Politik AfD tvrdí, že nie je rasista Moja mama je Lužická Srbka, mám deti so Slovenkou a môj asistent je čínsky špión

Martin Leidenfrost
Martin Leidenfrost

Maximilian Krah, líder kandidátky nacionalistickej AfD do euro­vo­lieb, sa ešte 11. apríla chválil svojím čínskym asistentom.

Maximilian Krah, líder kandidátky nacionalistickej AfD do euro­vo­lieb, sa ešte 11. apríla chválil svojím čínskym asistentom.

Martin Leidenfrost

Martin Leidenfrost

Moja mama je Lužická Srbka, mám deti so Slovenkou a môj asistent je čínsky špión
Maximilian Krah. Foto: TASR/AP

Dan­dy s imidžom mysliteľa strany raz vypovedal na münsterskom súde, pred ktorým AfD označená za krajnú pravicu bojovala proti svojmu sle­do­va­niu tajnou službou. Maximilián Krah chcel vtedy sudcom dokázať, že on nemôže byť rasistom.

Na svoju obhajobu uviedol tri argumenty: 1. Jeho matka pochádza z ma­lej západoslovanskej národnosti Lužických Srbov a ho­vo­rí lu­žic­kou srbčinou. 2. Matka dvoch z jeho ôsmich detí je Slovenka. 3. A k to­mu má ešte zamestnanca z Číny.

S bodom č. 3 sa Krah dnes už nechváli, lebo jeho 43-ročný asistent v Európskom parlamente Jian G. bol minulý týždeň zatknutý. Je po­doz­rivý, že sa v me­ne čínskej totality úspešne infiltroval do demo­kra­tic­kej číns­kej opozície v nemeckom exile a roky ju tak ­špe­hoval. Okrem toho číns­kemu režimu odovz­dá­val citlivé informácie z výboru Európskeho par­lamentu pre za­h­ra­nič­ný obchod.

Samotný Krah, ktorý sa v minulosti ako advokát staral o in­ves­tície miliónového dedičstva krajne katolíckeho Piusovho bratstva, tak ve­die eurokandidátku nemeckých nacionalistov už iba formálne. Stra­nícke vedenie mu zakázalo, aby v kampani vystupoval.

Čínsky špión si Európskom parlamente opakovane vyžiadal do­ku­menty z kategórie „citlivé“ alebo „obmedzené“ (t. j. druhý z troch stupňov dôvernosti) a tak mohol čínskych súdruhov informovať  o priebehu obchodných rokovaní. No to je iba špička ľadovca.

Prípad, ktorý vyplašil ukrajinských utečencov žijúcich v Nemecku, sa týkal vraždy dvoch ukrajinských vojakov v Bavorsku.

Krah osob­ne, ako aj iní politici AfD a viacerí občania Nemecka sú za­pletení do množstva káuz, ktoré majú spoločného menovateľa: nemeckí patrioti sa angažovali v prospech iného štátu, vo väčšine prí­padov Ruskej federácie.

Na rozdiel od Rakúska, kde dvojití špióni v roz­vied­ke BVT, neskôr rozpustenej, dodávali Kremľu štátne tajomstvá Rakúskej republiky, proruské špicľovanie sa v Nemecku podľa momentálnych informácií ne­dostalo až tak vysoko do bezpečnostného aparátu.

Zato je ten fe­no­mén v Nemecku širší: Nemecko totiž má to, čo Rakúsko nemá – významnú  piatu ko­lónu nemeckých občanov, ktorí sa cítia byť Rusmi a cítia sa byť vo vojne so Západom.

Malou rybičkou je bývalý príslušník Bundeswehru Thomas H., ktorého za­držala polícia v auguste minulého roka a ktorý sa teraz priznal k špionáži pre Rusko. Práve v priebehu posledných dní sa toho dialo oveľa viac.

Prípad, ktorý najviac vyplašil početnú komunitu ukrajinských utečencov ži­jú­cich v Nemecku, sa týkal sobotňajšej vraždy dvoch uk­ra­jins­kých vojakov v Bavorsku. Stalo sa to v parku pred obchodným cent­rom v pokojnom 12-tisícovom kúpeľnom mestečku Murnau, ktoré 30 rokov nezaznamenalo žiadnu vraždu.

Nevieme ešte všetko. Vieme, že generálna pro­kuratúra odov­zdala prí­pad Ba­vor­s­ké­mu ústrednému stredisku za boj proti ex­tré­mizmus a te­ro­riz­mu.

Páchateľom bol 57-ročný Rus, ktorý už od deväťdesiatych ro­kov žije v Nemecku. Obeťami sú Ukrajinci Volodymyr K. a Via­čes­lav B., ktorí si – podobne ako iní príslušníci ukrajinskej armády – liečili v špecia­lizovanej murnauskej nemocnici zranenia, ktoré utrpeli v boji.

Aby to bolo jasnejšie: obom mužom vo veku 23 a 36 rokov am­putovali ru­ku, preto sa nemohli účinne brániť proti značne staršiemu útoč­ní­kovi. V so­botu boli s bodnými ranami nájdení pred nákupným cent­rom. Jeden z nich zraneniu podľahol na mieste, druhý krátko nato v ne­mocnici.

Opitého muža podozrivého z dvojnásobnej vraždy polícia eš­te v so­botu ve­čer zadržala uňho doma.

Ešte nie je jasné, či vraždu na idylickom predalpskom jazere Staf­fel­see možno považovať za pokračovanie ruskej agresie proti Uk­ra­jine na území iné­ho štátu. Ale 200 ukrajinských utečencov v Murnau to, pochopiteľne, takto vní­ma. Pravdou však je aj to, že rus­ký vrah a jeho uk­ra­jinské obete sa poznali – práve v tom parku pred obchodným centrom viackrát spolu popíjali.

Nemcov by mal ešte viac znepokojovať iný čin, ktorý bol minulý týž­deň odhalený: dvaja Nemci Dieter S. a Alexander J. sú podozriví z toho, že plánovali sabotážne útoky na ame­ric­ké zá­kladne v Ne­mecku. Jedným z objektov, ktoré sledovali, je Grafen­wöhr v Hornom Fal­cku – najväčší vojenský výcvikový priestor americ­kej armády mi­mo územia USA.

Americká armáda tam cvičí ukrajinských vo­ja­kov napríklad na bojových tankoch Abrams. Dieter S. a Alexander J. sú okrem iného obvinení z toho, že pô­so­bi­li ako agenti cudzej tajnej služby s účelom sabotáže a z člens­tva v zahraničnej teroristickej organizácii „Donecká ľudová re­pub­li­ka (DĽR)“.

Existuje vážne podozrenie, že Dieter S. bojoval od de­cembra 2014 do septembra 2016 na strane doneckých separatistov.

Zatknuté osoby, našťastie, nestihli svoje plány uskutočniť, ich prípad však poukazuje na väčší problém: 39-ročný Dieter S. a Ale­xan­der J. sú ruskí Nemci, Deutsch-Russen, Russlanddeutsche alebo v jazy­ku nemeckých úradov Spät­aus­sied­ler.

Ide o zhruba dva milióny et­nických Nemcov, ktorí sa najmä v 90. rokoch presídlili z rozpadnutého Sovietskeho zväzu do Ne­mec­ka.

Háčik bol v tom, že málokto z týchto presídlencov vedel plynule po nemecky. V štúdii sociálnodemokratickej Nadácie Friedricha Eberta z roka 2003 sa 64 percent z nich priznalo, že doma (v Rusku, na Uk­rajine alebo v Kazachstane) vôbec nerozprávali po nemecky. Iba 36 percent „Spätaussiedlerov“ uviedlo, že v novom domove, teda v Nemecku, už doma ho­vo­ri­li po nemecky.

Čínski disidenti sa čudovali, že G. mohol často cestovať do Číny, kým iní exiloví disidenti nemohli, báli sa zatknutia.

Väčšina z tých ľudí sa medzitým, samozrejme, dobre integrovala, aj najväčšia nemecká pop-hviezda Helene Fischerová je jednou z nich. Je tu však menšina, podľa jednej štúdie je to asi 17 percent z presídlencov, ktorí žijú ako Rusi. To znamená, že stále preferujú ruský jazyk, nechali si alebo obnovili ruský pas, pozerajú ruskú televíziu a veria naratívom kremeľskej pro­pa­gan­dy.

Ide o státisíce ľudí, ktorí sa stali v štáte, ktorý je významným pod­porovateľom napadnutej Uk­rajiny, bezpečnostným rizikom. Asi netreba dodávať, že títo nemeckí Rusi húfne volia nacio­na­lis­tic­kú proruskú stranu AfD.

A opäť sa vrátime k europoslancovi AfD Maximilianovi Krahovi a po­slancovi AfD v spolkovom sneme českého pôvodu, ktorý pestoval vzťahy aj s niektorými slovenskými konzervatívcami, k Petrovi Bys­t­roňovi.

Obaja to majú nahnuté. Sú podozriví z toho, že brali rus­ké peniaze.

Ľavicovo-liberálny spravodajský magazín Spiegel dokonca tvrdí, že aj propagandistické heslá AfD v posledných dvoch rokoch vymyslel priamo Kremeľ, konkrétne prostredníctvom dokumentu „Manifest“, ktorý napísala vedúca oddelenia v prezidentskej administratíve Putina Taťjana Mat­ve­j­eva, ktorá vraj zodpovedá za propagandistické jednotky v Eu­rópe.

To môže byť prehnaná interpretácia skutočnej spolupráce, ale v každom prí­pade odhalil Spiegel jednu ruskú spojku: Rusa Vladimira Ser­gi­jenka, ktorý pracoval pre poslancov AfD Ulricha Oehmea a Eu­ge­na Schmidta.

Sergijenko pravidelne cestoval medzi Nemeckom a Mos­kvou, a to aj po vypuknutí vojny na Ukrajine. Pri hraničných kon­tro­lách uňho colníci dvakrát našli necelých 10-tisíc eur v ho­to­vos­ti, ktoré sa môžu do Nemecka dovážať bez ohlásenia. V decembri 2019 zobral poslanca Oehmea do prezidentského hotela v bie­lo­rus­kom Minsku, kde sa stretli so zástupcami odštiepeneckých pro­rus­kých „ľudových republík“ Donecka a Luhanska.

Ešte brizantnejšie sú odhalenia českej rozviedky, podľa kto­rých Kre­meľ financoval cez webportal Voice of Eu­ro­pe oddaných eu­róp­s­kych politikov.

Za Voice of Europe, ktorý šíril ruský na­ra­tív vo via­cerých jazykoch, stojí Putinov ukrajinský kmotor Viktor Med­vedčuk.

Ky­jevský oligarcha bol dlhodobo vodcom proruských síl na Uk­ra­ji­ne, po výmene zajatcov žije teraz už v Rusku.

Ešte pred vojnou, na jeseň 2021, Krah a Bystroň spoločne cestovali do Kyjeva, aby sa stretli s Medvedčukom, ktorý bol v tom čase v do­mácom väzení pre podozrenie z vlastizrady.

Z návštevy existuje fo­tografia, Krah ju zverejnil na Facebooku a napísal: boli sme na „solidárnej návšteve najznámejšieho politického väzňa v krajine“.

Krahov akútny problém je, že FBI má k dispozícii obsah mobilu Olega Vološina, blízkeho spolupracovníka Medvedčuka a ďalšej spoj­ky medzi Kremľom a spriaznenými politikmi v Nemecku. Jedna veta v jed­nom čete medzi Krahom a Vološinom vyvoláva totiž podozrenie, že Krah do­stá­val v utajení peniaze od Ukrajinca verného Kremľu.

Vo­lošin v čete Kraha ubezpečil, že problém s „kompenzáciou“ za Kra­hove „technické výdavky“ bol vyriešený. Europoslanec AfD sa snaží vysvetliť, čo tým Putinov človek mohol myslieť, vysvetlenia sú však pomerne komplikované.

Olomoucký Čech v AfD Bystroň má ešte trápnejší problém: zrejme exis­tuje zvuková nahrávka, na ktorej počuť šuchot peňazí pri ich počítaní. Hlas podobný Bystroňovmu sa na nahrávke údajne sťa­žu­je, že mu zase vyplatili 200-eurové bankovky – veď nimi sa ne­dá platiť na žiadnej pumpe!

Najfascinujúcejší je zatiaľ nemecký národniar Krah, ktorého pre jeho fajnové spôsoby nazývajú Schampus-Max, „šumivý Max“. Drážďanec má už osem detí s tromi ženami, o jednej Slovenke sme už počuli.

Ale aj ten jeho čínsky asistent Jian G. bývajúci v drážďanskom pa­ne­lá­ku je ako z románu.

Iniciatívne sa tlačil do organizácií čínskych de­mokratických di­si­den­tov v Nemecku, chodieval na protirežimové demonštrácie, rýchlo sa stal členom ve­de­nia.

