Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nezíska opäť kompetenciu nariadiť zdravotnej poisťovni ozdravný plán. Novelu zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli. Do parlamentu ju predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

30.04.2024 18:10
debata (1)

„Cieľom návrhu zákona je znovuzavedenie kompetencie ÚDZS nariadiť zdravotnej poisťovni, aby predložila na schválenie ozdravný plán, ak výška vlastného imania zdravotnej poisťovne klesla pod minimálnu hodnotu základného imania stanoveného zákonom,“ priblížili. Zmena mala podľa predkladateľov zvýšiť zodpovednosť zdravotných poisťovní a zabezpečí pre nich dlhodobú schopnosť uhrádzať zdravotnú starostlivosť poistencom.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze / Čítajte viac Firmy dlhujú štátu miliardy. Špeciálne zlá je situácia v nemocniciach

Jedna z predkladateľov novely Jana Bittó Cigániková (SaS) podotkla, že vládna koalícia hlasovaním necháva štátnu zdravotnú poisťovňu ako bankomat pre svojich politických nominantov. „Koalícia zvýšila zdravotné odvody o miliardu eur, lebo nie sú v zdravotníctve peniaze. Zrušila zdravotné benefity, lebo nie sú v zdravotníctve peniaze. Ale tie peniaze, ktoré z nich vzala, rozdá úradom, ktoré majú na účtoch milióny a nevykazujú potrebnú aktivitu,“ tvrdí. Pripomenula, že ozdravný plán bol v minulosti zákonnou povinnosťou, ak sa poisťovňa dostala do situácie, kedy boli ohrozené všetky platby za zdravie ľudí. Spolupredkladateľ novely Tomáš Szalay (SaS) sa pýta, načo máme ÚDZS, ak nemá nástroje, aby mohol robiť poriadky v sektore.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou