Spomienka na rok 1984 a veľký európsky úspech i celkovo treble. LFC predstavil prvé dresy na sezónu 24/25, prítomný je retro nádych

23
755
Prvý dres LFC pre sezónu 24/25. (foto: liverpoolfc.com)

Liverpool už vie, v akých dresoch bude hrať väčšinu zápasov sezónu 2024/25.

30.5. 2024 to bude presne 40 rokov, čo Liverpool získal 4. titul v rámci dnešnej Champions League. Vtedy sa ešte súťaž volala Pohár európskych majstrov a The Reds vo finále porazili rímsky AS na penalty 4:2, keď sa duel po riadnom hracom čase i predĺžení skončil 1:1.

Liverpool na Olympíjskom štadióne v Ríme vyhrával od 14. minúty po góle Phila Neala, v 43. vyrovnal Pruzzo. Penaltový rozstrel sa pre Merseysiders nezačal dobre, veď Nicol v prvej sérii nedal a Taliani boli o gól vpred. V druhej sa však pomýlil Conti a vo štvrtej Graziani, a tak sa The Reds mohli po zásahu Alana Kennedyho tešiť z historického triumfu – štvrtého v tejto súťaži, čím sa stali po Reale Madrid stali druhým tímom, ktorému sa to podarilo.

Kapitánom víťazného tímu bol skvelý Graeme Souness a Ian Rush skončil v spomínanom ročníku na delenom druhom mieste poradia strelcov, keď sa presadil 5x.

V 1983/84 získali The Reds nezabudnuteľné treble, keď okrem zisku „ušatého pohára“ ovládli aj najvyššiu anglickú súťaž a Ligový pohár.

Táto historická vsuvka na úvod nie je len tak. Tím z Anfieldu totiž aktuálne predstavil prvé dresy pre sezónu 2024/25 a inšpiroval sa práve spomínaným víťazným ťažením.

Dresy sú vyrobené za pomoci pokročilej modernej technológie (Dri-Fit ADV), ktorá odchádza vlhkosť a zaručuje rýchlejšie odparovanie, pričom cieľom je, aby dresy zostali suché až do záverečného hvizdu. Ak sa teda fanúšikom bude v najbližších mesiacoch zdať, že hráči nie sú spotení, tu je odpoveď.;)

Zaujme aj dizajn (niekoho možno nie, však vkus je čisto subjektívna záležitosť), ktorý spája vkus a módu, spája spomoienky na Rím 1984, resp. spomínané finále PEM i štýl Talianska – krajiny, ktorá je v téme móda preborníkom.

Na novom liverpoolskom drese tak môžeme vidieť niektoré „rekvizity“ práve talianskej tematiky, pričom to všetko podčiarkuje promo video, ktorému okrem vizuálu dominuje aj zvolená hudba – tou je tzv. Humming Chorus zo svetoznámej opery Giacoma Pucciniho Madame Butterfly. Stačí sa započúvať a tí, ktorým niečo hovorí aj história klubu či klasické umenie, budú dozaista spokojní.

Dominuje červená (lebo musí) i klasicistický nádych

Pre zrejmú väčšinu je tu potom pokračovanie predstavovania prvých dresov pre najbližšie obdobie, kde skôr ako prejdem k fotkám „výtvoru“ od dizajnérskeho tímu spoločnosti Nike, ešte dodám, že keďže sa bavíme o prvých dresoch (home kits), tak je jasné, že sú celé červené.

To ale len na pohľad, ten detailnejší totiž ukazuje mramorovaný „stĺpovitý“ vzor žltej farby, čo je alúziou na taliansky klasicizmus. Na prednej strane môžeme vidieť aj logo LFC a tiež spoločnosti Nike chrómovo-žltého prevedenia, logo Standard Chartered Bank je biele. Pod pazuchami, resp. po bokoch sa vinie bielo-žltý pás. Na ľavom rukáva sa nachádza logo Ďalšieho sponzora – Expedie.

Dres obzvláštňuje aj výrazný biely golier s červeno-žltou líniou v jeho strede, pričom pripomína dresy, ktoré v 1984 nosil Liverpool pod vedením Joa Fagana.

Prvý brankársky dres pre 24/25 je čierny s tmavosivými „machuľami“, ktoré vytvárajú dizajnový ráz, resp. predstavu, ako keby na dres niekto niečo sivé vylial.

Darwin Núñez pózuje v prvom drese LFC pre sezónu 24/25. (foto: liverpoolfc.com)
Curtis Jones. (liverpoolfc.com)
Domonik Szoboszlai. (liverpoolfc.com)
Joe Gomez. (foto: liverpoolfc.com)

Luis Díaz (vľavo) a Darwin Núñez predstavujú prvé dresy LFC pre sezónu 24/25. (foto: liverpoolfc.com)
Ibrahima Konaté. (liverpoolfc.com)
Cody Gakpo. (liverpoolfc.com)

Dôraz na súznenie s prírodou

Zaujímavosťou je, že dresy sú vyrobené za pomoci technológie, ktorá je v súlade s programom udržateľnosti, sú teda zo stopercentne recyklovanej polyesterovej tkaniny, ktorá vznikla z recyklovaných plastových fliaš. Platí, že fľaše sa zbierajú, čistia a triedia, resp. sa dbá na to, aby z nich vznikla vysokokvalitná priadza na výrobu, ktorá je súčasťou širšej iniciatívy spoločnosti Nike Move to Zero, ktorý podporuje ochranu prírody a opakovanú využiteľnosť materiálov.

„Som veľkým fanúšikom nových dresov a páči sa mi aj to, že prinášajú retro vibe. Sme klub založený na historických momentoch a v roku 1984 tu bol jeden z najúspešnejších tímov vôbec. Som si istý, že naši fans budú pri spomienke na legendárnych hráčov, ktorí v tej dobe priniesli veľké úspechy, súhlasiť,“ hovorí pre liverpoolfc.com kapitán Virgil van Dijk.

Virgil van Dijk. (foto: liverpoolfc.com)
Alecis Mac Allister. (liverpoolfc.com)
Trent Alexander-Arnold (vľavo) a Curtis Jones. (liverpoolfc.com)
Nové prvé dresy pre sezónu 24/25. (foto: liverpoolfc.com)
Alisson Becker v novom brankárskom drese. (foto: liverpoolfc.com)
Previous articleTrefa na máj, vyhodnotenie č. 9. Zmeny v TOP 4 poradia, v čele je už obhajca
Next articleLiverpooSky podcast #101: Prvá trofej, stále prví v tabulke
Zavše ochranársky vandrák na spôsob old (oi!) punks never die, akých sú na svete milióny, často v polohe haters gonna hate stúpajúci na otlak tým, ktorí veci berú zbytočne príliš vážne. Tiež nefanúšik stereotypov, hlúposti, ješitnosti, demagógie, Elánu, Man Utd, repre futbalu, ananásu a balzamika. Za to cynik na plný úväzok (len nikto neplatí), ktorý má apatiu, iróniu a tupé reči ako pracovný a pomerne často využívaný nástroj. YNWA si pod príspevky nepíšem, na druhej strane píšem zavše strašne dlhé a otravné texty a ľudia si o mne myslia, že musím mať stále pravdu, lebo som hlúpy a sebestredný pidžús a zasa, nebudú ďaleko od pravdy;) Takže vo finále si ani pipíky merať nemusíme, máš ho väčšieho, drahý člen môjho fanclubu. Na pivo a punk ale zájsť môžeme. No problem, žádnej stres;) 📧 pár teplých slov mi pokojne napíš na kwop@lfc1892.net