utorok 30. apríla 2024

Trend: Celoročné pneumatiky

Podľa prieskumu spoločnosti Continental až dvadsať percent slovenských vodičov jazdilo v roku 2023 aj v letnej sezóne na zimných pneumatikách. Medzi najzávažnejšie riziká spojené s nesprávnym obutím vozidla patria znížená stabilita vozidla, predĺženie brzdnej dráhy, zvýšené riziko aquaplaningu i zníženie životnosti pneumatík. Alternatívou môžu byť celoročné pneumatiky, na ktoré sa už teraz spolieha dvanásť percent slovenských motoristov a ďalších takmer štyridsať percent nad ich zakúpením uvažuje.

S príchodom teplejších dní pritom prichádza čas aj na úlohy spojené so starostlivosťou o vozidlo. Jednou z tých, ktoré by vodiči nemali odkladať, je prezutie zo zimnej na letnú sadu pneumatík. Ideálny čas prichádza, keď teplomer ukazuje stabilne viac ako sedem stupňov Celzia. „Správne načasované prezutie sezónnych pneumatík zvyšuje bezpečnosť vašej jazdy, zlepšuje ovládateľnosť vozidla a predlžuje životnosť pneumatík. Je dôležité si uvedomiť, že používanie zimných pneumatík v teplejšom počasí môže viesť k ich predčasnému opotrebeniu a zníženiu účinnosti brzdenia a ovládania vozidla,“ vysvetľuje Aleš Langer. Prekvapujúce výsledky prieskumu poukazujú na nepochopenie dôležitosti a zanedbávanie správnej sezónnej výmeny pneumatík. Používanie nesprávnych pneumatík so sebou nesie viacero negatívnych dôsledkov vrátane zníženej bezpečnosti, rýchlejšieho opotrebenia pneumatík a zhoršeného výkonu vozidla. Zimné pneumatiky sú optimalizované na jazdu v nízkych teplotách a na snehu. Ich použitie v teplejšom počasí môže viesť k zníženiu priľnavosti, predĺženiu brzdnej dráhy a zhoršeniu ovládateľnosti vozidla. To je tiež dôvod, prečo by sme nemali „dojazďovať“ staršie zimné pneumatiky, keďže hrozí zvýšené riziko nehody. Obzvlášť to platí pri opotrebovaných zimných pneumatikách na mokrej vozovke. Stabilita vozidla je oveľa nižšia, výrazne sa predlžuje brzdná dráha a hrozí priečny aj pozdĺžny akvaplaning.

Pre celoročné pneumatiky sa vodiči rozhodujú z rôznych dôvodov: od časovej úspory spojenej s návštevou servisu pri prezúvaní cez pripravenosť na akékoľvek počasie až po finančné aspekty. To však neznamená, že ich používateľ nenavštívi pneuservis do konca životnosti pneumatík. „Prezutie na celoročné pneumatiky je vhodné hlavne u vodičov, ktorí v priebehu roka jazdia menej a na kratšie vzdialenosti, a nedokážu tak efektívne využiť sezónne pneumatiky v rámci ich životného cyklu. Typicky sú to druhé alebo tretie autá v rodine, ktorých počet je na Slovensku pomerne vysoký,“ vysvetľuje expert. Celoročné obutie spája technológie letných a zimných pneumatík do všestrannej pneumatiky, ktorá dnes už dokáže poskytnúť vynikajúci výkon vo všetkých podmienkach, okrem tých najextrémnejších. Celoročné pneumatiky teda ocenia najmä motoristi, ktorí žijú v udržiavaných mestách mimo horskej oblasti a ktorí nejazdia do hôr za zimnými radovánkami.