Založ si blog

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie.

Po nevyhnutnej oprave jeho nevyhovujúcej optiky, začal poskytovať veľmi ostré fotografie vesmírnych telies.

Prvým pokusom o pohľad do najvzdialenejšieho vesmíru bolo nasnímanie oblasti hlbokého vesmíru v súhvezdí Pec (Fornax) v roku 2003. Dovtedy sa na tomto malom kúsku oblohy nedalo nič pozorovať, ale – po dvanásťdňovej expozícii – tam Hubblov ďalekohľad odhalil obraz tisícov dovtedy neznámych (a nikým netušenýh) galaxií.

Modernejšiemu ďalekohľadu – teleskopu Jamesa Webba – umiestnenému do libračného bodu vo vzdialenosti asi jeden a pol milióna kilometrov od Zeme, stačila na podobne kvalitný záber len dvanásťhodinová expozícia.

Vôbec najvzdialenejším objektom, ktorý Hubblov teleskop spozoroval, bola galaxia vzdialená od Zeme 13,2 miliardy svetelných rokov. Odborníci ju zachytili v podobe, kedy mal vesmír (údajne – pozn. autora) len 500 miliónov rokov. Vek kozmu vedci odhadujú na 13,7 miliardy rokov.

Toľkoto na úvod.

A teraz k podstate článku. – V čom spočíva, v titulke ohlásený, big-bangovský paradox?

Všeobecne sa uznáva názor, že pohľad do ľubovolnej oblasti vesmírneho priestoru je zároveň pohľadom do minulosti. Do tak vzdialenej minulosti, ako dlho trvalo svetlu prekonať vzdialenosť z pozorovanej oblasti priestoru až na Zem. Táto okolnosť by tak trochu nahrávala reálnej existencii tzv. „časopriestoru“, lebo vidíme, akým spôsobom tu, v reálnom svete,  súvisí vzdialenosť a čas.

Predpokladajme, čisto hypoteticky, že by sa vedcom časom podarilo zostrojiť taký supervýkonný teleskop, že by dokázal „dohliadnuť“ až do vzdialenosti spomenutých 13,7 miliárd svetelných rokov, t.j. – z hľadiska času – až k okamihu (údajného) vzniku nášho vesmíru v procese nazvanom Big Bang, resp. Veľký tresk.

Taký supervýkonný teleskop, ktorýmkoľvek smerom by ste ho namierili, by potom mohol pozorovať všade ten istý obraz – vznik vesmíru Big Bangom!

Lebo pred 13,7 miliardami rokov (podľa moderných kozmológov, teoreticky) neexistovalo nič iné, len „počiatok“ vesmíru, a to ako z hľadiska rozmerov tak i z hľadiska času.

Mne osobne, sa tomu akosi nechce veriť.

Je to paradox. A príčinou tohto paradoxu je – podľa mňa – existencia singularity, programovo zabudovaná do kozmologickej teórie rozpínajúceho sa vesmíru.

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

heroín

„Matka roka“. S dvomi deťmi v aute prevážala takmer 6000 dávok heroínu

17.05.2024 12:23

Jana A. z Nitry smerovala z Kosova cez Slovensko do Česka.

búrky, počasie, houston, texas

Juh USA zasiahli búrky s vetrom o sile hurikánu, Houston hlási už štyroch mŕtvych

17.05.2024 12:15

Vietor o sile hurikánu narobil mnoho škôd, státisíce ľudí zostali bez elektriny.

Fico postrelenie prevoz BBX

Premiér zostáva aj naďalej na jednotke intenzívnej starostlivosti. V pondelok majú lekári rozhodnúť, čo ďalej

17.05.2024 12:10, aktualizované: 12:34

Predseda vlády SR Robert Fico naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

francúzsko, polícia

Francúzska polícia v Rouene zastrelila útočníka, ktorý chcel podpáliť synagógu

17.05.2024 11:54

Od prepuknutia bojov v Pásme Gazy sa vo Francúzsku výrazne zvýšil počet antisemitských činov.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 216449x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie