Má ho radšej ako čokoládu. Domáci zemiakový chlieb od pekárky Jožky Zaukolcovej zostane čerstvý tri dni
Pripravte si ho podľa jej receptu.
Zemiak mu dodá vláčnosť a pomôže, aby chlebík ostal čerstvý aj celé tri dni, pretože obyčajné kysnuté cesto rýchlejšie vysychá. Na jeho domácu verziu nedá dopustiť ani cukrárka a pekárka Jožka Zaukolcová, známa hlavne ako usmievavá porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko.
Cennejší ako ten kupovaný
„Hoci som vášnivá čokoholička, vôňu a zvuk čerstvo upečeného chleba u mňa zrejme netromfne ani tá najkvalitnejšia čokoláda,“ s úsmevom rozprávala magazínu Dobré jedlo. S takým, ktorý si upečie sama doma, je to podľa nej celkom iné ako s kupovaných chlebom.
„Domáci chlieb je váš, pre vašich blízkych. Zamiesili ste ho svojimi rukami a keď je upečený, starostlivo ho zabalíte do šatky. Vážite si ho viac než ten z obchodu,“ vysvetlila. Tým, ktorí len začínajú, skúsená cukrárka odporúča, aby sa hneď pri prvom nepodarku nevzdávali.
„A pokiaľ je recept písaný presne s určitými dôležitými zásadami, nemeniť suroviny a naozaj dodržať technologický postup prípravy. Bude menej sklamania,“ dodala Jožka pre Gastro Academy a nezabudla pripomenúť, že všetko to, čo sa robí s láskou, sa nakoniec aj podarí.
Zemiakový chlebík podľa Jožky Zaukolcovej
Recept nájdete na ďalšej strane: