dokážeme efektívne eliminovať zodpovednou prípravou.

Dozor na diaľku

Američanka Jean Knaacková je fitnestrénerkou a vedie bežecký klub, no najradšej behá osamote, a to už viac ako 20 rokov. Začala v období, keď mala malé deti a popri ich výchove pracovala na plný úväzok. „Bol to jediný čas, keď som mohla na chvíľu prísť na iné myšlienky a trochu vypnúť,“ hovorí.

Práve Knaacková sa spolupodieľala na zostavení rád pre sólo bežcov či turistov, pričom viacero odporúčaní adresuje ženám.

Bezpečnostným opatrením pri pohybe osamote, ktoré je stále obľúbenejšie, zároveň efektívne a nápomocné je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Turistika a outdoor

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie