• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
15°Bratislava

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

  • 19:34 29.04.2024
  • San Francisco/Harvard
Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

Ochorenie Covid-19 so sebou neraz prináša aj dlhodobé následky. Čo sa však deje s krvou pacientov niekoľko mesiacov po vyliečení?

Ochorenie Covid-19 sa prejavuje podobne ako chrípka, pričom najväčšiu hrozbu predstavuje najmä pre ľudí so zníženou imunitou, starších ľudí a deti. Na rozdiel od väčšiny ďalších vírusových ochorení sa pri ňom často hovorí o dlhodobých následkoch na zdravie, ktoré poznáme aj pod označením „dlhý covid“.

Medzi známe príznaky dlhého covidu patria problémy s dýchaním, mozgová hmla, únava, bolesť na hrudi alebo úzkosť či depresia. U niektorých sa prejavujú ešte 6 mesiacov po liečbe, u iných zmiznú do troch mesiacov.

Falošná pozitivita?

Odpoveďou na to, prečo niektorí pociťujú následky covidu mesiace po vyliečení, môže byť výskum publikovaný v žurnále Lancet Infectious Diseases, v ktorom vedci tvrdia, že v krvi 25 percent pacientov s covidom sa nachádzajú vírusové proteíny až 14 mesiacov po vyliečení.

U týchto pacientov sa vírusové bunky naďalej množia, čo v tele vyvoláva neprestajný zápal súvisiaci s pretrvávajúcimi príznakmi covidu. Tím z lekárskych fakúlt na univerzitách v San Franciscu a na Harvarde použil na testovanie krvi od 171 pacientov nový ultra-senzitívny test.

Tím pod vedením lekára Michaela Pelusa začal skúmať krv pacientov nakazených covidom takmer okamžite po vypuknutí pandémie v roku 2019. Peluso si bol na základe skúseností s inými vírusovými ochoreniami istý, že vtedajšie správy o tom, že covid sa dá vyliečiť do dvoch týždňov, nie sú celkom isté.

Vedci začali zbierať vzorky krvi nakazených v apríli 2020. Na jeseň 2020, keď sa globálna kríza vyvolaná ochorením pomaly chýlila ku koncu, sa začalo objavovať čoraz viac falošne pozitívnych testov na covid.

„Po znovuotvorení zdravotného systému si mnohé zdravotné zákroky vyžadovali test na covid. Čoraz viac ľudí malo buď falošne pozitívny test alebo opakovanú infekciu. Po vyšetrení sme však zistili, že nešlo o opätovné nakazenie. Nik presne nevedel, o čo vlastne ide.“

Čo ukázala krv pacientov

Foto: Chokniti-Studio/Shutterstock.com

Pelusov tím pomocou špeciálne navrhnutého vysoko citlivého testu preveril 250 krvných vzoriek z rokov 2012 až 2019. Test odhalil, že v krvi ľudí, ktorí prekonali covid, sa vyskytujú špecifické bielkoviny, ktoré v nej pred pandémiou neboli.

Až 25 percent krvných vzoriek pacientov po prekonaní covidu bolo pozitívnych, a to dokonca nezávisle od toho, či pacienti boli očkovaní alebo nie. O falošnej pozitivite sa teda nedá hovoriť, vírus pretrváva v telách niektorých pacientov aj dlho po ochorení.

„Existuje pomerne výrazná spojitosť medzi intenzitou ochorenia v akútnej fáze a pravdepodobnosťou pretrvávania antigénov. To ma ako lekára až tak neprekvapuje, pretože sa dá predpokladať, že u ľudí s vyššou vírusovou náložou vírus zotrvá dlhšie.“


Skrýva sa v tkanivách

Vedúca výskumnej organizácie PolyBio Amy Proalová si myslí, že zistenie poskytuje jasný dôkaz o tom, že vírus pretrváva v tele pacienta aj po prekonaní covidu. Keďže vírusy nie sú samostatne schopné zotrvať tak dlho v jednom organizme, je pravdepodobné, že v tomto prípade sa skrývajú v tkanivách, odkiaľ sa ďalej množia.

Túto skutočnosť potvrdzujú viaceré ďalšie štúdie. Jedna z nich približuje, že vírus zotrváva v tkanivách až 600 dní po infekcii. U detí sa našla RNA vírusu SARS-CoV-2 v lymfatických uzlinách stovky dní po nakazení.

„Vieme, že SARS-CoV-2 infikuje takmer každý jeden typ tkaniva v ľudskom tele vrátane čriev, pľúc a mozgu. Od začiatku sme vedeli, že vírus sa môže skrývať kdekoľvek v tkanive a bežný test neodhalí jeho genetický materiál.“

Proalová dodáva, že odhadovaných 25 percent ľudí, u ktorých vírus pretrváva po vyliečení, je v skutočnosti málo. Ani z krvi sa podľa nej nedajú odhaliť všetky bielkoviny prítomné napríklad v mozgu alebo nervoch nositeľov.

Zdroj: Info.sk, DP, thelancet.com, psychologytoday.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Taliansko: Geologička rozlúštila záhadu pozadia na portréte Mony Lisy

Taliansko: Geologička rozlúštila záhadu pozadia na portréte Mony Lisy

VČERA - 21:42Veda

Mona Lisa, legendárne dielo Leonarda da Vinci, vzbudzuje pozornosť aj viac než 500 rokov po svojom vzniku.

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

21:33 05.05.2024Veda

Vedci pomocou superpočítača predpovedali vývoj života na planéte Zem.

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

17:21 02.05.2024Veda

Postup Alzheimerovej choroby u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou a záchvatmi môže pomôcť spomaliť rapamycín, liek pôvodne určený na potlačenie imunity u pacientov po transplantácii orgánov.

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.