Denník N

Film Django bol našitý k osemdesiatke hudobníka Petra Jandu. Škoda, že v ňom chýba niekoľko dôležitých vecí

Petr Janda vo filme Django. Foto - Magic Box
Petr Janda vo filme Django. Foto – Magic Box

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Začiatkom 90. rokov minulého storočia sa český spevák Petr Janda ako päťdesiatnik rozhodol, že ukončí existenciu Olympicu. Kapela vtedy vyrazila na československé turné, ktoré zároveň nebolo len rozlúčkou s touto bítovou legendou, ale niekde na pozadí aj s federáciou. V roku 1992 jej tlieskalo vypredané PKO s pocitom, že je po všetkom.

V tom čase spevák prechádzal vážnou krízou. Rakovina mu zobrala milovanú manželku, na bigbít si po troch dekádach v službe pripadal až príliš starý a myslel si, že s príchodom západných kapiel do bývalého východného bloku už nie je pre Olympic miesto.

No všetko je naopak. O kapelu je stále veľký záujem, len od začiatku tohto roka do leta má takmer štyridsať koncertov. A ako napovedá najnovší filmový dokument, na svoj pokročilý vek má jej frontman síl na rozdávanie.

Žanda alebo Žambon?

V máji 2022 Petr Janda oslávil osemdesiatku a to bol veľký dôvod obzrieť sa späť. Supraphon vydal nedávno mohutnú päťalbumovú kompiláciu jeho najlepších piesní, spevák napísal knihu a teraz prichádza do kín dokument Django od českej režisérky Olgy Malířovej Špátovej.

Názov odkazuje na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie