pred 2 týždňami

HSBC ohlasuje lepšie výnosy, zatiaľ čo Air France – KLM eviduje prevádzkovú stratu

Shutterstock_1209512524

Hlavné svetové ekonomiky sú v pohybe, pričom výsledky globálnych hráčov ako HSBC, MicroStrategy a Air France – KLM odrážajú aktuálny stav obchodného prostredia. Sféra virtuálnych mien priniesla predstavenie spotových bitcoinových a éterových ETF v Hongkongu, kým pokračujúce útoky v Červenom mori ovplyvňujú ceny komodít.

Absolútna správa

30.4.2024 sa začína dvojdňové zasadnutie Federálneho rezervného systému, kde sa mimo iného rozhodne o prípadných zmenách úrokových sadzieb. Americké indexy mierne kolísali pri otvorení, pričom S&P 500 sa začal na 5 103,78, čo je 0,20% nižšie ako v pondelok. NASDAQ Composite poklesol o 0,53%, zatiaľ čo Dow Jones Industrial Average stúpol o 0,14%. Čínsky index Shanghai Composite korigoval dolu o 0,12% po zmiešaných údajoch o čínskej obchodnej aktivite. V Japonsku však index Nikkei 225 vzrástol o 0,26 % a TOPIX o 1,04 %. Európske trhy v utorok evidovali zmiešaný obraz kvôli prívalu výnosov a kľúčovým údajom. Index Stoxx 600 klesol o 0,40%, s väčšinou sektorov zaznamenávajúcich mierne poklesy, pričom index DAX sa začal stabilizovať po pozitívnych výsledkoch nemeckej ekonomiky.

HSBC banka prekvapila trh lepšími výnosmi za prvý štvrťrok, keď dosiahla 20,8 miliardy USD, čo je o 3 % viac ako minulý rok, hoci čistý zisk pred zdanením jej klesol o 2%. Banka tiež potvrdila svoje plány a predikcie na rok 2024, čo viedlo k rastu akcií HSBC v Hongkongu o 1,56 %. Na druhej strane, štvrťročné výsledky spoločnosti MicroStrategy priniesli pokles jej akcií o 3 % po tom, čo nesplnila očakávania Wall Street, keď jej tržby dosiahli 115,25 milióna USD, oproti predpokladaným 121,72 milióna USD. Francúzska holdingová spoločnosť Air France – KLM hlásila prevádzkovú stratu vo výške 489 miliónov eur, z dôvodu vyšších nákladov a pomalšieho obnovenia cestovného ruchu, pričom jej akcie klesli o 3,4 %. Vo sfére virtuálnych mien sme mohli byť svedkami predstavenia prvých spotových bitcoinových a éterových ETF v Hongkongu. Ich spustenie prinieslo na začiatku istý rast, ale hodnoty kryptomien neskôr klesli. Bitcoin vzrástol o 1,7 % na 61 190,1 USD, pričom krypto-produkty zaznamenali odliv kapitálu vo výške 345 miliónov USD. Cena ropy sa trochu zvýšila s pokračujúcim útokmi v Červenom mori, hoci panuje nádej na prímerie medzi Izraelom a Hamasom. Futures na ropu Brent pre jún vzrástli o 0,3 % na 88,67 USD za barel, zatiaľ čo júlový kontrakt stúpol o 0,4 % na 87,58 USD za barel.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

Ázia: Microsoft investuje 1,7 miliardy dolárov do rozvoja infraštruktúry umelej inteligencie v Indonézii, pričom spoločnosť svoje prvé dátové centrum v  krajine už otvorila v roku 2021. Plánované je aj školenie 840 000 Indonézanov v oblasti AI a podpora miestnej vývojárskej komunity.

Európa: Inflácia v eurozóne v apríli zostala stabilná na úrovni 2,4 %, čo udržuje očakávania o znížení úrokových sadzieb v júni, keďže sa ekonomika začína zotavovať. Jadrová inflácia klesla na 2,7 % z 2,9 % v marci, pričom inflácia služieb poklesla prvýkrát za šesť mesiacov.

Amerika: V utorok sa americké štátne dlhopisy mierne zdvihli pred zasadnutím Fedu, keď výnosy 10-ročných dlhopisov dosiahli približne 4,634 %, čo predstavuje zvýšenie o dva bázické body, a 2-ročných dlhopisov boli na úrovni 4,979 %, s nárastom o menej ako jeden bázický bod. Minulý týždeň sa cenový index výdavkov na spotrebu (PCE) zvýšil nad očakávania s celkovým nárastom v porovnaní s minulým rokom. Inflácia zostala úrovni 2,4 % a HDP sa zvýšil o 0,3 % v prvom štvrťroku 2024.

Prečítané: 225x

Novinky
Správy a analýzy
Zdielať tento článok na Twitter Linkedin Facebook
Comments
Shutterstock_2432748043
pred 7 hodinami

Scion Asset Management zvyšuje investíciu do Alibaba Group a Reddit oznamuje partnerstvo s OpenAI

Shutterstock_1684808446
pred dňom

Walmart a JD.com sledujú stúpajúci trend, zatiaľ čo akcie spoločností Siemens a Under Armour klesajú

FP (2)
pred 2 dňami

Údaje spotrebiteľských cien v USA poukazujú na spomalenie cenových tlakov

Shutterstock_1504452155
pred 3 dňami

Zaujímavé kvartálne výsledky spoločností ako Alibaba, SoftBank a Sony

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Upozornenie na riziká: Obchodovanie s menami a s nástrojom „Contracts for Difference“ (CFD) je značne špekulatívne a vyznačuje sa významným rizikom straty. Toto obchodovanie nie je vhodné pre všetkých investorov. Pred zahájením obchodovania sa preto uistite, že týmto rizikám plne rozumiete.