Jaroslav Naď Fico vravel Ukrajincom, aby si nevšímali, že na nich doma nadáva

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

„Spojenci nás neoklamali, našu obranu sme nerozdali. Podaril sa nám zázrak,“ tvrdí šéf Demokratov Jaroslav Naď.

„Spojenci nás neoklamali, našu obranu sme nerozdali. Podaril sa nám zázrak,“ tvrdí šéf Demokratov Jaroslav Naď.

Lukáš Kekelák

Lukáš Kekelák

Fico vravel Ukrajincom, aby si nevšímali, že na nich doma nadáva
Jaroslav Naď. Foto: Postoj/Adam Rábara

„Fico Ukrajincom na spoločnom rokovaní rozprával, že si vôbec nemajú všímať, čo o nich doma hovorí. Priamo im povedal, že bude na nich nadávať, lebo to je jeho vnútorná politika, ale inak sa na neho môžu spoľahnúť,“ tvrdí šéf Demokratov Jaroslav Naď o rokovaniach slovenskej vlády s ukrajinskou v Michalovciach.

Ako jednotka kandidátky do europarlamentu vyhlásil, že by za zakotvenie práva na potrat v charte EÚ nezahlasoval. „Európska únia nevznikla ako projekt, ktorý štátom vo všetkých oblastiach diktuje, čo majú robiť.“ Progresívci vraj zbytočne „tlačia na pílu“.

V rozhovore sa vracia aj k slovenskej vojenskej pomoci Ukrajine. Podrazili nás spojenci z NATO, keď tu nakoniec nezostal žiaden systém protivzdušnej obrany? Bol to výhodný obchod? A komunikoval by darovanie techniky aj dnes rovnako, keď väčšina Slovákov je proti?

Pred pár dňami ste v denníku SME povedali, že ak by Ivan Korčok vstúpil do Demokratov, mohol by prevziať post lídra. Toto ste mu ponúkli?

S Ivanom sa bavím dlhodobo a nemám potrebu o tom viac informovať. Ivan sa musí rozhodnúť. No nemyslím si, že jeho cieľom je len vstúpiť do nejakej strany a viesť ju, ale pokúsiť sa o pospájanie demokratických síl, aby sme dokázali poraziť Roberta Fica, ako sme porazili aj Vladimíra Mečiara.

História ukázala, že spojenie do projektu typu SDK bolo úspešné, a som presvedčený, že by to tak bolo aj v tomto prípade. Demokrati podobné procesy spájania podporia. Keď sa Ivan rozhodne ísť do straníckej politiky, pre mňa žiadna pozícia nie je taká dôležitá ako budúcnosť Slovenska.

Korčokovi dal ponuku aj šéf PS Michal Šimečka. Prečo by si mal Korčok vybrať práve vás, keď chcete vytvoriť novú SDK s PS a SaS?

Na konci dňa je to úplne jedno, z ktorej strany to bude spájať. Voličovi treba ponúknuť normálnu zdravú alternatívu a dať nabok veci, ktoré nás rozdeľujú. Ak tu chceme prozápadnú demokratickú krajinu, ktorá rešpektuje spravodlivosť, záleží jej na bezpečnosti a obrane občanov a starostlivosti o sociálne odkázaných, musíme na to spoločne odpovedať. Ak Ivan len k niekomu vstúpi do strany, Slovensku ako takému nepomôže.

PS kritizujete ako príliš vyhranené. Ak by tam Korčok vstúpil, bude to pre vás už iná strana, s ktorou už budete chcieť rokovať o spájaní?

V niektorých otázkach PS úplne zbytočne tlačí na pílu a bránia tak širšej dohode. My sme ochotní rokovať o čomkoľvek, no treba sa posunúť k normálnosti. Ani konzervatívny, ani liberálny extrém nie je správna cesta. Máme pravdepodobne tri a pol roka do volieb, treba to využiť. Strany sa tu predháňajú, kto tiež rokoval s Ivanom Korčokom, ale na čo je to dobré?

Robíte to aj vy.

Nerobíme. Dôležitý je cieľ. Ivan má čas, môže sa rozhodnúť s chladnou hlavou. Zlu sa neustupuje, a keď sa na tom dohodneme, môžeme spolupracovať, hoci v prípade KDH mám už niekedy pocit, že konajú ako tretí koaličný partner Smeru.

Pri spájaní máte živú spomienku na neúspešné predvolebné rokovania s dzurindovcami. Ako môže byť projekt s oveľa väčšími hráčmi vôbec reálny?

Som známy tým, že sa so mnou dá dobre rokovať, nehrám žiadne zákulisné hry, poviem veci na rovinu tak, ako sú. Demokrati neboli dôvodom nespojenia pred voľbami, rovnako by sme tomu nebránili ani teraz. O spájanie sa majú snažiť práve veľkí hráči, no tí sú zjavne uspokojení tým, že sa dostali do parlamentu. Pritom pre svojich voličov teraz nedokážu zabezpečiť absolútne nič.

Vravíte, že PS zbytočne tlačí na pílu. Vy sa profilujete ako stredová strana, ktorá nechce otvárať kultúrno-etické otázky. Europarlament nedávno odhlasoval rezolúciu, ktorá chce ukotviť právo na potrat v Charte základných práv EÚ. Ako europoslanec by ste za to hlasovali?

