Jeden joint alebo dva? Nemci už majú limit pre THC za volantom

Vo väčšina krajín, kde je užívanie marihuany dekriminalizované, sa povolený limit THC pohybuje v rozpätí od 2 do 5 nanogramov na mililiter krvného séra.

29.04.2024 14:00
marihuana, drogy Foto:
Určenie povoleného limitu pre THC v krvi je pre vodičov dôležité aj preto, lebo táto látka sa odbúrava oveľa pomalšie ako alkohol.
debata (2)

Nemecko v marci schválilo čiastočnú legalizáciu marihuany. Povolených je maximálne 25 gramov a v jednej domácnosti bude možné mať najviac tri rastliny a 50 gramov konope. Na jednu vec sa však pozabudlo: „Potrebujeme limit THC, ktorý nebude kriminalizovať vodičov, príležitostne fajčiacich trávu, korí sú schopní šoférovať,“ hovorí výkonný riaditeľ Asociácie nemeckých poisťovní (GDV) Jörg Asmussen.

Nejde o zanedbateľný problém – THC sa totiž v tele odbúrava oveľa pomalšie než alkohol a tak sa teoreticky môže stať, že ak niekto vyfajčí joint, THC mu policajti môžu detegovať jeden až tri dni po použití, kedy už samozrejme nijako neovplyvňuje jeho schopnosť viesť motorové vozidlo. Napriek tomu mu však pri absencii povoleného limitu hrozia pomerne drakonické sankcie, vrátane obmedzenia alebo odmietnutia poistného plnenia v prípade spôsobenia nehody.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

Odborníci v Nemecku aktuálne navrhli maximálny limit THC, pri ktorom bude šoférovanie povolené 3,5 nanogramu na mililiter krvného séra. Aktuálne tam v súčasnosti platí pre vodiča limit do jedného nanogramu THC na mililiter krvného séra, čo je de facto nulová tolerancia. Navrhovaná hranica je vraj ekvivalentom 0,2 promile alkoholu v krvi.

Napríklad v Kanade sa podobným problémom zaoberali v rokoch 2017 a 2018, keď tam tiež bola marihuana čiastočne legalizovaná. Štúdia z roku 2019 vedená Dr. Jeffom Brubacherom, docentom na oddelení urgentnej medicíny na University of British Columbia, zistila, že koncentrácia THC pod 5 nanogramov na mililiter zrejme nezvyšuje riziko dopravných nehôd. Hladiny nad 5 nanogramov na mililiter však už preukázateľne boli spojené so zvýšeným rizikom. Napokon v Kanade zaviedli prísnejší limit THC 2 nanogramy na mililiter.

Podobné je to aj v USA. V jednotlivých štátoch, kde je marihuana legalizovaná, sa limit pre THC pohybuje od 2 do 5 nanogramov na mililiter. Vyzerá to tak, že Nemci sa rozhodli pre limit presne v strede týchto hodnôt.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #THC #drogy za volantom #limit pre THC
Články podľa značiek