6 drobností, ktoré zlepšia váš život

Napísal Kristína Chudá 01. máj 2024

Sú to zdanlivo maličkosti. Väčšina z nich vám zaberie len niekoľko minút denne. Môžu však výrazne zlepšiť váš život. Nie síce dramatickým spôsobom ale zmeny budú o to stálejšie. A môžete s tým začať hneď. O aké  drobnosti ide?

freepik_gestures_23

Nájdite jednu vec, na ktorú sa môžete tešiť každý deň

Možno Vás hneď ráno môžu napadnúť všetky veci, do ktorých sa Vám nechce. No nájdite si jednu vec, na ktorú sa v ten deň budete tešíte. Či už je to piatok večer a prichádzajúci víkend, kino s kamoškou alebo vínko s partiou... tešte sa. ?

Hýbte sa

Pohyb povzbudzuje nielen telo, ale aj dušu. Nemusíte si hneď kupovať ročné permanentky do posilňovne, ale na druhej strane si nehovorte, že ste sa hýbali dosť, keď ráno chytáte autobus. Skúste aspoň časť cesty z práce prejsť pešo. A vyhraďte si desať minút len na prechádzku. Len sa rozhliadnite okolo seba, nemyslite na to, čo ešte musíte spraviť. Tých desať minút navyše Vás nezachráni.

Smejte sa

Smiech lieči, to všetci vieme. Ale niekedy je ozaj ťažké sa smiať. No psychiatri tvrdia, že na to nepotrebujete dôvod. Stačí, ak sa budete smiať sami uprostred miestnosti. Skúste to niekedy. Stavíme sa, že po chvíli Vám Váš smiech bude pripadať tak komický, že sa začnete smiať sami sebe.

Vypnite telefón, keď jete

Nemusíte každý večer prestierať stôl a servírovať jedlo o piatich chodoch. Nemusíte dokonca ani organizovať hodinové raňajky. Ale skúste si ich v pokoji vychutnať. Bez toho, aby ste sa pozerali na telefón (aj keby ste sa pozerali len na správy), bez toho, aby ste sa nechali rušiť jeho zvonením. Nevadí, že je to kamarátka, ktorá už stihla naštvať svojho šéfa v práci. Máte právo v pokoji najesť.

Zastavte sa

Meditácia a upokojenie majú priaznivé účinky na telo a dušu. Samozrejme, nemáme čas na každodenné hodiny meditácie a niektorí z nás ani nevedia, ako ju správne vykonávať. Ale aj desaťminútová pauza môže byť fajn. Skúste sa pohodlne posadiť a zavrieť oči. Sústreďte sa len na svoje dýchanie. Nechajte myšlienky, ktoré priplávajú, opäť odplávať. Nezaoberajte sa nimi, nemyslite na to, čo si kúpite na víkend a čo zajtra poviete kamarátke. Doprajte svojej hlave oddych. Aj myšlienky musia vo vašej hlave dozrievať alebo dávať zmysel. Neustálym omieľaním problémov im to takmer znemožňujete. Dajte svojej hlave prestávku a ona sa vyčistí.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.