Denník N

Naša zem je guľatá

Zamyslenie riaditeľa služobného úradu MK SR Lukáša Machalu, či je zem naozaj guľatá alebo úvaha ministra životného prostredia Tomáša Tarabu o tom, že v redších lesoch sa nám zver až tak neschová, mi pripomenuli, že v školstve musíme byť často veľmi vynachádzaví a hľadať vhodné spôsoby ako žiakom danú tému vysvetliť. Inšpiroval ma aj rezort školstva, kde zakladajú útvar pre strategickú komunikáciu. Ten by mal mladých ľudí aktívne presviedčať o tom, že vzdelanie má v dnešnej dobe svoj význam a hodnotu. Nemali by sme však zabúdať ani na vzdelávanie dospelých ľudí, ktoré sa vo svetle vyššie uvedeného ukázalo ako veľmi potrebné.

Keďže som učiteľ na ZUŠ, riešenie ako zvládnuť túto učebnú látku je jasné – vzdelávanie hudbou!

Pre ministerstvo kultúry a životného prostredia som vybral detskú pieseň z repertoáru Spievankovo, ktorá môže vo veľkej miere pomôcť s predprimárnym a primárnym vzdelávaním na tému zem a príroda. Spieva sa v nej o našej planéte, jej tvare a zvieratách, ktoré na nej žijú. Zvieratá sú rôzne, je ich na svete veľa a tak to má byť. Deti sa tieto informácie učia hravou formou primeranou veku a kognitívnym schopnostiam. Výhodou tiež je, že pre poznávanie sveta okolo nás nepotrebujeme let do vesmíru, let vrtuľníkom, jazdu na štvorkolke a nie je potrebné ani vyrúbať lesy, aby sme na zver lepšie videli.

Na začiatok si dáme prvé štyri slohy. Keď ich zvládneme, môžeme prejsť na ďalšie. Takže, p. Machala, p. Taraba, spievajme spolu! Pridať sa môže ich publikum, ktorému by to rovnako mohlo pomôcť.

Raz-dva-tri-štyri:
Naša zem je guľatá – umta, umta, umtata,
žijú na nej zvieratá – umta, umta, umtata.
Keby bola hranatá – umta, umta, umtata,
nebola by guľatá – umta, umta, umtata.

Najväčšie zviera je slon – umta, umta, umtata,
nos má ako saxofón – umta, umta, umtata.
Keby nemal saxofón – umta, umta, umtata,
nebol by to žiaden slon – umta, umta, umtata.

Zebru každý poznáme – umta, umta, umtata,
chodí stále v pyžame – umta, umta, umtata.
Keď išla do divadla – umta, umta, umtata,
od hanby sa prepadla – umta, umta,umtata.

Žirafa je najvyššia – umta, umta,umtata,
stále si len namýšľa – umta, umta, umtata.
Že sme všetci maličkí – umta, umta, umtata,
ako malé gombičky – umta, umta, umtata.

Teraz najčítanejšie