Toto nie je otázka o európskom práve. Toto nie je o potratoch, ale o tom, čo si majú štáty riešiť samy. A nielen táto otázka patrí medzi túto problematiku. Spoločne s ďalšími, ako sú daňové veci, otázky vzdelávania alebo vnútorného poriadku a samospráv. Takto vnímam Úniu ja. Nie ako spolok aktivistov, ale ako spolok, ktorý rozumne spolupracuje. Tieto veci si majú riešiť všetky štáty samy.

Chápem to správne, že by ste za to nezahlasovali?

Nie, nezahlasoval.

Neškodia podľa vás podobné hlasovania, ktoré nerešpektujú suverenitu členských krajín v týchto otázkach, popularite európskeho projektu?

Európska únia vznikla ako projekt, ktorého účelom bolo zachovať mier a garantovať voľný pohyb tovaru, služieb a osôb. Nie ako projekt, ktorý štátom vo všetkých oblastiach diktuje, čo majú robiť.

Naopak, jej cieľom je štáty spájať a prehlbovať ich spoluprácu. Vnútroštátne otázky nechajme na štáty samotné. Na konci dňa sa tak posilní aj samotná Únia.

Dvojkou vašej kandidátky je policajný exprezident Hamran. Koaliční politici Hamranovo politické angažovanie vnímajú ako potvrdenie ich slov, že policajné vyšetrovanie pod jeho taktovkou bolo voči nominantom predchádzajúcich vlád Smeru politicky motivované. Chápem, o čo vám týmto krokom išlo, no nebol to vo výsledku krok vedľa?

Rok hovorili, že skončí v PS, čo sa nestalo.

Ponuku mal aj od nich.

Ale neakceptoval ju. A Tibor Gašpar nebol policajným prezidentom?

Bol, ale aj to viacerí z opozície používate ako jeden z dôkazov, keď hovoríte, že polícia za jeho éry slúžila Smeru.

Polícia za Gašpara bola zjavne zneužívaná, to nemôžete porovnávať so situáciou za Hamrana. V každom prípade nemyslím, že keď niekto v minulosti vykonával policajnú funkciu, už sa nikdy nemôže politicky angažovať.

To ani netvrdím, len hovorím, že ste tým dali koalícii náboje, že polícia bola aj za vašej éry politicky motivovaná.

To nie je pravda. Navyše my sme oslovili Štefana Hamrana na politickú spoluprácu až dávno po tom, čo policajným prezidentom nebol, konkrétne koncom januára.

Okrem toho za našej vlády sa predsa stíhali aj predstavitelia a poslanci vládnej koalície. Mimochodom, Hamran dostal ponuku aj od strany, ktorá povalila tri vlády z troch, v ktorých bola. No nemohol spolupracovať so stranou, ktorá zjavne v komunikácii s oligarchami zbúrala demokratickú vládu a zastavila všetky procesy k spravodlivosti.

Jaroslav Naď. Foto: Postoj/Adam Rábara

Zaujímavé, ako po týchto slovách chcete budovať SDK s SaS, ktorá sa vymedzila aj voči vašej provokatívnej eurokampani. Myslíte si, že bilbordy s nápismi „Bez Ruska neprežijeme“ či „Ukrajina je nepriateľ“ neodradili vašich stúpencov?

Som rád, že strana SaS útokmi na nás a platením si reklamy na internete proti nám zvyšovala dosah našej kampane. A čo sa týka obsahu, pri ľuďoch, ako som ja, Heger, Šeliga či Hamran, je nespochybniteľné, že nám záleží na jasnom prozápadnom smerovaní Slovenska.

My sme dali na bilbordy len to, čo dennodenne hlási Ficova vláda. Ľudia si to dostatočne nevšímali, ale keď sme to dali biele na čiernom, zrazu bola z toho obrovská debata, všetci o tom písali. Keby sme chceli takú kampaň, tak si ju ani nezaplatíme. Povedzte mi o inej kampani v eurovoľbách, ktorá takto zaujala. Máme len 99 bilbordov a vyvolali sme tým celospoločenskú diskusiu.

Aj negatívna kampaň je kampaň. Koho tým však chcete získať?

Je to iná forma komunikácie a som presvedčený, že bola zvolená správne. Nemuselo sa to všetkým páčiť, ale určite to každého zaujalo. Prílišnou „dobrotou“ sa nedá zlu čeliť, zlo vás zvalcuje. Neublížilo nám to a v prieskumoch rastieme.

Ukazuje to aj fakt, že za dva týždne od spustenia kampane sme získali 170 nových žiadostí o členstvo v strane a došlo len k jednému odchodu. Ľudia si uvedomili, že keď niekto reálne bojuje za ich záujmy, sú to Demokrati. Určite to oslovilo aj veľa takých, ktorí si zatiaľ nevedeli v politickej ponuke nikoho vybrať.

Téma vojny na Ukrajine vo voľbách funguje. Nemyslíte si, že je to tak aj pre váš spôsob rétoriky a pomoci Ukrajine, ktorý pomáhal rásť stranám súčasnej vládnej koalície?

