Evanjelici volia biskupa Západného dištriktu Hlas má každý dospelý veriaci, kandidáti nezvyknú robiť predvolebnú kampaň

Pavol Hudák
Pavol Hudák

O post biskupa Západného dištriktu sa uchádzajú dvaja kandidáti. Ako vyberajú biskupa evanjelici?

O post biskupa Západného dištriktu sa uchádzajú dvaja kandidáti. Ako vyberajú biskupa evanjelici?

Pavol Hudák

Pavol Hudák

Hlas má každý dospelý veriaci, kandidáti nezvyknú robiť predvolebnú kampaň
Ján Hroboň a Sidonia Horňanová. Foto: Postoj/Andrej Lojan a ECAV

Západný dištrikt Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) si od nedele 28. apríla volí nového biskupa. 

V porovnaní s katolíkmi alebo východnými kresťanskými cirkvami je výber biskupa u evanjelikov odlišný. Biskupa volia na funkčné obdobie šesť rokov, pričom hlasovať môže každý dospelý člen cirkvi.

Najprv volia seniori a seniorátni dozorcovia

Na lepšie pochopenie volieb biskupa je potrebné poznať základnú štruktúru evanjelickej cirkvi. 

Na čele cirkvi stojí generálny biskup, ktorým je momentálne Ivan Eľko, a generálny dozorca, respektíve aktuálne generálna dozorkyňa Renáta Vinczeová. Dozorca je vždy neordinovaný člen cirkvi (laik), biskup je ordinovaný duchovný. Obaja sú štatutármi cirkvi a dôležité dokumenty podpisujú spoločne.

ECAV sa ďalej delí na dva dištrikty: Východný a Západný, na ktorých čele stojí dištriktuálny biskup a dištriktuálny dozorca. 

Dištrikty by sme mohli prirovnať k diecézam alebo arcidiecézam, prípadne eparchiám. Dištrikty sa ďalej delia na senioráty, na ktorých čele stojí senior a opäť aj dozorca. A jednotlivé senioráty tvoria cirkevné zbory, čo je ekvivalent k farnostiam. Na čele cirkevného zboru je farár a aj dozorca.

Voľba biskupa u evanjelikov je pomerne komplikovaný proces. Keďže ECAV si momentálne volí biskupa Západného dištriktu, pozreli sme sa na pravidlá, ktoré platia pri tejto voľbe.

Kandidovať na biskupa môže ordinovaný duchovný, muž alebo žena, ktorý dosiahol vek 40 rokov, je v duchovnej službe aspoň desať rokov, z toho tri roky v danom dištrikte.

Súčasní biskupi ECAV a Slovensku. Zľava: biskup Východného dištriktu Peter Mihoč, generálny biskup Ivan Eľko a biskup Západného dištriktu Ján Hroboň. Foto: ECAV

Kandidátov na biskupa navrhujú členovia kandidačnej porady. Tú tvoria seniori a seniorátni dozorcovia z daného dištriktu, v prípade voľby generálneho biskupa sú to seniori a seniorátni dozorcovia z celého Slovenska.

Každý člen kandidačnej porady má právo vzniesť námietku proti ktorémukoľvek navrhnutému kandidátovi. Následne kandidačná porada jednotlivých kandidátov schváli alebo neschváli. Zjednodušene povedané, kandidačná porada je akýmsi prvým kolom volieb a jej členovia hlasujú o tom, ktorého kandidáta do volieb pustia a ktorého nie.

Tento spôsob voľby je niektorými členmi ECAV už dlhodobo kritizovaný. Nepáči sa im, že kandidačná porada môže záujemcu o funkciu biskupa vyradiť. Kritizuje to napríklad Asociácia slobodných zborov Evanjelickej cirkvi a. v. (ASLOZ).

V prípade aktuálnej voľby biskupa Západného dištriktu členovia kandidačnej rady napokon schválili dvoch kandidátov, doterajšieho biskupa Západného dištriktu Jána Hroboňa a Sidoniu Horňanovú.

Do volieb v cirkevných zboroch postupuje každý kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných členov kandidačnej porady. Cirkevné zbory majú následne tri nedele, počas ktorých veriaci volia biskupa. Každý cirkevný zbor si zvolí termín preň vhodný.

V prípade aktuálnej voľby biskupa Západného dištriktu členovia kandidačnej rady napokon schválili dvoch kandidátov, doterajšieho biskupa Západného dištriktu Jána Hroboňa a Sidoniu Horňanovú. Kandidačná porada neschválila kandidatúru Evy Juríkovej.

Každý zbor musí svojim veriacim oznámiť voľby biskupa minimálne týždeň dopredu. Veriaci, ktorí prídu v nedeľu na služby Božie, keď sa konajú aj voľby, dostanú hlasovací lístok a zapíšu sa do prezenčnej listiny. Voliť môže každý člen zboru nad 18 rokov. Voliť môžu aj členovia z iných zborov, ak majú volebný preukaz.

Mediálna tajomníčka ECAV na Slovensku Jana Nunvářová na otázku, ako zbory kontrolujú, či volia naozaj len ich členovia, odpovedala, že je za to zodpovedné predsedníctvo cirkevného zboru. Veriaci v zboroch sa však väčšinou poznajú aspoň z videnia, a ak by vznikli pochybnosti, vedenie zboru si môže v kartotéke overiť, či daný človek patrí do cirkevného zboru.

Nový biskup musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov

Voľby v zboroch majú aj ďalšie pravidlá. Počas volebného konventu (samotných volieb) sa čítajú životopisy kandidátov a ich osobné stanoviská s ich víziami alebo programom, plánmi a prípadne mottom, ktoré tvorí zväčša biblický citát. 

Dôležité je, aby každý člen cirkvi vedel, kto kandiduje a aké má vízie a plány, aj keď sa možno o dianie v cirkvi špeciálne nezaujíma alebo nepoužíva internet.

Potom prebehne hlasovanie, čiže každý voliteľ (konventuál) zakrúžkuje jedného kandidáta a hlasovací lístok hodí do urny. Po voľbách spočíta hlasy sčítacia komisia, vyhotoví zápisnicu a odošle na dištrikt.

Sčítacia komisia na dištrikte spočíta hlasy pre jednotlivých kandidátov zo všetkých cirkevných zborov a vyhlási výsledky volieb.

Ak sú vo voľbe traja a viacerí kandidáti, nový biskup musí získať nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov. Ak toľko hlasov nezíska nikto, dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov postupujú do druhého kola. V druhom kole je zvolený ten, kto získa viac hlasov.

V prípade, aký nastal teraz, teda keď sú len dvaja kandidáti na biskupa Západného dištriktu, nový biskup musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov. Ak sa mu to nepodarí, voľby sa skončili neúspechom a dištrikt vyhlási nové voľby. Môže sa to stať vtedy, ak by veriaci vhadzovali neplatné hlasy.

Ak by bol kandidát iba jeden, musí vo voľbách získať tri pätiny hlasov.

Podobný proces volieb v ECAV prebieha aj pri voľbe generálneho biskupa, tam však volia všetky cirkevné zbory a rovnakým spôsobom sa volia aj dozorcovia.

Vo všetkých prípadoch musia kandidáti spĺňať podmienky, ktoré určuje ústava evanjelickej cirkvi.

Kandidáti na biskupa nezvyknú v rámci cirkvi robiť predvolebnú kampaň. Svoje postoje a vízie sa však snažia priniesť cez evanjelické médiá. 

Ako približuje Jana Nunvářová, kandidáti poskytujú rozhovory, môžu sa zúčastniť na online diskusii a podobne. Rozhovory s kandidátmi prináša tradične Evanjelický posol spod Tatier, ktorý je oficiálnym periodikom ECAV.

Horňanová sa chce zamerať na evanjelizáciu, Hroboň na sociálne bývanie 

Sidonia Horňanová sa narodila v roku 1973 v Martine a pôsobí ako farárka v Modre-Kráľovej. V tomto cirkevnom zbore pôsobí už 28. rok. Je vydatá a má štyri dospelé deti. V rokoch 2015 až 2021 bola seniorkou Bratislavského seniorátu. Horňanová zároveň vyučuje na evanjelickej bohosloveckej fakulte, kde je docentkou. Za prioritu považuje najmä misijnú činnosť cirkvi.

V osobnom stanovisku, čo je akoby motivačný list, píše, že chce „verne a čistotne zvestovať evanjelium a chrániť vieroučnú čistotu a jednotu cirkvi. Pastorálnymi rozhovormi a návštevami v dištrikte podporovať duchovných v ich neľahkej službe, chrániť ich pred rezignáciou a vyhorením. Osobitnú pozornosť venovať ordinovaným ženám a duchovným na dôchodku“. 

Ján Hroboň sa uchádza o druhé šesťročné funkčné obdobie. Má 57 rokov, narodil sa v Revúcej do rodiny evanjelického farára Jána Bohdana Hroboňa.

Ak sú vo voľbe traja a viacerí kandidáti, nový biskup musí získať nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov. Ak toľko hlasov nezíska nikto, dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov postupujú do druhého kola.

Od roku 1992 pôsobil ako kaplán v Lazoch pod Makytou, v roku 1995 absolvoval farársku skúšku a prijal pozvanie do bratislavského zboru, kde sa venoval mládeži, a od roku 2011 až do zvolenia za dištriktuálneho biskupa v roku 2018 pôsobil v bratislavskej Dúbravke. Je ženatý, má dvoch synov a jednu dcéru.

V osobnom stanovisku píše, že chce aj naďalej dbať o čisté, pravdivé a úprimné zvestovanie Božieho slova, správne prisluhovanie sviatostí a chrániť jednotu cirkvi. V ďalšom funkčnom období sa chce zasadiť za duchovné obnovenie, evanjelizáciu a misiu a chce podporovať zakladanie nových cirkevných zborov.

„V kultúrno-etických témach, menovite v otázkach manželstva a rodiny, chcem stáť tak ako doteraz na Božom slove a vieroučných zásadách našej cirkvi,“ píše Hroboň. 

Zároveň chce nastaviť spravodlivejšie a presnejšie odmeňovanie duchovných a sľubuje riešiť aj sociálne bývanie pre duchovných a pracovníkov cirkvi na dôchodku.

 

Rozhovor s Hroboňom a Horňanovou priniesol aj Evanjelický posol spod Tatier, ktorý obom kandidátom položil rovnaké otázky.

Sidonia Horňanová hovorí, že sa rozhodla na post biskupky kandidovať nie sama od seba, ale odpovedá na Božie volanie, ktoré jej zaznelo cez oslovenie viacerých bratov farárov.

Na otázku, ktoré výzvy by chcela riešiť, odpovedá, že ECAV nesmie stratiť zo zreteľa poslanie cirkvi, ktorým je misia.

„Všetky ďalšie výzvy a úlohy, ako napríklad otázka financovania, reštrukturalizácie a ďalšie témy, musia byť podriadené misijnému poslaniu a napomáhať mu. V cirkvi sa nesmú uprednostňovať ekonomické ciele na úkor misijného poslania,“ povedala pre Evanjelický posol.

Dištriktuálny biskup je volený na šesť rokov a túto funkciu môže zastávať maximálne dve po sebe idúce funkčné obdobia.

Ján Hroboň tiež tvrdí, že kandidovať sa rozhodol preto, že to vníma ako Božiu vôľu. Za hlavnú výzvu považuje duchovné obnovenie, chcel by zakladať aj nové zbory, hlavne v okolí Bratislavy. 

„Tie východnejšie sa vyľudňujú, ľudia sa sťahujú prevažne do Bratislavy a okolia. Niektoré malé cirkevné zbory už nie sú schopné udržať si vlastného farára, dokonca ani zvoliť zborových funkcionárov či presbyterov. Tam vzniká otázka spájania s väčšími, čo je veľmi citlivá záležitosť.“

Voľby nového biskupa čakajú na budúci rok aj Východný dištrikt ECAV, kde je aktuálne biskupom Peter Mihoč.

Dištriktuálny biskup je volený na šesť rokov a túto funkciu môže zastávať maximálne dve po sebe idúce funkčné obdobia. To isté platí aj pre ostatných štatutárov na úrovni generálnej cirkvi, dištriktu a seniorátu.

Biskupi sa po skončení funkčného obdobia zvyknú opäť vrátiť do duchovnej činnosti, vykonávajú teda opäť duchovnú službu napríklad ako zboroví farári.

Kým v katolíckej alebo v pravoslávnych cirkvách je biskupské menovanie doživotné a biskupská vysviacka je plnosťou sviatosti kňazstva, v evanjelickej cirkvi je táto úloha na určité funkčné obdobie a kňazstvo nie je považované za sviatosť.

ECAV má dve sviatosti – Krst svätý a Večeru Pánovu.

Západný dištrikt ECAV má sídlo vo Zvolene a tvorí ho osem seniorátov a 188 cirkevných zborov. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.