Každý, kto chce investovať do realít, by mal sledovať úrokové sadzby hypotekárnych úverov, pretože dopyt po nájomnom bývaní sa odvíja najmä od dostupnosti hypoték.

Úrokové sadzby sú stále vysoké

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov s trojročnou fixáciou začínajú v súčasnosti na úrovni 4,05 %. V dohľadnej dobe nie je možné očakávať ich výrazné zníženie. V dôsledku vysokých sadzieb hypotekárnych úverov ľudia vo väčšej miere uprednostňujú nájom pred vlastným bývaním. A to je príležitosť pre vás.

Investičné byty určite áno, ale aké?

Pri voľbe investičných bytov treba myslieť hlavne na to, aby ste ich mohli výhodne prenajať a neskôr výhodne predať. Odporúčame predovšetkým byty v novostavbách, ktoré si nevyžadujú opravy ani rekonštrukciu a majú spravidla nižšie náklady na energie. Čo sa týka polohy, ideálne sú byty v centre hlavného mesta. Experti na realitné investície potvrdzujú, že ich hodnota má z dlhodobého hľadiska vzostupnú tendenciu. Hodia sa nielen na dlhodobý, ale aj na krátkodobý prenájom cez osvedčené platformy typu Airbnb. Pokiaľ ide o počet izieb, vhodné sú praktické dvojizbové byty, o ktoré majú potenciálni nájomníci najväčší záujem.

Nočná časť 2-izbového bytu v projekte Kesselbauer.
Zdroj: projekt Kesselbauer
Nočná časť 2-izbového bytu v projekte Kesselbauer.

Výnosy z prenájmu 5 – 7 % ročne

O výhodnosti prenajímania bytov najlepšie hovoria čísla. Ako príklad možno uviesť investičné byty v projekte Kesselbauer. Vďaka bezkonkurenčnej polohe v úplnom centre hlavného mesta sa výnosy môžu pohybovať od 5 do 7 % ročne. Dvojizbové byty v projekte je možné prenajať za 900 až 1 750 eur mesačne. Veľkou výhodou je, že parkovanie si nemusíte kupovať. Výhodne si ho prenajmete a byt ponúknete nájomníkom aj s parkovacím miestom. To, čo za parking zaplatíte, sa vám vráti späť prostredníctvom nájmu. Vás to nebude stáť ani cent. Po dvoch rokoch môžete parkovacie miesto odkúpiť za cenu zníženú o už zaplatený prenájom.

Štýlový interiér 2-izbového bytu v srdci Bratislavy.
Zdroj: projekt Kesselbauer
Štýlový interiér 2-izbového bytu v srdci Bratislavy.

Nájom bývania ako európsky trend

Bývanie v prenájme je v Európskej únii dlhodobým štandardom. Podľa údajov Eurostatu z roku 2022 býva viac ako tretina obyvateľov EÚ v podnájme. V susednom Rakúsku je to 45 %, v Nemecku dokonca polovica. A ako je to u nás?

Len donedávna bola situácia výrazne iná, pretože Slováci uprednostňovali vlastné bývanie. Podľa prieskumu Bývanie na Slovensku 2023, ktorý realizovala realitná platforma Invest in Slovakia, býva v nájme zatiaľ iba 15 % Slovákov. To sa však začína výrazne meniť. Očakáva sa, že Slovensko sa bude postupne približovať európskemu priemeru. Potenciál nájomného bývania na Slovensku je preto obrovský.

Skúsená investično-developerská skupina

Developerom projektu Kesselbauer je najrýchlejšie rastúca investičná spoločnosť na Slovensku – skupina Proxenta, ktorá má bohaté skúsenosti nielen s developmentom, ale aj so zhodnocovaním peňazí prostredníctvom výhodných investícií. Ak sa pýtate, kedy je najlepší čas na investičné byty, odpoveď je jednoznačná: včera. Stále však nie je neskoro. Druhý najlepší čas je dnes.

Viac na www.kesselbauer.sk.