Hlavný vyjednávač Figeľ pre ta3: Spochybňovať vstup do EÚ je negenerálske. Slovensko predtým označovali za čiernu dieru

ta3/Denis Dufala
1.5.2024 05:00

Slovensko bolo pred vstupom do EÚ označované za čiernu dieru Európy. O vstupe do tohto zoskupenia štátov rozprával v relácii Téma Ján Figeľ, hlavný vyjednávač prístupových rokovaní do EÚ.

téma
ta3

Figeľ si myslí, že predpoklady na vyjednávanie o vstupe do EÚ boli najmä lingvistického a komunikačného charakteru. "Mal som vzťahy aj v západnej Európe, o ktorú išlo."

"Politicky to bolo rozhodujúce v tom, že SDK bolo hlavnou silou koalície, ktorú viedol Mikuláš Dzurinda," pripomenul.

"Môžeme hovoriť o inštitúciách, o legislatíve, o mnohom, čo ten proces sprevádza, ale rozhodujúci sú ľudia," myslí si Figeľ.

Vstup Slovenska do EÚ bol podľa neho sobáš, ktorý bol vzájomne výhodný. "Tento orchester potreboval dirigenta, potreboval lídra, ktorý to odkomunikuje aj do vnútra, aj navonok, aj do verejnosti, ktorá bola súčasťou procesu," tvrdí a dodal, že verejnosť bola dôležitým aspektom na vstup do EÚ.

Slovensko malo zatvorené dvere

Slovensko podľa Figeľa nebolo pripravené na vstup do EÚ už v roku 1997, pretože „nebolo spomenuté a ani pod čiarou. Strategické procesy bežia a pôjdu aj bez nás, vlaky odídu a my zostaneme na stanici.“

Reformy znamenali ozdravovanie finančného sektora, ekonomiky. "Slovensko malo mnohé problémy. Predtým nás označovali za čiernu dieru. Po vstupe v roku 2007 zaznamenalo Slovensko najvyšší hospodársky rast v dejinách, takmer 11 percent," vysvetlil Figeľ. To podľa neho bolo dôsledkom zmien, ktoré krajina urobila. Povedal tiež, že Green deal je viac ideologický, ako rozumný.

V strednej Európe by sme mali podľa Figeľa držať krok aj konkurencieschopnosť. Národ podľa neho rozhodol o vstupe do EÚ v jedinom platnom referende a spochybňovať to je "negeneálske a populistické".

Celý rozhovor z relácii Téma si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok