Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prekážajú vám bežné zvuky? Možno máte TÚTO chorobu

(Zdroj: GettyImages)

Misofónia, často nechápaná a prehliadaná, postihuje podstatne viac ľudí, než sme si doteraz mysleli. Prečítajte si, ako tiché zvuky môžu vyvolávať obrovské emócie a čo to znamená pre tých, ktorí s týmto záhadným stavom žijú.

Zvuky mľaskania alebo dýchania - pre väčšinu z nás bežné činnosti. Pre niektorých ľudí ale môžu byť príčinou intenzívneho rozrušenia. Misofónia, stav charakterizovaný extrémnymi negatívnymi reakciami na bežné zvuky, je častejšia, než sa doteraz predpokladalo. Výskum z University of Oxford a King's College London naznačuje, že takmer pätina britskej populácie môže trpieť týmto nezvyčajným a často nepochopeným stavom.

Horšie, ako to vyzerá

Osoby trpiace misofóniou zažívajú viac ako len drobné nepríjemnosti pri počúvaní určitých zvukov. Ich reakcie sú intenzívne a často nekontrolovateľné. Predstavte si, že bežné zvuky, ako je dýchanie alebo žuvanie, vyvolávajú u niekoho silnú úzkosť alebo dokonca záchvaty hnevu. Títo ľudia môžu zažívať fyzické symptómy ako zrýchlený tep, napätie svalov alebo tlak na hrudy. Každodenné situácie sa tak menia na skúšku, ktorá môže vyústiť do sociálneho ústrania alebo depresie, pretože sa snažia vyhnúť situáciám vyvolávajúcim tieto zvuky.

Všetko je to v  hlave 

Najnovšie vedecké zistenia, ktoré sa venujú tomuto záhadnému ochoreniu odhaľujú, ako hlboko sú spojené naše zvukové vnemy s emocionálnymi reakciami. Štúdie z University of Oxford a King's College London posunuli hranice pochopenia tým, že ukázali, že nadmerná spojenosť medzi zvukovými a emocionálnymi centrami mozgu môže byť kľúčom k vysvetleniu, prečo niektorí ľudia tak extrémne reagujú na bežné zvuky. Výskumníci teraz hľadajú spôsoby, ako by tieto poznatky mohli viesť k novým, špecifickejším formám liečby.

Možnosti liečby

Liečebné stratégie pre misofóniu zahŕňajú kombináciu zvukovej terapie a psychologického poradenstva, ktoré pomáhajú pacientom lepšie zvládať ich reakcie na iritujúce zvuky. Nové terapeutické prístupy, ako napríklad použitie virtuálnej reality a kognitívno-behaviorálnej terapie, ukazujú sľubné výsledky. Rozvoj personalizovanej medicíny a ďalšieho výskumu môže umožniť vytvorenie špecifickejších a efektívnejších liečebných protokolov.

Zahraničné firmy a univerzity sa snažia pomôcť 

Dôkazom toho, že ide o závažný zdravotný stav, je skutočnosť, že veľa prestížnych zahraničných univerzít a firiem sa snaží svojim študentom a zamestnancom vytvoriť vyhovujúce prostredie, ktoré je prívetivé aj pre ľudí s misofóniou. Google a Microsoft napríklad zaviedli tiché zóny vo svojich kanceláriách, čím reagujú na potreby zamestnancov citlivých na určité zvuky. Podobne akademické inštitúcie ako University of California a Massachusetts Institute of Technology (MIT) ponúkajú špeciálne študijné priestory v knižniciach, kde je minimalizovaný akustický rušivý hluk. Tieto prispôsobenia pomáhajú vytvárať inkluzívnejšie a prístupnejšie prostredie pre študentov a zamestnancov s touto diagnózou.

Viac o téme: DepresiaZvukyUzkostMisofonia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9