Generálny riaditeľ výrobcu čipov Nvidia Jensen Huang pre CBS News povedal, že nádeje vkladá do rastu umelej inteligencie v netradičných odvetviach.

Správy o kvartálnych tržbách spoločností Meta Platforms, Microsoft, Alphabet minulý týždeň potvrdili plány technologických gigantov vynaložiť miliardy dolárov na infraštruktúru umelej inteligencie vrátane čipov spoločnosti Nvidia. Investori budú v štvrtok večer s napätím sledovať, ako tému AI uchopí Amazon, svetový líder v e-commerce a v cloude.

„Amazon potrebuje investovať podobne ako Microsoft, aby nielen vynovil svoj cloud, ale aj katalyzoval svoje maloobchodné a reklamné aktivity,“ napísal v správe pre investorov analytik spoločnosti Melius Research Ben Reitzes.

Virtual Reality (VR) Headset
Neprehliadnite

Investičné príležitosti súvisiace s umelou inteligenciou ešte len prídu

Pozitívne hodnotenie využívania AI zo strany veľkých technologických spoločností - najmä tých, ktoré podnikajú v oblasti cloudových výpočtov - pomohlo akciám Nvidie vymazať straty zo začiatku tohto mesiaca, keď akcie klesli pod 800-dolárovú hranicu. Optimisti na Wall Street odhadujú, že by mohli prekročiť úroveň 1 000 dolárov v prípade, ak sa technológia AI výrobcu čipov dostane do viacerých oblastí hospodárstva.

V rozhovore pre reláciu 60 minút televízie CBS News minulý týždeň šéf Nvidie povedal, že „sa nám môžu otvoriť trhy v oblasti ako vývoj liekov a robotika“. „Potrebujeme umelú inteligenciu, ktorá nám pomôže skúmať vesmír na miestach, ktoré by sme sami nikdy nedokázali preskúmať,“ povedal ďalej.

J. Huang tiež zľahčoval obavy z masívneho prepúšťania zamestnancov spôsobeného umelou inteligenciou. „Spoločnosti, keď sa stanú produktívnejšími, zvýšia sa im zisky. Nikdy som nevidel jedinú spoločnosť, ktorej by sa zvýšili zisky a nezamestnala by viac ľudí,“ povedal.

ChatGPT v aute.
Neprehliadnite

Rozmach chladničiek nedostal na výslnie ich výrobcov, ale Coca–Colu. To isté sa stane aj s AI