Foto: SITA - Milan Illík

Výzvu podpísalo 60 osobností.

Slovník premiéra Roberta Fica je v tomto volebnom období veľmi tvrdý a predseda Smeru neraz útočí na rôzne skupiny obyvateľov. Všimli si to aj známi predstavitelia kultúrnej obce, ktorí ho vyzvali, aby sa ospravedlnil, informuje portál O médiách.

Podpisy známych osobností

“Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky robí to, čo predpisuje programové vyhlásenie vlády. Je to ministerstvo, ktoré chce, a bude v tom určite aj pokračovať, robiť slovenskú národnú kultúru, a nie kultúru transsexuálov alebo ľudí, ktorí nevedia, čo chcú. Nie kultúru zvrhlosti, nie kultúru vulgárnosti, ktorá sa nám dostáva, bohužiaľ, do našej kultúrnej scény,“ vyhlásil premiér ešte 22. apríla.

Výzvu podpísalo 60 osobností, napríklad Zdena Studenková, Kamila Magálová, Emília Vášáryová, Richard Stanke, Zuzana Fialová, Juraj Kemka, Marek Majeský, Robert Roth, Henrieta Mičkovicová či Viliam Klimáček. Výzvu zverejňujeme v plnom znení:

Vážený pán premiér,

vyzývame Vás, aby ste sa ospravedlnili za Vaše výroky na tlačovej konferencii po Vašom kontrolnom dni na Ministerstve kultúry dňa 22. apríla 2024. Tieto Vaše výroky sú hlbokým nepochopením všetkého, čo kultúra na Slovensku predstavuje.

Vaše nenávistné a hrubé výroky smerujúce nielen k nám, ale aj k predstaviteľom zraniteľných menšín, majú nedozierne následky na nárast hrubosti, vulgárnosti, ale aj prejavov násilia v našej spoločnosti. Odsudzujeme tieto Vaše výroky a vyzývame aj generálneho prokurátora, aby sa nimi zaoberal a vyvodil aj trestnoprávnu zodpovednosť za takéto podnecovanie k nenávisti v našej spoločnosti.

Pokým politici, najmä Vy, pán premiér a pani ministerka kultúry, nebudú schopní prejaviť toleranciu a rešpekt k iným názorom a predstaviteľom menšín, naša spoločnosť bude vedená do kultúrnej ničoty, nenávisti, polarizácie a záhuby. A to s Vami na čele a s pani ministerkou kultúry po Vašom boku. Tomuto sa nemienime prizerať a vždy sa budeme ozývať, aby sme slovenskú kultúru a jej rozmanitosť chránili, ako sa dá. Vy nie ste slovenská kultúra, ani nemáte právo určovať, aká má byť. A my nie sme žiadni duchovní bezdomovci či nekultúrni ľudia, ako ste nás nazvali. Vadí Vám vulgarita v umeleckých dielach, ale sám sa vyjadrujete vulgárne voči predstaviteľom kultúry a zraniteľných menšín.

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa.

Uložiť článok

Najnovšie články