Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní

Izrael podnikne inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy s cieľom zničiť prápory hnutia Hamas. V utorok to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým, že k tomuto kroku dôjde bez ohľadu na výsledok rokovania dohody o prímerí. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

30.04.2024 14:25
debata (4)

„Myšlienka, že zastavíme vojnu skôr, ako dosiahneme všetky jej ciele, neprichádza do úvahy. Vstúpime do Rafahu a zlikvidujeme tam prápory Hamasu – s dohodou alebo bez dohody, aby sme dosiahli celkové víťazstvo,“ povedal Netanjahu počas stretnutia s rodinami rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Bezpečnostný analytik o útoku Iránu na Izrael
Video

Rafah leží v Pásme Gazy pri hranici s Egyptom a po vypuknutí vojny tam našlo útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov. Medzinárodné spoločenstvo vrátane USA ako hlavného spojenca Izraela vyjadrilo znepokojenie nad osudom civilistov v Rafahu v prípade izraelskej invázie.

Sprostredkovatelia z Egypta a Kataru sa v súčasnosti snažia vyjednať dohodu medzi Izraelom a Hamasom s cieľom zaistiť prímerie v palestínskej enkláve výmenou za prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. USA a Británia v pondelok informovali, že Hamas dostal od Izraela „veľkorysú ponuku“.

Netanjahu prisľúbil, že vo vojne v Pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, dosiahne „úplné víťazstvo.“ Rafah je podľa izraelskej vlády poslednou veľkou baštou Hamasu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Benjamin Netanjahu