Žena používa parný čistič v kúpeľni.
Zdroj: Sanitino

Tipy, ako vyčistiť nevzhľadné škáry v kúpeľni

30. 04. 2024 Zdieľať

Pri niektorých miestnostiach tolerujeme neporiadok a nečistotu viac, pri niektorých menej. Kde ale chceme mať maximálne čisto, to je kúpeľňa. A to nielen preto, že je to miestnosť, kde vykonávame osobnú hygienu. Kúpeľňa je zóna relaxácie a pohody, chceme sa tu cítiť príjemne. Nenechajte si tento dojem ničím pokaziť. Dokonca ani nečistotami, ktoré sa zachytávajú v škárach medzi dlaždicami. Tých sa totiž môžete zbaviť.

Tá čierna, ktorú vidíte medzi dlaždicami alebo obkladačkami, je spôsobená plesňou. Nejde teda len o estetický problém, ale aj hygienický. Plesniam sa v kúpeľni bohužiaľ všeobecne darí, pretože ide o miestnosť s vysokou vlhkosťou, kde dochádza k prudkým zmenám teploty. Zbavte sa nečistôt včas. Poradíme vám, ako na to.

Možnosť 1 – vyčistenie parným čističom

Menej prácnou metódou je čistenie. A na to je najlepší parný čistič. Pokiaľ ho ešte nemáte, zvážte kúpu. E-shop SANITINO ponúka hneď niekoľko parných čističov, v rôznych veľkostiach  a s rôznym objemom. V podstate záleží na tom, aké veľké máte priestory a ako často plánujete upratovanie. Pojazdný parný čistič, aký vidíme v priemyselných halách, asi nepotrebujete. Stačí ľahký parný čistič podobný vysávaču alebo len ručný prístroj.

Parné čističe sú trendom slovenských domácností. Sú všestranné, použijete ich tiež na čistenie umývadiel, sprchových kútov, prípadne na upratovanie kobercov, zvieracích pelechov alebo vášho auta. Čističe pracujú na princípe pary a vysokého tlaku, ktorý nečistoty odstráni. Čím je škvrna čerstvejšia, tým jednoduchšie je ju odstrániť.

Možnosť 2 – vyčistenie s pomocou „babských rád“

Jednorazovo je možné problém vyriešiť aj bez parného čističa. Dokonca ani nemusíte chodiť do drogérie a kupovať drahé čistiace prostriedky. Vystačíte si aj s tým, čo nájdete v špajze. Nasypte kypriaci prášok do malej misky a pridajte vanilkový puding. Ďalej nalejte do tejto zmesi trochu vody a jedlej sódy a miešajte. Vytvoríte tak špeciálnu čistiacu kašičku, ktorú do škár vnášajte s pomocou kefky. A potom len drhnite, drhnite a drhnite. Je to celkom náročná práca. Aby vám to šlo lepšie od ruky, pustite si k tomu nejaký seriál alebo vašu obľúbenú hudbu. Táto metóda je skoro zadarmo, ale žiada si veľa fyzickej námahy.

Iným účinným prostriedkom je krieda. Konkrétne nastrúhaná na nejakom starom strúhadle. Opäť ju rozmiešajte v miske s trochou vody. A opäť musíte vyhľadať nejakú staršiu kefku a drhnúť zo všetkých síl. Niektorí ľudia tiež velebia metódu jadrového mydla naneseného na malej kefke na topánky. Ako budete čistiť škáry, bude sa tvoriť špinavá pena. Tú musíte odstrániť vlhkou handrou.

Pokiaľ predsa len uprednostňujete čistiace prostriedky, aj tu by sme vás odkázali na e-shop SANITINO, kde je široký výber.

Tri pohľady na čistenie vodovodných batérií.

Zdroj: Sanitino

Možnosť 3 – vytvorenie nových škár

Pokiaľ sú škáry už veľmi poškodené, je nutné ich kompletne odstrániť a vytvoriť nové škáry. To je možné vykonať pomocou ostrého noža. Medzery následne musíte vyčistiť od prachu a plesní. Nové škáry môžete vyplniť škárovacou maltou, ktorá má dlhú životnosť. Ale do rohov miestnosti použite radšej pružný silikón. Po aplikácii silikónu je dôležité zaistiť jeho rovnomerné rozloženie a vyhladenie pomocou hubky alebo plastového hladidla.

Silikón obsahuje fungicídne zložky, ktoré pomáhajú zabrániť tvorbe plesní. Je dôležité vedieť, že tieto fungicídne látky môžu po niekoľkých rokoch stratiť účinnosť. Preto je dôležité pravidelne monitorovať stav škár a prípadne ich opravovať, aby sa plesne zase nerozšírili.

Zdroj: PR článok Sanitino

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: čistenie kúpelňové obklady odstránenie plesní
Zdieľať článok
Ako odstrániť plesne v interiéri, ako predchádzať ich vzniku a aké prípravky na odstránenie plesní použiťUrob si sám

Ako odstrániť plesne v interiéri, ako predchádzať ich vzniku a aké prípravky na odstránenie plesní použiť

Ako sadiť voľnokorenné ovocné stromy? Výsadbu si naplánujte hneď po kúpe a dodržte tieto krokyZáhrada

Ako sadiť voľnokorenné ovocné stromy? Výsadbu si naplánujte hneď po kúpe a dodržte tieto kroky

Zákaz kotlov na fosílne palivá aj povinné solárne zariadenia? Nová smernica vyvolala diskusiuASB.sk

Zákaz kotlov na fosílne palivá aj povinné solárne zariadenia? Nová smernica vyvolala diskusiu

Čo robiť, aby banány nezhnedli? Vyskúšajte trik, vďaka ktorému si banány dlhšie udržia čerstvosťUrob si sám

Čo robiť, aby banány nezhnedli? Vyskúšajte trik, vďaka ktorému si banány dlhšie udržia čerstvosť