Range Rover: Elektrickú vlajkovú loď už testujú v mrazoch

Druhý čistý elektromobil koncernu Jaguar Land Rover zamieri medzi vyššiu spoločnosť. Na elektrický pohon totiž prepriahne aristokratický Range Rover. Kým príde k prvým zákazníkom, musí ešte zvládnuť náročné testy. Práve odtiaľ pochádzajú prvé snímky. S kamuflážou sa pritom v Gaydone príliš „nepárali“.

29.04.2024 18:00
debata (2)
Elektrické SUV aristokratickej britskej značky... Foto: Land Rover
Range Rover Electric - testovacie prototypy 2024 Elektrické SUV aristokratickej britskej značky nemá poľaviť v komforte ani terénnych schopnostiach. Navyše musí byť spoľahlivé v každých podmienkach. Aj v mrazoch.

Piata generácia Range Roveru je tu s nami od roku 2021. Odvtedy prišli na svet rôzne verzie vrátane plug-in hybridov aj šialenej s prívlastkom SV, ktorá má pod kapotou 473 kW. Už od premiéry nám však Land Rover sľuboval čisto elektrickú verziu. Tá sa stane realitou do konca tohto roka. Dovtedy však musí elektrická vlajková loď prejsť sériou náročných testov. Napríklad aj v mrazivých podmienkach v oblasti polárneho kruhu. Práve odtiaľ pochádzajú prvé snímky prototypov. Zaujímavé je, že na nich nenájdete ani stopu kamufláže. Až na čiastočne uzavretú prednú masku sa veľmi nelíši od svojich spaľovacích súrodencov.

Land Rover Range Rover Sport SV - 2023 Čítajte viac Range Rover Sport SV: Toto je nová britská brutalita. Má mníchovské srdce

Mierne upravený je aj predný nárazník s dvojitou horizontálnou lištou. Vďaka tomu pôsobí ešte uhladenejšie. Možno, že niektoré z jeho inovácií využijú aj ostatné Range Rovery, keďže pomaly by mal dozrieť čas na prvý facelift. O technike elektrického Range Roveru zatiaľ nič nevieme. Automobilka sa však vyjadrila, že jej „nový, interne vyvinutý plne elektrický pohonný systém zaistí bezkonkurenčne komfortnú jazdu v akomkoľvek teréne, za každého počasia a na každom povrchu“. To aj vďaka extrémne rýchlej regulácii hnacieho momentu pre každé z kolies.

Elektrický systém má vynikať v bleskurýchlej... Foto: Land Rover
Range Rover Electric - testovacie prototypy 2024 Elektrický systém má vynikať v bleskurýchlej distribúcii krútiaceho momentu na jednotlivé kolesá. Aj preto bude potrebovať menej zásahov trakčných systémov a ABS.

Zmena má trvať len jednu milisekundu, čo zníži potreby zásahu trakčných systémov a ABS. Okrem testovania v teplotách hlboko pod bodom mrazu bude nový Range Rover vystavený aj extrémnym horúčavám na úrovni 50 stupňov Celzia počas testov v spaľujúcich podmienkach púšte na Blízkom východe. Range Rover Electric bude v poradí druhým čistým elektromobilom koncernu Jaguar Land Rover po Jaguari I-Pace, ktorý bol uvedený na trh v roku 2018. Na to, aké má koncern elektrifikačné plány, to nie je práve rýchly postup.

Land Rover Defender 130 Čítajte viac Land Rover Defender 130: Najväčší z rodiny odvezie ôsmich, ale osemvalec nemá

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Range Rover #elektromobily #testy #Range Rover Electric
Články podľa značiek