Falling Walls rúca bariéry

Každoročne sa v Berlíne 7. až 10. novembra, v rozmedzí niekoľkých dní od výročia pádu Berlínskeho múru, uskutočňuje konferencia Falling Walls Summit oslavujúca excelentnú vedu. Cena Falling Walls Engage hľadá projekty spájajúce svet vedy a život bežných občanov.

Víťazom Falling Walls Engage 2023 sa stal britský projekt Atelier Labs.

Odborná porota vyberá víťazov spomedzi finalistov z krajín celého sveta, ktorí tam osobne predstavujú svoje prelomové projekty z rôznych odborov – prírodné vedy (fyzika, chémia, astronómia…), vedy o živote (biológia, medicína…), technické vedy, spoločenské a humanitné vedy, umenie inšpirované vedou a vedecké startupy.

Zapájanie verejnosti

Výnimočnou kategóriou je Falling Walls Engage – zapájanie verejnosti do vedy (občianska veda, aktívna popularizácia vedy). Práve kontakt s verejnosťou umožňuje vedcom vybrať najrelevantnejšie témy a prístupy pre výskum, získať viac výsledkov, praktický dosah, jedinečné náhľady, pozornosť a priestor vo verejnej debate, ale najmä budovať dôveru a vzťah ľudí k vede. Občanom zasa kontakt s výskumníkmi umožňuje pochopiť, ako sa robí veda, prečo má význam, ako sa prejavuje v každodennom živote a ako môže riešiť problémy, ktoré ľudí trápia. Nominácie sa uzatvárajú 1. mája (v niektorých ročníkoch sa termín o pár týždňov predlžuje) a porota v priebehu ďalšieho mesiaca vyberá 50 finalistov.
Súťaž finančne podporuje nadácia Falling Walls s cieľom prepájať a podporovať aktérov, ktorí v rôznych krajinách prinášajú inovácie a prenášajú výhody vytvárané výskumom k ľuďom. V nadácii veria, že dôvera verejnosti vo vedu a zapojenie občanov do výskumu zohráva dôležitú úlohu v riešení globálnych výzev a dosahovaní cieľov udržateľného rozvoja, ktoré stanovila Organizácia Spojených národov na podporu prosperity, a zároveň ochrany planéty (ako riešenie chudoby, hladu či nerovností, kvality života, zdravia, vzdelania, ochrana klímy, života vo vodách aj na pevnine, dostupná a čistá energia, udržateľné mestá a komunity a pod). Témou tohto ročníka je klimatická zmena.

Praktická veda

Víťazom minulého ročníka Falling Walls Engage bol britský projekt Atelier Labs prezentovaný Bobom Christerom. Projekt spája chemikov, umelcov a učiteľov v úsilí sprostredkovať pocit údivu z praktickej vedy, rôznorodých ciest myslenia a zmyslového vnímania aj deťom so špeciálnymi vzdelávacími potrebami. Tým sa táto časť vyučovania často odopiera ako príliš riziková alebo v dôsledku nedostupnosti vhodne prispôsobených pomôcok.
Pre popularizátorov alebo zástupcov projektov občianskej vedy znamená účasť vo Falling Walls skvelú príležitosť zviditeľniť sa na medzinárodnej scéne, spoznať inšpirujúcich vedcov, propagátorov vedy a pokrokové iniciatívy s ambíciou urobiť svet lepším miestom prostredníctvom vedy. Zo Slovenska sa medzi finalistov prebojovala v roku 2021 veterinárna lekárka a výskumníčka správania zvierat Noema Gajdoš Kmecová s podcastom o mačkách Mačkast a v roku 2023 Samuel Kováčik s popularizačným projektom Vedátor. Kto sa k nim pridá tento rok?
Viac informácií o výzve a konferencii nájdete na stránkach Falling Walls, ktoré obsahujú aj galériu s videami prezentácií finalistov predchádzajúcich ročníkov: falling-walls.com/engage/pitches/global-call-for-science-engagement.

Vedecká knižnica CVTI SR
Foto Falling Walls

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 5/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.