Denník N

Ten príbeh ťa zas raz zjedol a voda medzitým vychladla. Za Paulom Austerom (1947 – 2024)

Paul Auster (3. 2. 1947 - 30. 4. 2024). Foto - TASR/AP
Paul Auster (3. 2. 1947 – 30. 4. 2024). Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je prvý máj roku 2024. Slnko svieti, krásny deň, akurát vietor je trocha silnejší, ale to nevadí. Bratislava je tichá, ako len Bratislava vie byť, keď je sviatok. Z reprákov vám hrá dáky jazz, asi Oscar Peterson, a ty sa hráš v obývačke s dcérou. Krátke odbehnutie využiješ na telefón a v notifikáciách ti svieti krátka správa, že zomrel Paul Auster. Potom idete von, naháňate sa po parku, tešíte sa z kačiek, ktoré sa po pár dňoch vrátili do jazierka, napriek radosti a dokonalosti tvojho sveta ti na pozadí beží program, ktorý hlási, že tvoj obľúbený spisovateľ už nie je.

Píše ti Oliver Rehák a ty bez toho, aby si videl správu, vieš čo bude jej obsahom a vieš, že mu odpíšeš, že áno, viem a áno, napíšem o ňom do Nka.

Zimný denník k jarnému behu

Ste nazad doma. Dcéra ide spať, ty sa obliekaš do bežeckého, lebo aj dnes ideš zbierať kilometre. Kŕmiť Stravu, ktorá nikdy nemá dosť. Bežíš lesmi, Karpaty, stromy a medzi nimi úzke chodníčky, ktoré poznáš naspamäť ako daktoré Austerove vety.

„Prehovor teraz, kým nie je neskoro, a potom dúfaj, že budeš hovoriť, až kým už nebude čo povedať.“

Soundtrackom k tomuto behu je Auster, ktorý zas raz k tebe prehovára svojím vlastným hlasom z tvojich slúchadiel. Spoznávanie nových albumov, ktoré väčšinou počúvaš počas svojich behov, si vymenil po dlhom čase za audioknihu. Zvažoval si všetky, ale nakoniec si sa rozhodol, že tento beh ti musí Auster rozprávať svoj najväčší príbeh. Vlastný život, ktorý už nevlastní. Jeho záznam o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie