Energetický škandál v Nemecku Nemeckí Zelení zmanipulovali dokumenty, aby zabránili predĺženiu prevádzky jadrových elektrární

Erik Potocký
Erik Potocký

Podľa záverov odborných sekcií ministerstiev hospodárstva a životného prostredia mohli nemecké jadrové elektrárne fungovať ešte minimálne niekoľko rokov.

Podľa záverov odborných sekcií ministerstiev hospodárstva a životného prostredia mohli nemecké jadrové elektrárne fungovať ešte minimálne niekoľko rokov.

Erik Potocký

Erik Potocký

Nemeckí Zelení zmanipulovali dokumenty, aby zabránili predĺženiu prevádzky jadrových elektrární
Nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy, vicekancelár a predseda Zelených Robert Habeck. Foto: TASR/DPA

Nemecká strana Zelených a nemecká energetika nejdú dohromady. Ukázalo sa to už pri zákone, ktorým chceli Nemcom zakázať plynové kotly, čo sa pretavilo do značného poklesu ich verejnej podpory.

V ostatných dňoch však na povrch vyplával škandál, ktorý má korene ešte v roku 2022 a týka sa kontroverzného odstavenia jadrových elektrární.

Ukázalo sa totiž, že štátni tajomníci dvoch ministerstiev zodpovedných za jadrovú energetiku – ministerstva hospodárstva a ochrany klímy a ministerstva životného prostredia – zmanipulovali závery odborných sekcií svojich rezortov, aby dosiahli čo najskoršie odstavenie zostávajúcich jadrových reaktorov.

Ministrom hospodárstva a ochrany klímy je šéf strany Zelených Robert Habeck a ministerkou životného prostredia jeho stranícka kolegyňa Steffi Lemke.

Ministrom hospodárstva a ochrany klímy je šéf strany Zelených Robert Habeck a ministerkou životného prostredia jeho stranícka kolegyňa Steffi Lemke.

Manipuláciu s dokumentmi odhalil nemecký politický mesačník Cicero.

Ten sa o podmienky a dôvody odstavenia jadrových elektrární zaujímal už v roku 2022. No kým ministerstvo životného prostredia mu na základe zákona o prístupe k informáciám o životnom prostredí príslušné dokumenty poskytlo v zákonnej lehote, ministerstvo hospodárstva ich sprístupniť odmietlo.

Donútilo ho k tomu až rozhodnutie berlínskeho správneho súdu zo začiatku tohto roka. Samotné dokumenty získal až začiatkom marca.

Celá záležitosť má korene ešte v hlbšej minulosti, v rozhodnutí vlády Angely Merkelovej postupne odstaviť všetky jadrové elektrárne v Nemecku. Rozhodnutie bolo motivované haváriou v japonskej jadrovej elektrárni vo Fukušime spôsobenou zemetrasením a následným cunami. Ale zaiste za tým bola aj snaha zapáčiť sa zelenej časti elektorátu, keďže Merkelová sa z CDU snažila vytvoriť maximálne širokorozchodnú stranu pokrytím celého názorového spektra nemeckej spoločnosti. Ale o tom sa už popísalo dosť.

Mesačník Cicero sa rozhodnutím súdu dostal nielen k oficiálnym dokumentom, ktoré viedli k definitívnej odstávke jadrových reaktorov, ale aj k internej komunikácii či predbežným návrhom jednotlivých rozhodnutí.

Keď reportéri Cicera porovnali materiály, ktoré už mali od ministerstva životného prostredia, s tými z ministerstva hospodárstva, zistili, že najvyšší štátni úradníci jednak zamlčali dôležité zistenia odborníkov, ale tieto aj zmanipulovali a pozmenili tak, aby vytvorili pre ministra Habecka dostatočnú argumentačnú bázu na obhajobu odstávky jadra.

Je pritom možné, že sám Habeck o tejto manipulácii nevedel a stal sa obeťou svojich podriadených. Druhou možnosťou je podľa Cicera to, že sa na manipulácii vedome podieľal a klamal verejnosť.

Dokumenty sú neúplné, z komunikácie vyplýva, že časť dohôd bola uzavretá ústne, záver je podľa Cicera jasný: názory odborníkov na jednotlivých ministerstvách boli ignorované, väčšinou sa ich ani nepýtali a vedúci okruh ľudí na príslušných ministerstvách zložený výlučne z členov Zelených sa medzi sebou dohodol na všetkom podstatnom.

Čulá komunikácia dvoch štátnych tajomníkov

Podľa získaných emailov hlavnými zodpovednými za manipuláciu boli vtedajší štátny tajomník ministerstva hospodárstva Patrick Graichen a stále slúžiaci štátny tajomník ministerstva životného prostredia Stefan Tidow.

Graichen mal na starosti energetickú politiku a Tidow jadrový dozor.

Hoci energetická kríza zasiahla Európu už v druhej polovici roka 2021, po tom, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu, sa stali energetické suroviny jednou z primárnych tém prakticky vo všetkých európskych krajinách.

Inak to nebolo ani v Nemecku a už v deň napadnutia Ukrajiny sa Robert Habeck so svojím štátnym tajomníkom stretol so zástupcami spoločnosti RWE, ktorá prevádzkovala dve z troch zostávajúcich jadrových elektrární.

Zo stretnutia neexistuje oficiálny zápis, existuje však email, v ktorom manažér RWE posiela Habeckovmu ministerstvu dokument, ktorý – ako píše – „opisuje komplexné aspekty, ktoré by bolo potrebné vziať do úvahy pri akýchkoľvek úvahách o pokračovaní prevádzky jadrových elektrární“. Dodáva, že konečné rozhodnutie je, samozrejme, v politických rukách.

Keďže dokument je len súborom rôznych aspektov, neobsahuje žiaden konečný záver, ako by vláda mala napokon postupovať. To zjavne Graichena potešilo, pretože vzápätí píše Tidowovi.

Vysvetľuje mu, že dokument im v podstate dáva voľné ruky rozhodnúť o nepredĺžení prevádzky. No „ešte treba vyriešiť, kto to dá na oficiálny hlavičkový papier“, teda ktorá inštitúcia napíše oficiálne odporúčanie, ktorým sa bude môcť vláda hájiť.

Ešte treba vyriešiť, kto to dá na oficiálny hlavičkový papier.

Následne na konci februára 2022 Robert Habeck verejne vyhlásil, že jeho ministerstvo odborne posúdi otázku bezpečnosti predĺženia prevádzky elektrární, avšak dodal, že môže existovať problém s dodávkou jadrového paliva. Ako sa ukázalo, išlo o ďalšie Zelenými vytvorené alibi. Ďalšie jadrové palivo sa totiž neobjednávalo, keďže jadrové elektrárne sa mali odstaviť a bez jadrového paliva sa nedalo rátať s predĺžením ich prevádzky.

Následne však mierne šokoval, keď vyhlásil, že jadro pre neho nie je ideologická otázka. Chcel sa tým zrejme pripodobniť fínskym Zeleným, ktorí jadro takpovediac omilostili, pretože si správne vyhodnotili, že oproti fosílnym palivám ide o veľmi čistý zdroj energie a zároveň znižuje závislosť krajiny od dodávok ruského plynu a ropy.

V nemeckej strane Zelených by bol však takýto prerod neakceptovateľný, keďže de facto celá strana vznikla pred desaťročiami na odpore voči jadrovej energii. Habeck, ktorý sa v časoch najvyššej popularity už videl ako budúci nemecký kancelár, tak nemohol ignorovať toto podhubie vlastnej strany.

V energetickej politike preto uprednostnil reaktiváciu uhoľných elektrární a prišiel aj s plánom plávajúcich ropných elektrární, len aby si nepohneval tvrdé jadro vlastnej strany.

Odborný názor stojí v ceste k cieľu

Teraz bolo na najvyšších funkcionároch, aby dodali dokument, ktorý dá Habeckovi do rúk nástroj, ako čo najskôr vypnúť jadrové elektrárne aj napriek pokračujúcej energetickej kríze, vysokým cenám plynu a elektriny. Zvlášť keď energetici upozorňovali, že zásoby plynu, ktoré mala Európa pred vypuknutím vojny na Ukrajine trestuhodne nízke, môžu spôsobiť problémy počas nasledujúcej zimy – teda 2022/2023.

Tu do hry vstúpili ďalšie postavy. Robert Heinrich, vedúci riadiaceho a koordinačného štábu na ministerstve hospodárstva, a šéf odboru elektriny tohto rezortu Volker Oschmann, právnik, dlhoročne pracujúci pre environmentalistické organizácie.

Heinrich píše Oschmannovi: „Drahý Volker, potrebujeme interné memorandum s výsledkom skúmania otázky ‚Môže predĺženie životnosti jadrovej elektrárne prispieť k zvýšeniu energetickej bezpečnosti v súčasnej situácii‘, s ktorým môžeme pracovať interne aj verejne. Minister včera verejne oznámil, že sa bude skúmať. Môžete to rýchlo spustiť?“

Do práce sa, samozrejme, zapojili všetky príslušné odborné sekcie ministerstva hospodárstva.

V jednom z dokumentov odborníci z ministerstva hospodárstva na štyroch stranách jasne a odborne vysvetlili, prečo môže predĺženie životnosti jadrovej elektrárne pomôcť šetriť plynom v nadchádzajúcej zime a vyhnúť sa kritickým situáciám v rozvodnej sieti.

Odborníci z ministerstva hospodárstva na štyroch stranách jasne a odborne vysvetlili, prečo môže predĺženie životnosti jadrovej elektrárne pomôcť šetriť plynom v nadchádzajúcej zime a vyhnúť sa kritickým situáciám v rozvodnej sieti.

(Tieto argumenty následne využil kancelár Scholz, ktorý po tlaku koaličnej FDP napokon pretlačil minipredĺženie životnosti elektrární do apríla 2023.)

Argumentujú napríklad aj poveternostnými podmienkami bežnými v Nemecku počas zimy, keď v niektorých dňoch dochádza k veľkej medzere medzi výrobou elektriny z vetra a slnka a nárokmi na spotrebu. S tým, že nie je isté, či sa do zimy podarí uskladniť v zásobníkoch dostatok plynu na pokrytie tejto medzery. A hoci zvyšné jadrové elektrárne produkovali už len pár percent spotreby, postačovali podľa odborného posudku práve na pokrytie tejto medzery.

Navyše čiastočne by to stlmilo aj rast cien elektriny. Keďže cena sa ráta podľa výrobných nákladov v najdrahšej potrebnej elektrárni, znamená to, že by pokračovaním využívania jadra mohla klesnúť. Napriek vysokým vstupným nákladom pri stavbe jadrovej elektrárne patria totiž samotné výrobné náklady k najnižším. Dodali tiež, že bez jadrových elektrární by prudko stúpli náklady na udržiavanie stability siete.

Dnes sa Habeck obhajuje tým, že tento odborný posudok nevidel a nemohol tak na jeho základe rozhodovať. Prístupný mal byť iba štátnemu tajomníkovi Graichenovi. Na odvolanie Graichena si však Habeck našiel zámienku až v máji 2023, keď sa preňho stal už priveľkou politickou záťažou.

Z čierneho biele, z bieleho čierne

Dokument opisujúci potrebu zachovania prevádzky zostávajúcich jadrových elektrární mohol zhatiť plány Zelených. Do celej veci sa tak zapojilo aj ministerstvo životného prostredia. Konkrétne oddelenie jadrovej bezpečnosti a radiačnej ochrany.

Za šéfa tohto oddelenia vymenovala ministerka Steffi Lemke tvrdého odporcu jadra Gerrita Niehausa.

Práve Niehaus bol tým človekom, ktorý prepísal dokument, ktorý vypracovali jeho podriadení.

Prvá verzia, ku ktorej sa mesačník Cicero takisto dostal, je datovaná 1. marca 2022. Tá konštatuje, že prevádzka jadrových elektrární, ktoré vtedy ešte fungovali, by bola bezpečná ešte niekoľko rokov, a vysvetľuje, čo všetko treba po technickej stránke urobiť na dosiahnutie takéhoto predĺženia životnosti. Tieto závery konzultovali aj so Spoločnosťou pre bezpečnosť elektrární a reaktorov (GRS).

Niehausa tento záver, samozrejme, nepotešil, a preto správu prepísal. Najprv v celom dokumente nahradil spojenie jadrová energia (Kernkraft) slovom atómová energia (Atomkraft), čím chcel zrejme dosiahnuť väčší emocionálny zásah verejnosti.

Potom sa pustil do obsahu. Vo verzii dokumentu z 3. marca, ktorý už nie je podpísaný menom, len názvom oddelenia, už chýbalo tvrdenie o bezpečnosti predĺženia prevádzky s novými palivovými tyčami na niekoľko rokov.

Vo verzii dokumentu z 3. marca, ktorý už nie je podpísaný menom, len názvom oddelenia, už chýbalo tvrdenie o bezpečnosti predĺženia prevádzky s novými palivovými tyčami na niekoľko rokov.

Namiesto toho záver pozmenil (a označil tučným písmom) na: „Oddelenie S (Jadrová bezpečnosť, ochrana pred žiarením) dospelo k záveru, že predĺženie životnosti troch stále bežiacich jadrových elektrární po zákonom stanovenom a plánovanom 31. decembri 2022 nie je z hľadiska bezpečnosti opodstatnené.“ A úplne na záver tiež tučným písmom: „Predĺženie životnosti musí byť zamietnuté z dôvodov jadrovej bezpečnosti.“

Zmienka o konzultácii s GRS z textu vypadla úplne a predstaviteľ tohto úradu tiež potvrdil, že s nimi medzi 1. a 3. marcom nikto z tohto oddelenia ministerstva životného prostredia nič nekonzultoval.

Zelení tak konečne mali k dispozícii dokument na vhodnom „hlavičkovom papieri“ (ako si o tom písali Graichen a Tidow), ktorý im dával moc definitívne vypnúť aj posledné nemecké jadrové elektrárne.

Na jeho základe mohol Graichen vypracovať definitívnu záverečnú správu ministerstva hospodárstva a ochrany klímy. Dospel k želanému záveru: po „zvážení výhod a rizík“ sa predĺženie termínu neodporúča.

Odviedol však takú zlú robotu, že ešte aj Niehaus, ku ktorému sa správa dostala, zalamoval rukami a písal Tidowovi, že je plná právnych chýb a musel ju celú opravovať. Zle napísaný dokument však medzitým Graichen poslal aj Habeckovi, ktorý na jeho základe vypracoval stručnú päťbodovú správu, ktorú sa chystal zverejniť. Na webe ministerstva sa aj objavila, bola však následne niekoľkokrát editovaná.

Keď Habeck v prvej polovici marca 2022 verejne oznámil závery preverovania bezpečného predĺženia jadrových elektrární, dúfal, že debata sa tým uzavrie. Nastal však opak, debata sa ešte len rozbehla. Bavorsko, ktoré sa hroziacim nedostatkom plynu cítilo najviac ohrozené (a na jeho území boli dve z troch zostávajúcich jadrových elektrární), zatlačilo na kancelára Scholza.

A výsledok už poznáme. Nemecko napokon dočasne predĺžilo prevádzku troch jadrových elektrární do apríla 2023. Zeleným sa síce nepodarilo dosiahnuť odstávku k 31. decembru 2022, no i tak vyhrali. Jadrové elektrárne sú dnes v Nemecku minulosťou. A stála za tým manipulácia a dezinformácie ich nominantov vo vysokých politických funkciách, ktorí uprednostnili vlastné ideologické presvedčenie pred odbornými závermi špecialistov na jadrovú bezpečnosť.

Habeck transparentný

Robert Habeck minulý týždeň čelil vypočúvaniu na výbore Bundestagu pre ochranu klímy a energetiku. Dokumenty, ktoré zverejnil mesačník Cicero, totiž vyvolali veľa politických otázok. Hoci sa to zatiaľ nejaví ako trestný čin, keďže pozmenené neboli oficiálne dokumenty, len interné správy, ide o hrubú manipuláciu s faktmi.

Habeck sa bráni, že videl len záverečné (už pozmenené dokumenty), s ktorými potom pracoval a ktoré verejne komunikoval. Pred poslancami sa zahral na transparentného a prisľúbil sprístupniť všetky dokumenty, ktoré mu podľa neho dajú za pravdu. Podľa mesačníka Cicero je však na pováženie už len to, že transparentnosť prichádza až po prepuknutí škandálu, pričom novinári sa o dokumenty museli s ministerstvom súdiť.

Je na pováženie už len to, že transparentnosť prichádza až po prepuknutí škandálu, pričom novinári sa o dokumenty museli s ministerstvom súdiť.

Habeck, samozrejme, čelí tvrdej kritike opozičného CDU/CSU. Ozývajú sa však aj poslanci FDP, najmenšieho koaličného partnera, hoci ich kritika sa zatiaľ nesie len v duchu potreby dôsledného vyšetrenia celého procesu, ktorý viedol k definitívnej odstávke jadrových elektrární v Nemecku a „či boli parlament a verejnosť zámerne oklamaní“.

Aj tento prípad však ukazuje, koľko fatálnych chýb za ostatné roky urobilo Nemecko v energetickej politike. A dospelo až do stavu, keď sa z vývozcu elektriny stalo čistým dovozcom.

Pritom ide o krajinu, ktorej chyby sa netýkajú len jej občanov. Svojou hospodárskou a politickou silou vplýva prakticky na všetky ostatné krajiny Európy.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.