Vo februári 2021 bol vymenovaný za ge­ne­rál­neho tajomníka Číns­kej republikánskej stra­ny, na online sym­pó­ziu bol predstavený ako maják ná­deje pre novú generáciu čínskeho de­mokratického hnu­tia.

G. si vydupal, že ho vezmú na stretnutie s da­lajlámom do In­die. Vtedy napísal: „Hoci čínska komunistická stra­na Tibeťanov ná­silne potláčala, pod vedením Jeho Svätosti dalaj­lámu sa nedali od­ra­diť.“

No časom jeho spolubojovníci z čínskej opozície mali blbý pocit: ču­dovali sa, že G. mohol často cestovať do Číny, kým iní exiloví disidenti nemohli, báli sa zatknutia. Vtedy už bolo ne­sko­ro.

Europoslanec Krah svojho asistenta – špióna po odhalení ihneď vy­ho­dil, tlačí sa však otázka, či tým naozajstným čínskym špiónom nie je samotný Krah.

Prejavoval totiž tak jednoznačne pročínske postoje, že to prek­va­pi­lo aj nejedného spolustraníka v proruskej a iba vlažne pročínskej AfD.

Keď bol v roku 2019 Krah zvolený do Európskeho par­la­men­tu, stal sa tam lojálnym lo­bis­tom záujmov ko­munis­tic­kého vedenia v Pe­kin­gu.

V de­cembri 2019 napríklad poslal list straníckym kolegom do Berlína. Znel ako PR brožúra pre štátnu telekomunikačnú spoločnosť Huawei. Eu­roposlanec napísal, že čínska technológia je „lepšia“ ako kon­ku­ren­cia a obavy o bezpečnosť vychádzajú len zo „všeobecnej nedôvery voči Číne“.

Niekoľko týždňov pred týmto vyhlásením Krah odcestoval do Číny. Nav­štívil mestské úrady v mestách Zhenjiang, Taizhou a Lishui – a vý­s­kumné centrum spoločnosti Huawei v Pekingu. Časť nákladov hra­di­li Číňania. Kraha sprevádzal jeho asistent Jian G.

V otázke Ujgurov sa Krah postavil proti väčšine vlastnej frakcie vo Výbore pre zahraničný obchod europarlamentu. „Údajné vy­ko­ris­ťo­va­nie a internovanie Ujgurov“ podľa Kraha nemá nič spoločné s té­mou ob­chodu.

Odstúpiť Krah nechce, politiku si užíva a vedenie AfD je zatiaľ v rozpakoch.

Nevidel žiadne „vážne útoky na ľudskosť“ Ujgurov, čín­ska vláda sa podľa neho len rozhodla násilne vzdelávať tú časť oby­va­te­ľstva, „kto­rá je na jednej strane moslimská, ale na druhej stra­ne nevzdelaná“.

Správy o táboroch pre Ujgurov oz­na­čil na Twit­te­ri za „protičínsku propagandu“.

Krah navštívil aj Tibet, ale nie v štýle opozičného aktivistu Jian G., ktorý sa pár rokov predtým hral na nadšeného fanúšika dalaj­lámu.

V máji 2021, na 70. výročie čínskej okupácie Tibetu, natočil Krah bizarné video. Tvrdil, že budhistickí mnísi v Tibete sú pod štát­nou ochranou, že vďaka podpore z Pekingu a Šanghaja stavajú no­vé chrá­my a že v škôlkach počuť smiech najmenších.

Nakoniec sa Krah obrátil priamo na Tibeťanov. Doslova povedal: „Užite si te­raz svoje vý­ro­čie“ – teda výročie čínskej okupácie. „A buďte si istí: máte priateľov na celom svete.“

Video, ktoré pred troma rokmi zverejnil na YouTube, sa medzitým vy­tra­tilo.

Odstúpiť Krah nechce, politiku si užíva a vedenie AfD je zatiaľ v roz­pa­koch.

Keď budú Nemci 9. júna voliť svojich zástupcov do Európskeho par­la­men­tu, bude zaujímavé sledovať, aký volebný výsledok do­siah­ne lí­der kandidátky, ktorý sa musí v predvolebnej kampani skrývať.

Lebo tento ne­mec­ký patriot je podozrivý z toho, že je čínsky špión platený Krem­ľom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.