Denník N

Na strednej škole prišiel o všetky vlasy. Musel som sa naučiť žiť so svojím novým ja, vraví filmár Peter Zákuťanský

Peter Zákuťanský. Foto N - Peter Lázár
Peter Zákuťanský. Foto N – Peter Lázár

Peter Zákuťanský trpí autoimunitným ochorením alopécia, s ktorým je spojené vypadávanie vlasov a chlpov na tele. O tejto skúsenosti urobil výstavný projekt a krátky film.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď Peter Zákuťanský vstupoval do posledného ročníka na strednej, viedol bezstarostný život. Vyrastal v umeleckom prostredí, ako tínedžer rád fotografoval a hrával na gitare a aj preto očakával, že v tomto období bude jeho jedinou starosťou zvládnuť maturity a urobiť prijímačky na vysokú školu.

Všetko sa zmenilo, keď jedného dňa odrazu prišiel o chuchvalec vlasov a na hlave sa mu vytvorilo prázdne miesto. Počas lekárskych vyšetrení sa ukázalo, že ochorel na alopéciu. V priebehu nasledujúcich mesiacov mu postupne vypadali všetky vlasy a chlpy na tele.

Náhla zmena zovňajška u neho spôsobila, že sa musel začať konfrontovať s otázkami identity, a spočiatku preto trpel nízkym sebavedomím. „Sám som kedysi zvykol ľudí škatuľkovať, no s alopéciou som sa začal na svet pozerať otvorenejšie,“ hovorí Peter Zákuťanský.

O ochorení vytvoril putovný výstavný projekt, na ktorý nadviazal aktuálnou výstavou v Krajskej galérii v rodnom Prešove.

V rozhovore hovoríme aj o tom:

  • prečo alopécia vzniká a ako sa v súčasnosti lieči;
  • ako jeho nový vzhľad prijali spolužiaci a okolie;
  • prečo majú podľa neho muži problém hovoriť o problémoch spojených s vypadávaním vlasov;
  • ako sa mu darí so stratou vlasov postupne vyrovnávať.

Uvádzate, že projekt o alopécii súvisí s vašou osobnou skúsenosťou. Aký je váš príbeh?

Alopéciu mám od osemnástich. Bol som vtedy študentom gymnázia, kde som bol v maturitnom ročníku, a jedného dňa na jeseň sa mi vzadu na hlave objavil prázdny kruh. Vlasy mi vypadali v priebehu pol roka a postupne som prišiel aj o obočie a všetky chlpy na tele. Ročník som začal s dlhšími vlasmi, a keď som maturoval, mal som vyholenú hlavu.

Čo ste urobili, keď ste na hlave objavili prázdne miesto?

Najprv som sa zľakol, pretože som nevedel, čo to môže byť. Rodičia sú lekári, takže tušili, o čo ide, a poslali ma za kožnou. Diagnózu som nepoznal hneď, pretože vlasy vypadávajú z viacerých dôvodov, môže ísť napríklad aj o problémy so štítnou žľazou. Podstúpil som preto lekárske vyšetrenia a dozvedel som sa, o čo ide.

Alopécia ma viacero foriem. Najrozšírenejšia je alopecia areata a prejavuje sa iba prázdnymi kruhmi. Niekto tie kruhy má na hlave alebo na nohách a môžu to mať aj ľudia, ktorí o nich celý život nevedia. Okrem toho je alopecia totalis, v rámci ktorej človeku vypadajú len vlasy, a alopecia universalis, čo je aj môj prípad a znamená to, že nemám nič.

Z výstavy v Krajskej galérii v Prešove, ktorá potrvá do 9. júna. Foto – Marek Rohaľ
Foto – Marek Rohaľ
Foto – Marek Rohaľ

Dozvedeli ste sa, aká je príčina tohto ochorenia?

Presná príčina sa nevie. Je to autoimunitná choroba, v rámci ktorej si telo vytvára protilátky proti vlasovým folikulám. Ako jeden z faktorov sa často uvádza, že ide o reakciu na stresovú situáciu. Nie je to však preukázané. Aj ja poznám ľudí, ktorí ochorenie majú už od útleho detstva a pochádzajú z bezproblémových rodín, takže stresové situácie neuvádzajú. U niektorých ľudí jednoducho existuje pre alopéciu genetická predispozícia.

Čo prežíva tínedžer, keď mu vypadajú všetky vlasy a chlpy na tele?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vizuálne umenie

Kultúra, Zdravie

Teraz najčítanejšie