Šojguov námestník v žalári Korupcia, mocenské hry alebo dokonca vlastizrada?

Christian Heitmann
Christian Heitmann

Minulý týždeň bol v Moskve zadržaný námestník ministra obrany Sergeja Šojgua – Timur Ivanov.

Minulý týždeň bol v Moskve zadržaný námestník ministra obrany Sergeja Šojgua – Timur Ivanov.

Christian Heitmann

Christian Heitmann

Korupcia, mocenské hry alebo dokonca vlastizrada?
Foto: TASR

Hoci v Ivanovom prípade obvinenia z korupcie asi nikoho neprekvapia, pre jeho zatknutie môžu jestvovať aj úplne iné príčiny. Ivanov spravoval majetky ministerstva a bol zodpovedný za výstavbu budov v réžii ministerstva aj zdravotnú starostlivosť pre vojakov.

K zatknutiu malo dôjsť počas dôležitého rokovania, spolu s ním bol zadržaný aj podnikateľ Sergej Borodin.

Pre Šojgua je zatknutie tak blízko postaveného človeka úderom a to o to viac, že Ivanova stretol len deň pred jeho zatknutím.

Stavbár

O tom, že Ivanov skutočne vzal nejaké úplatky, pochybuje spomedzi pozorovateľov len málokto. Námestník ministra žil v okázalom prepychu a okrem domu v Moskve vlastnil aj opulentný zámok. Ivanov síce tvrdil, že majetok nadobudol „legálnymi investíciami“, ale tomu v realite veril len málokto.

Dokonca aj na vojne na Ukrajine vedel Ivanov ryžovať, napríklad na obnove okupovaného Mariupoľa, ktorý Rusi zničili v roku 2022. Firmy patriace pod ministerstvo obrany napríklad zaplatili za dovolenky, drahé oblečenie či šperky jeho manželky v hodnote státisícov eur.

„Prvá a najdôležitejšia vec na Timurovi je, že šialene miluje svoju manželku Svetlanu Zacharovú, je jej fanatik, je jej otrokom. A Svetlana bola vždy pomerne bohatá žena, a to aj prostredníctvom majetku od svojho prvého manžela Michaila Manioviča, a Timur na ňu finančne nedosahoval,“ hovorí jeden zo zdrojov ruského investigatívneho média Dossier. „Preto mal Timur veľmi silnú motiváciu mať peniaze, vytvárať schémy, brať všetko, čo sa dá. A ministerstvo obrany sa o to postaralo.“

Manželia sa nakoniec rozviedli v roku 2022, podľa tvrdení ruských Telegram-kanálov to však bolo účelovým krokom, aby sa Svetlana vyhla sankciám.

„Ivanov nikdy nemal mocných patrónov [...]. Napríklad si získal priazeň Sergeja Šojgua sám, keď vykonával rôzne delikátne úlohy. Vďaka ‚domácim úlohám‘ [ruské hovorové vyjadrenie pre úplatky] vojenských dodávateľov mal Ivanov vždy nezapočítanú vyrovnávaciu pamäť – niekedy bola poslaná na tajné úlohy, napríklad na blokirovku alebo, naopak, na zaplatenie potrebných publikácií v médiách,“ píše Dossier.

Špión na ministerstve?

Oficiálny príbeh, že Ivanova zatkli len kvôli korupcii, však vyvolal počudovanie. Napokon, lepkavé prsty má v okolí Kremľa azda každý vrátane Putina či Ivanovho šéfa Sergeja Šojgua.

Pre Ivanovho zatknutie preto, tak si myslia mnohí, musí existovať iný dôvod. Iba ak by Ivanov ukradol ešte viac, než niekomu v jeho pozícii prislúcha, alebo rozkradol nejaký z kľúčových projektov Kremľa, dalo by sa pochopiť, prečo je vysokopostavený človek ministerstva obrany stíhaný.

Aj známy odborník na Rusko Mark Galeotti sa čuduje a v texte pre Spectator kladie otázku: „Zatknutie námestníka ministra obrany Timura Ivanova za obvinenie z korupcie nie je pozoruhodné preto, že bol neslávne skorumpovaný, ale preto, že vyvoláva otázku: Prečo práve on, prečo práve teraz?“

Jedným z možných vysvetlení, ktoré koluje v ruských médiách, je, že Ivanov v skutočnosti nie je stíhaný za korupciu – tá by málokoho zaujímala –, ale za vlastizradu. „Úplatok je [príbeh] pre verejnosť. Zatiaľ nechcú verejne hovoriť o zrade – je to veľký škandál, zatknutie námestníka ministra obrany,“ tvrdí jeden zo zdrojov ruského média Важные истории.

Právnik obvineného zatiaľ popiera, žeby jestvovali iné obvinenia, „Ale učebnicový úplatok, ako si ho predstavujeme v bežnom živote v podobe prevodu peňazí za nejaký zjavne protizákonný čin alebo nečinnosť, tu nefiguruje,“ vysvetľuje tajnostkársky.

K podozreniam sa vyjadril aj hovorca Kremľa Peskov, ktorý chýry o vlastizrade označil za „špekulácie“ a odporúčal sa držať oficiálnych vyhlásení. Pozoruhodné však je, že Kremeľ mal potrebu sa k obvineniu vyjadrovať.

Obeť systému

Iným možným vysvetlením je, že Ivanov je prvou z obetí nového mocenského súboja. Ako špekuluje jeden z ruských Telegram-kanálov, mal sa údajne dostať do konfliktu so zástupcom šéfa vojenskej rozviedky Vladimirom Alexejevom. Kameňom úrazu vraj je, že obaja sa chceli ulakomiť na časť Prigožinovho dedičstva.

„Ivanovovou skutočnou ochranou – jeho kryša, strecha v ruskom slangu – bol minister obrany Sergej Šojgu,“ objasňuje Mark Galeotti.

Zatiaľ nie je ani isté, či Šojgu vôbec vedel o chystanom záťahu alebo, ako sa nazdáva časť ruských Telegram-kanálov, sa zatknutie jeho námestníka udialo bez jeho vedomia.

No nezávisle od toho, či Ivanova zatkli poza chrbát ministra, je Šojguova pozícia v mocenskom systéme nepochybne otrasená. To ponúka ďalšiu možnú interpretáciu:

„Tretia možnosť je zaujímavejšia: ide o prvý krok proti Šojguovi, odrezanie jeho klientov a spojencov pred ťahom proti samotnému ministrovi. Šojgu sa napokon ukázal ako strašný vojnový minister, neobľúbený u jednotiek, ktoré ho kedysi uctievali, a dokonca aj u svojich vlastných generálov. Je však Putinovým osobným priateľom a tiež rafinovaným a schopným politickým operátorom,“ píše Galeotti a poukazuje na to, že Ivanova zatkla Federálna bezpečnostná služba, jedna z častí silových zložiek, na ktorú Šojgu nemá veľký vplyv.

„Toto by mohol byť začiatok kampane za vyhodenie Šojgua zo strany jeho nepriateľov,“ nazdáva sa britský odborník. „Môže byť Šojgu skutočným vlastencom, ak v čase vojny pozdvihuje a chráni spreneverujúcich zradcov?“ môžu argumentovať jeho protivníci.

Podľa Galeottiho oficiálny začiatok Putinovho piateho úradného obdobia, 7. mája, mu ponúkne príležitosť oznámiť väčšie zmeny v kabinete. Nový minister obrany by mohol vybrať aj nového náčelníka generálneho štábu a na tomto poste by sa mohol ocitnúť niekto kompetentnejší než tragikomické duo Šojgu – Gerasimov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.