Mohli sme to robiť ako Pellegrini, ktorý každému povie to, čo chce počuť. Na Západe hovorí, že Ukrajine treba pomáhať aj vojensky, na Slovensku a pri komunikácii s Rusmi už hovorí, že v žiadnom prípade. My sme sa rozhodli ľuďom hovoriť pravdu. Nepopulárnu a nepríjemnú, ale pravdu.

Tak ako sme už v októbri 2021 hovorili, že Rusko na Ukrajinu zaútočí, a boli sme za to označovaní Ficom a ďalšími za klamárov a vojnových štváčov a ukázalo sa, že sme hovorili pravdu, tak aj teraz hovorím, že pomoc Ukrajine bol správny a zodpovedný krok.

Netvrdím, že ste Ukrajine nemali pomáhať. Ide skôr o to, ako ste to odprezentovali.

Nešlo o komunikáciu, ale o reálnu potrebu pomôcť. Poviem na rovinu, že si ma ešte ako ministra zavolala na jar roku 2023 aj pani prezidentka a povedala mi, že nechce, aby sme ďalej vojensky pomáhali Ukrajine, lebo tým budeme pomáhať Ficovi v kampani. No pre mňa je pomoc susednej krajine, ktorú napadol agresor, oveľa viac ako politický zisk.

Mimochodom, keď dnes počujem Ódora a Péesko, ako treba pomáhať Ukrajine, tak si spomeniem, ako ich jednotka na eurokandidátke vo funkcii premiéra úradníckej vlády zastavila vojenskú pomoc Ukrajine.

Aj keby som sa teraz rozhodoval, znova by som uprednostnil základný bezpečnostný záujem Slovenska, ktorým je nevyhnutná neprehra Ukrajiny. Tá zásadne posilňuje našu vlastnú bezpečnosť.

Oponenti vám vyčítajú, že podpora Ukrajiny sa diala aj na úkor našej bezpečnosti. Napríklad pri migoch. Jedna vec je pomôcť Ukrajine starými stíhačkami, ktoré nám stáli v skladoch, druhá je forma, akou ste to vykonali. Keď prieskumy ukazovali, že s poslaním migov Ukrajine súhlasí len 26 percent Slovákov, nemali ste si dať záležať na správnej komunikácii, aby vám to neuškodilo a nenahrávalo to Robertovi Ficovi, ktorý tému pomoci Ukrajine politicky využíval?

Všetci sme vedeli, že to použije proti nám, pretože on nie je charakterovo a hodnotovo založený človek. Pre percentá a osobný prospech mu je úplne jedno, že na Ukrajine zomierajú ľudia, kam jeho kamarát Putin poslal vojakov, aby ich zabíjal. Jemu je to úplne jedno.

Pokladáte spätne za správne, že ste v tejto téme išli s opozíciou až do takého ostrého politického konfliktu, pričom väčšina verejnosti nestála na vašej strane?

Neurobil by som to inak. Keby som mal spúšťať nejakú kampaň, ktorá to bude vysvetľovať, a migy by odišli o pol roka neskôr, v takom prípade by zahynulo každý deň omnoho viac Ukrajincov úplne zbytočne len preto, aby som ja získaval nejaké politické body. To je proti mojim hodnotám.

Netvrdím, že ste migy nemali posunúť Ukrajine, ale aký zmysel malo vyvolávať okolo toho toľko vášní a politického konfliktu? A neriešiť to v utajenom režime ako pri S-300?

Vášne a politický konflikt vyvolávali Fico a Pellegrini. Situácia bola iná aj v tom, že prezident Zelenskyj spravil v Bruseli mediálne vyhlásenie, a potom sa to už nedalo riešiť inak. Navyše pri S-300 išlo o medzinárodný projekt, v ktorom bola stanovená úroveň utajenia. Napriek tomu som rád, že sme to spravili, a opäť by som konal rovnako.

Určite prezident Zelenskyj vyhlásenie pri migoch nespravil bez vedomia premiéra Hegera, ktorý stál po jeho boku a ktorého tím to následne poslal médiám. Predpokladali, že to veci pomôže?

Prezident Zelenskyj povedal premiérovi Hegerovi, že chce urobiť takéto video, aby jasne odkomunikoval aj Spojeným štátom, že má o migy veľký záujem.

Jaroslav Naď. Foto: Postoj/Adam Rábara

Pozrite, minulý týždeň bolo rokovanie zástupcov nášho ministerstva obrany s Američanmi a náš štátny tajomník na rokovaní povedal, že rakety KUB, ktoré Ficova vláda odmietla poskytnúť Ukrajine priamo, lebo tvrdila, že ich potrebujeme pre našu bezpečnosť, teraz už vraj môžu ísť na Ukrajinu. Len aby to Američania zaplatili a niektorý obchodník to od nás odkúpil.

To je dôkaz, že Ficovi vôbec nejde o bezpečnosť krajiny, ide mu iba o krvavý biznis. Tie rakety mohli už pol roka zachraňovať ľudské životy na Ukrajine, len smeráci si na nich s krvavými paprčami chcú namastiť bruchá. A nakoniec aj tak skončia na Ukrajine.

Pri migoch ste sa snažili presvedčiť verejnosť tým, že za lietadlá a náhradné diely v hodnote približne 400 miliónov eur dostaneme viac než polovicu z Európskeho mierového nástroja (EPF) a k tomu americkú techniku za 700 miliónov dolárov. Už teraz je však jasné, že Slovensko cez EPF dostane za migy menej peňazí. Bol to napriek tomu výhodný obchod?

Jasné, že to bol výhodný obchod. Maďarsko má migy, ktoré sa desaťročia snaží predať. Naposledy ich za asi 10 miliónov eur chceli predať všetkých takmer dvadsať, ale nikto ich nechcel kúpiť. Takže asi takú hodnotu mali aj naše migy. Reálna trhová hodnota je oproti účtovnej výrazne nižšia.

Ani za tie naše pre blokovanie Maďarskom stále neprišli peniaze.

My sme mali na papieri dohodnuté, že 100 miliónov pôjde za migy z EPF a 50 miliónov za systém KUB, ale najbližší Ficov kamarát Orbán to zablokoval, keď sme už nevládli. Keby nás prezidentka nebola vymenila za úradnícku vládu, som presvedčený, že by sme tých 150 miliónov eur už mali.

Teraz by mali ľudia ako Kaliňák a Blanár prestať vyplakávať a mali by ukázať, že sú schopní vyjednávať. Ich však nikto neberie vážne. Nemajú taký zahraničnopolitický výtlak, ako sme mali my. Ak dostaneme za migy menej, je to len pre ich neschopnosť.

Keďže minister obrany Robert Kaliňák sa stále nerozhodol, či kúpi helikoptéry Viper, nemusí byť nič ani z tých 700 miliónov dolárov.

Čo sa týka tých 700 miliónov od Američanov, záleží naozaj len na tom, ako sa rozhodne Kaliňák. Keď sa rozhodne, že tie vrtuľníky Viper chcú, zľava bude. Pritom tieto vrtuľníky, ktoré chcel náčelník generálneho štábu, majú hodnotu minimálne jednej miliardy dolárov a Američania nám ich ponúkali za približne 300 miliónov eur. V momente, keď ich nezoberieme, kúpia ich iní.

Kto?

Je tam celý zoznam krajín, ale myslím si, že ak ich nezoberieme my, skončia na Ukrajine, kde budú radi. No my sme mohli mať špičkové stroje za tretinovú cenu. To už bude potom neschopnosť Kaliňáka.

Zastavme sa pri darovaní obranného systému S-300. V princípe išlo o správne rozhodnutie, aj tu však ide o to, čo ste sám povedali, teda o výsledok. Ešte v októbri 2022 ste hovorili, že namiesto jednej batérie S-300 sme dostali štyri batérie Patriotov a ďalšie systémy protivzdušnej obrany. Nevylučovali ste, že Patrioty budú postupne rotované, že nejaká krajina odíde, iná príde. Dnes tu však Patrioty nie sú, skončila aj talianska Mamba a žiadna náhrada neprišla.

Na začiatok treba povedať, že keď sme v roku 2020 nastúpili, žiaden systém protivzdušnej obrany sme zapnutý nemali. Systém S-300 bol niekde pri Nitre vypnutý, nestrážil žiadnu jadrovú elektráreň ani žiadne mesto, ako hovoria klamári Fico, Pellegrini, Kaliňák či Taraba.

Systém bol vypnutý rozhodnutím počas vlády Roberta Fica v rokoch 2012 až 2016. Už v roku 2013 v bielej knihe ministerstva obrany minister Glváč napísal, že treba S-300 nahradiť alebo kompletne zmodernizovať, a v roku 2016 v ďalšej bielej knihe, zase vo Ficovej vláde, už od ministra SNS Gajdoša, ho žiadali vymeniť. A oni s tým za dve volebné obdobia neurobili absolútne nič.

Čo ste urobili vy?

Keď sme prišli my, nefunkčný systém S-300 sme chceli zmodernizovať. Dokázali to urobiť len dve krajiny – Rusko a Ukrajina. Ruská firma bola už vtedy na sankčnom zozname a nešlo to s nimi urobiť. Dohodli sme sa s Ukrajinou, ale keď sme boli už vo finálnej fáze dohody, ukázalo sa, že Rusi idú na nich zaútočiť. Ukrajinci nás tak odmietli s tým, že sa potrebujú sústrediť na svoje systémy.

Následne sme boli požiadaní poskytnúť náš S-300 Ukrajine. Vtedy som s americkým ministrom dohodol, aby nám poskytli aspoň na pár rokov svoj systém Patriot. Ďalšie tri sa nám podarilo vybaviť od NATO.

No všetky tri batérie zo Sliača od NATO sú dnes na Ukrajine.

Oni nám ich poskytli len na prvotnú fázu vojny, keďže sme nevedeli, ako bude eskalovať. Ukázalo sa, že smerom na naše územie to nebude. Keď nás aj Američania informovali, že bude rotovať ich Patriot, vďaka našim dobrým vzťahom sme ešte pred odchodom USA vybavili systém z Talianska a do apríla bol tu. Od októbra minulého roka mohli Fico, Kaliňák či Blanár bez problémov vybaviť alternatívu.

To, že sa tu majú rotovať systémy protivzdušnej obrany, je najmä vďaka našej iniciatíve aj v záveroch samitu NATO z minulého roka. Aj na základe toho sa mohla Ficova vláda obrátiť na spojencov, aby nám dodali nejaký systém, ale kto by ich rešpektoval? Ficova smiešna politika „na všetky štyri svetové strany“ znamená, že nemá dobré vzťahy s nikým a na Západe ho absolútne nerešpektujú.

Bez ohľadu na to, kto je dnes ministrom, mnohí si kladú otázku, či nás spojenci trochu nepodrazili, keď nedodržali slovo. Aj nemecký Patriot tu mal pôvodne zostať minimálne do konca roka 2023, nakoniec skončil v Litve.

Určite nás nepodrazili. Nemci odišli o pár mesiacov skôr na základe rozhodnutia nového nemeckého ministra. S ministerkou Lambrechtovou sme sa dohodli na tom, že tu Patrioty zostanú do konca roka 2023 a že nám darujú systém MANTIS za 250 miliónov eur, ktorý si vojaci veľmi chvália. Minister Pistorius však systém zobral do Litvy asi o pol roka skôr, pričom už vtedy zjavne vedeli, že skončí na Ukrajine. Je to ich rozhodnutie.

Nič to však nemení na tom, že keď systém odišiel, vedeli sme, že naše priame ohrozenie zo strany Ruska nie je akútne. Chápali sme, že odišli, a boli sme radi, že sme tu v čase, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu, mali štyri batérie Patriotov, ktoré chránili naše nebo ako nikdy predtým.

Jaroslav Naď. Foto: Postoj/Adam Rábara

V čase darovania S-300 váš koaličný partner Boris Kollár tvrdil, že Slovensko by si časom mohlo jednu z batérií Patriotov kúpiť do vlastníctva „za zostatkovú cenu“, čo sa nestalo. Ako potom majú ľudia neveriť koaličným politikom, ktorí tvrdia, že Slovensko bolo oklamané?

Slovensko nebolo oklamané, nikto zo spojencov nás neoklamal. Slovensko už nie je priamo vojnou ohrozené. Okrem toho nám Poliaci, Česi, Maďari a Nemci chránia nebo stíhačkami a východnú hranicu stráži systém včasného varovania NATO, takže Slovensko je dostatočne chránené. Aj to sme zabezpečili my, zatiaľ čo Fico počas všetkých svojich vlád neurobil nič.

Zopakujem, že keď som prišiel na rezort, slovenská protivzdušná obrana bola nula. Jediný systém S-300 bol nefunkčný, vypnutý v garáži, dokázal sústavne fungovať len pár hodín. Nech tu Fico, Pellegrini či Taraba neklamú, ako nám chránil jadrové elektrárne. Roky sme tu nemali chránené absolútne nič. A to je maslo na hlave primárne Ficových vlád.

A čo slová Borisa Kollára?

To vtedy, úprimne, prekvapilo aj mňa, pretože to nebola informácia, ktorá by bola išla odo mňa, a ja som sa takto ani nikdy nevyjadroval. Boris vyslovil želanie, ktoré však nikdy nebolo reálne v hre. My sme sa od roku 2021 pozerali po svojom novom systéme protivzdušnej obrany.

Proces bol zavŕšený za úradníckej vlády, keď bol schválený víťaz medzinárodného výberu. Smeráci tento izraelský systém nazvali gumipuškou, pol roka od volieb nespravili nič a teraz to bude Kaliňák predsa len podpisovať. V dôsleddku tejto nečinnosti to bude aj drahšie a príde to neskôr. Podľa mňa tak do troch rokov.

Tri roky nebudeme mať okrem stíhačiek žiadnu protivzdušnú obranu?

Rovnaká situácia tu bola možno už dvadsať rokov.

Ale tých dvadsať rokov nebola vojna v susednom štáte.

Napriek tomu je dnes naša bezpečnosť oveľa vyššia ako predtým. Aj NATO v oficiálnych hodnoteniach našich obranných plánov hovorí, že Slovenská republika za ostatné dva-tri roky výrazne skvalitnila svoju obranu.

My sme našu obranu nerozdali ani nezničili, naopak, výrazne sme ju posunuli dopredu a podaril sa nám urobiť priam zázrak. Ale týmto hodnotením zo strany NATO sa ministerstvo nepochváli, pretože by to bolo v protiklade s tými klamstvami, ktoré hovoria predstavitelia koalície.

Keby sme my boli pri moci, tak by nám tu spojenci systémy protivzdušnej ochrany určite nechali. Kvôli nám by to spravili. Pre Ficovu vládu odchádzajú.

Nespochybňujem, že rétorika vlády Roberta Fica smerom k spojencom je nemiestna, ale ak ste sa na pokračovaní rotácie systémov dohodli na samite NATO, malo by byť jedno, kto je dnes minister obrany, nie?

Spojenci tu majú nechať mimoriadne žiadané systémy počas vlády Fica, ktorý hovorí, že americkí vojaci tu budú znásilňovať ženy? Ktorý o Nemcoch hovorí ako o nacistoch z Wehrmachtu a taliansku Mambu, ktorá je oveľa lepšia ako S-300, nazýva smiešnou gumipuškou na Záhorí? Naši spojenci to počúvajú.

Podobné vyjadrenia sú absolútne neprijateľné a nikomu zo spojencov sa nečudujem, že si systémy zobrali preč. Ja som s diplomatmi týchto krajín rokoval, boli zhrození, keď Fico preberal moc.

V zákulisí Aliancie sa diskutuje o tom, prečo by mali ďalej pomáhať Ficovi, keď im nadáva, vynáša a prekrúca informácie. Už predstaviteľov Ficovej vlády ani nevolajú na niektoré rokovania, lebo sa boja, že to skončí na ruskej ambasáde. Toto je realita.

Vicepremiér a šéf envirorezortu Tomáš Taraba zas tvrdí, že mu v Bruseli hovorili, že prezident Zelenskyj si veľa vecí od nás ani nepýtal, ale vy s expremiérom Hegerom ste vraj „uleteli“ a Ukrajincom bolo trápne neprijať to. Vaša reakcia?

Keď som si to prečítal, začal som sa nahlas smiať. Na ministerstve obrany určite doteraz evidujú listy, ktoré chodili jeden za druhým od prezidenta Zelenského, ukrajinského ministra obrany či ministra zahraničia. Mali sme iks rokovaní, na ktorých nás o tieto systémy vyslovene prosili. Boli sme pod enormným tlakom Ukrajiny aj ďalších spojencov, aby sme pomáhali ešte viac. Taraba bohorovne klame, podobne ako Kaliňák, ale to sa im vráti.

Vy ste však v januári 2023 v podcaste Daj NATO! hovorili o tom, ako migy pre Ukrajinu nie sú prioritou a Ukrajinci o ne nemajú veľký záujem.

Veľký tlak na migy od Ukrajiny sa začal v lete 2022.

Prečo ste potom ešte v januári 2023 vyslovene povedali, že ukrajinská strana ich na zozname nemá ako prioritu na rozdiel od munície či delostreleckých systémov?

To musí byť omyl alebo to bolo vytrhnuté z kontextu. Faktom je, že od júla, augusta 2022 sme mali s Ukrajinou horúcu linku, lebo naše migy veľmi chceli. Keby to bolo bývalo len na nás, tie migy by sme boli poskytli aj skôr.

Čo je okrem pomoci napadnutej Ukrajiny a obrany slovenskej bezpečnosti pre vás dôkazom toho, že sa vojenská pomoc Slovensku aj finančne vyplatila?

Okrem vyplatenia 82 miliónov eur cez Európsky mierový nástroj za poskytnutú pozáručnú muníciu, ktorou boli naše sklady naplnené a museli by sme platiť ťažké milióny za jej likvidáciu, sme dostali mnohé veci navyše – 205 miliónov darom od Američanov, 250 miliónov darom od Nemcov v podobe systému Mantis.

Za tridsať starých BVP-1 sme dostali pätnásť tankov Leopard 2A4, ktorými sa dnes rezort chváli, aj keď Fico ich pred voľbami veľmi kritizoval. Urobili sme veľmi veľa dobrých vecí, a keby v tom Kaliňák pokračoval a všetko nespochybňoval, mnohé ďalšie by boli už podpísané. Mimochodom, o mne dezinfoscéna dlhodobo klamlivo šírila, že mám modrú knižku, čo nebola pravda. Opýtal sa už niekto ministra Kaliňáka, prečo nebol na základnej vojenskej službe? 

Jaroslav Naď. Foto: Postoj/Adam Rábara

V eurokampani sa vymedzujete voči zahraničnej politike Roberta Fica. Napriek svojej radikálnej rétorike však premiér v Bruseli hlasuje v prospech Ukrajiny a aj zbrojovky za ministra Kaliňáka ďalej navyšujú súkromné dodávky zbraní. Ako vnímate túto politiku, ktorá je rétoricky v rozpore s realitou?

To je presne tá bezhodnotová klamárska politika, ktorú robí Robert Fico. Len si spomeňme, ako chcel obrannú dohodu DCA s Amerikou „roztrhať“ na franforce. Viete, ako to bolo v realite? Kaliňák s Ficom išli za americkým veľvyslancom a povedali mu, že nič nezmenia, všetko platí, len verejne povedia občanom, že to akože otvoria, a nechajú to tak roky, aby mohli ľuďom povedať, že to otvorili. Nezmenia nič.

To viete z americkej ambasády?

Nielen od Američanov, ale aj z nášho ministerstva obrany. Kaliňák, Fico, Blanár klamú voličov. Ľuďom hovoria, ako zmluvu zrušia, ale Američanom povedia, že to robiť nebudú. Hovoria, že nedodajú ani náboj na Ukrajinu, ale každý jeden náboj aj od súkromného zbrojára musí byť schválený vládou Slovenskej republiky. Bez licencie to nevyveziete.

Všetko robia na účely zisku, ale nie pre Slovensko, ale pre konkrétnych zbrojárov a na nich napojených politikov. Kým my sme všetko Ukrajine dávali priamo a uhrádzal nám to Európsky mierový nástroj, Ficova vláda sa nevie zbaviť korupčných väzieb cez sprostredkovateľov.

Im vyhovuje robiť biznis, donekonečna klamať občanov a huckať ich proti Ukrajincom, zatiaľ čo pred ukrajinskými predstaviteľmi sa tvária ako najlepší priatelia.

Hovoríte, že vláda robí zo Slovenska sluhu Vladimira Putina, prečo sa však súčasne s vládou stretávajú Ukrajinci na najvyššej úrovni?

Pretože cez Slovensko ide aj pomoc ostatných krajín, určite nechcú mať s Ficom také isté vzťahy ako s Orbánom. Potrebujú vytvoriť základný rámec, aby komunikácia fungovala. Ak si však niekto myslí, že Denys Šmyhaľ má s Ficom rovnako dobré vzťahy, ako mal s Edom Hegerom, tak sa mýli. Pre Šmyhaľa je Fico popletený politik, s ktorým musí nejako vychádzať, pretože je to predseda vlády susednej krajiny, ale má ho rád – slovami Fica – asi ako koza nôž.

To viete priamo od neho?

To sa ho ani nemusím pýtať.

Čo vám ukrajinskí predstavitelia povedali po spoločnom rokovaní vlád?

Dozvedel som sa veľa vecí o tom, akým spôsobom rokovanie prebiehalo. Bez médií im Fico rozprával, že si vôbec nemajú všímať, čo o nich doma hovorí. Priamo im povedal, že bude na nich nadávať, lebo to je jeho vnútorná politika, ale inak sa na neho môžu spoľahnúť. To je Fico. Pre neho nie je pravda ničím. Aby vládol a zabezpečil si beztrestnosť, bude robiť čokoľvek. A keď klame svojich voličov, funguje mu to.

Veľmi sa vymedzujete voči Robertovi Ficovi, ktorý nemá problém hovoriť o opozícii ako o všiach či potkanoch. Aj vám však možno vyčítať, že ste počas pandémie o ľuďoch, ktorí mali iný názor, hovorili ako o dezolátoch či o niektorých protestujúcich ako o opiciach.

Kladiete mi otázku, akoby som počul Ľuboša Blahu.

Keď chcete kritizovať vyjadrenia Roberta Fica, nemal by byť váš slovník vzorom?

Už som to vysvetľoval a poviem to znova. Opicami som pomenoval tých ľudí, ktorí v čase protestov lozili po plote úradu vlády a poškodili ho. Podľa mňa sa správali horšie ako opice, aj ľudia mi písali, že som sa dobre vyjadril.

Napriek tomu som sa za to vyjadrenie ospravedlnil, mal som to povedať inak. Ale v tom čase ľudia umierali na covid a Fico, mimochodom, spoločne so Sulíkom, podporoval protesty proti pandemickým opatreniam. Nech do môjho svedomia nikto nevstupuje, ani Fico, ani Pellegrini, lebo ja sa na miesto nich do zrkadla pozrieť môžem.

Naposledy ste sa vyfotili s českou ministerkou obrany v jednom pohostinstve s tabuľkou s nápisom „Slovákom a dezolé vstup zakázaný“. Nevyzerá to dobre, ako to vzniklo?

S českou ministerkou obrany sme boli na večeri a v reštaurácii sme tú tabuľku našli. Majiteľ nám povedal, že to tam napísali českí hostia spoločne so Slovákmi žijúcimi v Prahe v reakcii na svoju nespokojnosť s vládou Roberta Fica. Môj výraz tváre na fotke ukazuje, že s tým nesúhlasím, a dal som aj znak „V“ ako symbol toho, že slovensko-české vzťahy musia vždy zvíťaziť.

Takto to asi mnohí nepochopili. Neuvedomujete si, že podobné slová ľudí urážajú?

Každý to pochopí tak, ako chce. Smeráci si na tom robia kampaň za tisícky eur a prebrali to od nich aj všetky dezinfoweby. Považujem za úplne smiešne rozprávať sa o tom a spochybňovať ma. Tá fotka je jasný dôkaz toho, že slovensko-české vzťahy sú oveľa dôležitejšie ako Ficova dočasná zlovláda.

A to, že ma preto kontaktovala NAKA, lebo niekto blízky Smeru dal na mňa trestné oznámenie za hanobenie národa? K tomu už ani nemám čo dodať.

Napriek všetkému to spätne nehodnotíte ako zbytočné gesto?

Vôbec nie, lebo som tým nič zlé nespravil. Práve naopak, mnoho ľudí to pochopilo. Na rozdiel od Fica a jeho vlády ja s českou ministerkou obrany robím všetko pre to, aby naše medzištátne vzťahy boli čo najlepšie.

Jaroslav Naď. Foto: Postoj/Adam Rábara

Ako poradca ministerky Černochovej ste ju podporili v tom, aby spoločne nerokovali s Ficovou vládou?

Budete možno prekvapený, ale vždy keď sme sa o tom s pani ministerkou rozprávali, bol som ten, ktorý robil všetko pre to, aby boli vzťahy čo najbližšie. Ficova vláda a jej bláznovstvá sú dočasná vec. Naše vzťahy musia ísť nad rámec tohto. Ja som ten umiernený, ktorý volá po zdravom rozume. Problémom je však politika Fica, nie Fialu.

Takže ste nesúhlasili so zrušením týchto rokovaní?

Podľa môjho názoru bola potrebná jasná komunikácia k tomu, ako sa Fico v Česku správal. Komunikácia by mala ďalej fungovať. Keď sa Robert Fico konečne upokojí a prestane si vymýšľať a osočovať kadekoho v zahraničí, vzťahy sa znormalizujú. A to nielen s Českom, ale napríklad aj s Francúzskom, s ktorým sú dnes na bode mrazu. Mimochodom, Fico tlačil na spoločné rokovania s Českom v kampaňovom období, to takisto nebolo veľmi štandardné.

Nebolo české označenie Slovenska za bezpečnostné riziko trochu nepatričné, keď aj Ukrajinci boli s nami ochotní rokovať?

Ale Ukrajinci nie sú v NATO ani v EÚ, kde Ficova vláda stráca dôveru. Bezpečnostné riziko je v tom, že Fico dostane nejakú informáciu, vytrhne ju z kontextu, prekrúti tak, ako mu to vyhovuje, a povie ju verejnosti. V tom mal český premiér Fiala absolútnu pravdu.

Nečudujem sa, že Fica s Blanárom do Paríža už nevolajú, keď kompromitovali celú Alianciu len preto, aby im to vnútropoliticky vyhovovalo. Nehovoriac o Gašparovi v SIS, s ktorou zahraničné spravodajské služby nechcú zdieľať informácie.

Informácia, že niektoré krajiny sú ochotné na Ukrajinu vyslať svojich vojakov, bola zásadná a vzhľadom na situáciu na fronte ešte môže byť témou. Veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj priznal zhoršenie vývoja aj stratu území v prospech postupujúcich Rusov. Niektorí sa obávajú, ako dlho Ukrajina pri tomto ruskom postupe vydrží. Ako to vidíte vy?

Situácia je naozaj ťažká, ale výrazným spôsobom pomohlo rozhodnutie amerického Kongresu, ako aj pomoc Veľkej Británie. Mnohí hovoria o rýchlom postupe Rusov, ale tí v realite za niekoľko mesiacov dokázali zabrať asi len územie veľkosti Prahy.

Zabrali však viaceré strategické miesta a pre Ukrajincov to nevyzerá dobre, keďže musia vytvárať nové obranné pozície.

Áno, to platí. Nikto nehovorí, že situácia je dobrá, ale vzhľadom na obrovské územie Ukrajiny a dĺžku frontu sú to malé posuny. Ani Rusi nie sú na tom zďaleka tak dobre, aby mohli vyskakovať. Situácia je zlá z obidvoch strán. Ukrajincom teraz pomoc zo Spojených štátov výrazne pomôže a môžu stabilizovať front. Platí však, že Rusi majú navrch.

Neobávate sa katastrofických scenárov, že sa Rusi môžu tento rok zastaviť až na Dnepri?

Tým, že americký Kongres schválil pomoc, to už podľa mňa neplatí, aj keď vďaka tomuto balíku Ukrajinci vojnu nevyhrajú. Pomoc Západu musí jednoznačne pokračovať. 

Viete pomenovať nejakú chybu, ktorú Ukrajina v boji spravila?

Je pochopiteľné, že pri takom rozsiahlom konflikte sa urobilo veľa chýb. Armády sa z toho učia a aj my na Západe. Keď sa ten konflikt skončí, budeme ešte chodiť na semináre na Ukrajinu, ako bojovať s Rusmi. Ale áno, niektoré veci mali byť urobené inak.

Čo konkrétne?

Napríklad keby NATO v októbri či v novembri 2021, keď sme mali už informácie o tom, že Rusko plánuje inváziu, bolo spravilo veľké medzinárodné cvičenie na Ukrajine, ktoré mohlo trvať niekoľko týždňov, myslím, že Rusi by si neboli dovolili zaútočiť. Ale po boji je každý generál. Mnohí si mysleli, že diplomacia Putina presvedčí, ale mýlili sa.

Po nástupe Ficovej vlády ste hovorili, že medzi náčelníkom generálneho štábu Zmekom a ministrom Kaliňákom sa prejavuje napätie. Stále to platí?

Platí, ale nechcem sa k tomu viac vyjadrovať. Neviem, ako sa to skončí, ale veľmi si želám, aby v ozbrojených silách bola kontinuita a aby minister obrany zabezpečoval peniaze na chod rezortu a nestaral sa do vojenskotechnických vecí, lebo to mu vôbec neprináleží.

Bol som šokovaný, ako Peter Pellegrini ako budúci prezident absolútne nepozná stav ozbrojených síl, neskutočne klamal o ich stave a dehonestoval ich. A rovnako, že Robert Kaliňák chce rozhodovať o tom, akú techniku majú používať vojaci a akú veľkosť kanóna majú mať na bojových vozidlách.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.