Fašírky sú jednoduché a lacné jedlo, ktoré zasýti celú rodinu. Receptov na fašírky je mnoho a samozrejme môžete improvizovať. Niekedy možno pridať syr, vysmaženú slaninku, chili papričky, alebo rôzne bylinky. Dobré je niekedy pridať aj na jemno nastrúhanú zeleninu, ktorá ostane z domáceho vývaru. Je to starý trik babičiek, aby sa všetko zužitkovalo. Super na fašírkach je, že je možné ich vziať len tak do ruky za studena.
Na Záhorí, ale aj v iných regiónoch Slovenska sa podávajú klasicky so šmykľavým šalátom. Označuje sa aj ako cibuľový a niekedy tiež slovenský. Tento šalát je jednoduchý, obyčajný, bez majonézy. Ochutený koreniami, s cibuľkou a kyslastým nádychom. K vyprážaným jedlám je dokonalý. Pekne vyvažuje mastnotu a brušku urobí dobre. K fašírkam je veľmi obľúbený.
Tu sú teda Fašírky s ovsenými vločkami podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Fašírky s ovsenými vločkami (asi 10 fašírok) a šmykľavým šalátom
350 g mletého mäsa (napr. pliecko)
50 g ovsených vločiek
1 PL plnotučnej horčice
2 strúčiky cesnaku
1 šalotka
2 vajcia
2 PL majoránu
soľ, korenie
strúhanka na obaľovanie
olej/masť na vyprážanie
V mise zmiešame mleté mäso, ovsené vločky, nasekanú šalotku, pretlačený cesnak, vajcia, horčicu a v dlaniach rozotretý majorán. Osolíme a okoreníme podľa potreby. Vypracujeme jednotnú masu a dáme ju odpočívať do chladničky na 30 minút, aby sa hmota dobre spojila, aby vločky zmäkli a všetky chute sa zvýraznili. Potom v rukách tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v múke a vyprážame v rozpálenej masti.
Cibuľový šalát:
Tento šalát si pamätám od detstva. Dlho som ho vnímala ako náš vianočný, keďže sme ho mávali hlavne na Vianoce k vysmážanej rybe. Dnes ho už ale robievam aj inokedy. Najradšej ho máme k fašírkam alebo k rezňu. Niekedy ho voláme aj šmykľavý šalát, pretože vďaka skvelej zálievke sa aj so suchšimi potravinami perfektne vychutnáva a jedlo sa len tak “šmýka” dole hrdlom.
Potrebujeme:
4 – 5 ks zemiakov
2 vajcia na tvrdo
2 kyslé uhorky
1 šalotku
Na nálev:
2 dcl horúcej vody
2 Pl octu
2 PL kr. cukru
mleté čierne korenie
soľ
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme, nakrájame na kolieska a dáme do misky. Šalotku očistíme a nakrájame na plátky. Posolíme, aby pustila šťavu. Vajcia na tvrdo ošúpeme a nakrájame na kocky. Kyslú uhorku nakrájame na stredne veľké kocky. Všetko zmiešame.
Vo vedľajšej miske zmiešame horúcu vodu, soľ, korenie, ocot a cukor. Premiešame a touto zmesou zalejeme pripravený šalát. Prikryjeme a necháme prepojiť chute. Podávame s fašírkami alebo s rezňom či k rybe.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk