Autosuv.sk

Ostatné

Nová batéria výrazne natiahne dojazd Mercedesu G

Optimistický scenár hovorí o predĺžení dojazdu zo 473 km na vyše 650 km.
Nová batéria výrazne natiahne dojazd Mercedesu G

Nová elektrická Trieda G bola svetu predstavená pred pár dňami. Podľa očakávania je výkonná a v teréne ponúkne vďaka elektrickému pohonu nové funkcie a schopnosti. Dojazd vozidla na jedno nabitie je podľa údajov nemeckého výrobcu 473 km (WLTP). Mohutné vozidlo za to vďačí batérii s kapacitou 116 kWh.

Už v roku 2022 však Mercedes hovoril v súvislosti s Triedou G o novej generácii batérií. Do sériovej výroby prídu až niekedy v období rokov 2025/2026, teda o niečo neskôr po príchode Mercedesu G.

Mercedes na novej generácii batérií spolupracoval so spoločnosťou Sila. Výsledkom je nárast energetickej hustoty o 20 až 40 % v porovnaní so súčasnosťou na 800 Wh/l. To v praxi umožňuje vyrobiť rozmerovo rovnakú batériu s výrazne vyššou kapacitou.

Teoreticky tak môže kapacita batérie vzrásť na 139 kWh pri pesimistickom scenári (nárast o 20 %), alebo až na 162 kWh v optimistickom prípade. Dojazd vozidla by sa potom mohol zdvihnúť na 560 až  660 km. Samozrejme, nejde o presné prepočty a do hry vstúpia aj ďalšie faktory, ktoré nepoznáme - napríklad hmotnosť novej batérie.

"Dodanie tak vysokej energetickej hustoty je skutočným prevratom a umožňuje nám uvažovať úplne novými smermi pri vývoji budúcich elektromobilov. Naše partnerstvo so spoločnosťou Sila je ďalším dôležitým krokom na našej ceste k budovaniu najžiadanejších elektrických luxusných áut," povedal ešte v roku 2022 Markus Schäfer, šéf-technológ Mercedesu.

Tagy

Pokračovať v čítaní