Denník N

Čerstvé údaje o učiteľských platoch: Podarilo sa zvrátiť negatívny vývoj, rast platov však musí pokračovať a byť predvídateľný

Finančná atraktivita učiteľskej profesie sa v porovnaní s ostatnými profesiami od roku 2020 znížila a učiteľky a učitelia na zdražovanie doplatili ešte viac než priemerný zamestnanec.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Text pripravilo Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická
a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov
výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Ministerstvo školstva nedávno zverejnilo čerstvé údaje o platoch pedagogičiek a pedagógov v roku 2023. Učiteľské platy sú na Slovensku starý dobrý evergrín. Dookola sa o nich diskutuje, učiteľky a učitelia na Slovensku však stále nezarábajú porovnateľne ako v niektorých iných krajinách.

Aj preto nie je učiteľské povolanie dostatočne atraktívne, a tak len ťažko dokážeme zabezpečiť, aby v školách pôsobili čo najlepší odborníci a čo najlepšie odborníčky.

Pozrime sa teda, koľko učiteľky a učitelia minulý rok zarábali. O koľko si polepšili v porovnaní s rokom 2022? A zarábajú dosť?

Učiteľské platy stúpli o 12,5 percenta

V roku 2023 sa očakával výraznejší nárast učiteľských platov. Minulý rok sa totiž platy ľudí pracujúcich v školách zvyšovali dokonca dvakrát. Najprv sa od januára 2023 tarify zvýšili o 10 percent a následne sa zvýšili od septembra o ďalších 12 percent. Prejavilo sa aj zvýšenie taríf o 3 percentá od polovice roka 2022. Na druhej strane učiteľky a učitelia už nedostali mimoriadne odmeny vo výške 500 eur ako v roku 2022.

Výsledkom je, že v porovnaní s rokom 2022 priemerné učiteľské platy vzrástli o 12,5 percenta. V roku 2023 bol priemerný plat pedagógov a pedagogičiek v základných a stredných školách 1 744,40 eura v hrubom za mesiac. Rok predtým to bolo 1 550,20 eura. Netreba však zabúdať, že v tejto sume sú okrem platov učiteliek a učiteľov zarátané aj platy vedenia škôl či pedagogických asistentiek a asistentov.

Reálne platy učiteľov a učiteliek stále nedosiahli úroveň z roku 2021

Vývoj učiteľských platov bol v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie