Viaceré kanabisové indexy zažili včera výrazný nárast po správe, že americký Úrad pre boj proti drogám (DEA) zvažuje preklasifikovať marihuanu na menej nebezpečnú drogu. Tento potenciálny krok by marihuanu presunul zo zoznamu, kde sú zaradené látky ako heroín a fentanyl, na zoznam, ktorý zahŕňa látky so „stredným až nízkym potenciálom fyzickej a psychickej závislosti“, ako sú testosterón či ketamín.

Burzovo obchodované fondy ako AdvisorShares Pure U.S. Cannabis ETF a Amplify Alternative Harvest ETF zaznamenali výrazné zisky, pričom prvý menovaný vzrástol v utorok o 21 percent a druhý o 26 percent. Tento nárast nastal napriek celkovému poklesu akciových trhov, keď si technologický index Nasdaq odpísal dve percentá.

V dôsledku tejto správy výrazne posilnili akcie konopných spoločností. Akcie Trulieve Cannabis, poskočili o 38 percent, akcie Tilray posilnili o 40 percent. Mimoriadny skok zaznamenala spoločnosť Canopy Growth, ktorej akcie za deň spevnili o 80 percent.

Brady Cobb, výkonný riaditeľ Sunburn Cannabis, povedal, že krok DEA bude jedným z najvýznamnejších historických momentov za posledné desaťročia pre oblasť kanabisu. „Kanabis nikdy nepatril do zoznamu s drogami ako kokaín a heroín“.

Podľa analytika Jareta Seiberga z TD Cowen by mohol celý proces reklasifikácie trvať až do budúceho roka a môže čeliť právnym námietkam. Existuje aj možnosť, že Donald Trump by ho mohol zablokovať, ak by ho znovu zvolili za prezidenta.

Tento krok by mohol výrazne ovplyvniť celé odvetvie, keďže by otvoril cestu k väčšiemu inštitucionálnemu prístupu ku konope, a mohol by prispieť k obrovskému nárastu peňažných tokov do tohto akciového sektora. Ďalšiemu rastu by mohlo pomôcť zrušenie daňového zákona 280E, ktorý bráni konopným spoločnostiam odpisovať ich štandardné obchodné výdavky.

Zmena v klasifikácii konope by predstavovala najvýznamnejšiu zmenu politiky DEA od jej založenia prezidentom Richardom Nixonom v roku 1970 a mohla by znamenať významný posun v americkom prístupe k regulácii marihuany.

Warren Buffett
Neprehliadnite

Prečo sa oplatí čítať Buffettove listy akcionárom. Aby nám AI nevygumovala sedliacky rozum