Taraba plánuje pritvrdiť. Mimovládkam odkazuje, že v zákone necúvne ani o centimeter

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomáš Taraba
Foto: archívne, SITA/Milan Illík
Tento článok pre vás načítala AI.

Pri podpore poľnohospodárov s odstraňovaním náletových drevín z poľnohospodárskej pôdy a lúk necúvne šéf envirorezortu ani o centimeter. Odkázal podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba mimovládkam na sociálnej sieti.

Najmenej sebestačný štát

„Slovensko kvôli týmto neobrobeným pozemkom stráca nielen biodiverzitu, ale degraduje nám kvalita poľnohospodárskej pôdy, a čo je najhoršie, strácame aj výmery poľnohospodárskej pôdy. V čase, kedy sme najmenej potravinovo sebestačným štátom v , odkazujem všetkým bratislavským mimovládkam, že v tomto zákone necúvnem ani o centimeter, práve naopak, ešte ho pozmeňujúcim návrhom pritvrdím,“ napísal Taraba s tým, že bude robiť vždy to, čo je potrebné, a nie čo sa páči kaviarni.

Podľa neho mal byť tento zákon zmenený už pred rokmi, len jeho predchodcovia sa báli progresívnych kruhov.

Poľnohospodári podporujú návrh zákona

Taraba uviedol, že slovenskí poľnohospodári plne podporujú zmenu návrhu zákona, ktorým by sa odstránili náletové dreviny z neobrobených pozemkov.

Doplnil, že návrh sa netýka lesov, parkov a podobne. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) uvítala možnosť jednoduchšie odstraňovať nežiaduce vegetácie z poľnohospodárskej pôdy, ktorý navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny.

SPPK uviedla, že poľnohospodári sú za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy, nakoľko v posledných rokoch čelili jej úbytkom. SPPK zároveň dodala, že zárasty majú rôzny pôvod a ich veľká časť vznikla poklesom intenzity hospodárenia v krajine.

Ohrozená biodiverzita

Z hodnotiacej správy Organizácie pre hospodársky rozvoj a spoluprácu (OECD) o environmentálnej výkonnosti Slovenska 2024 vyplynulo, že bohatá biodiverzita Slovenska je ohrozená. Približne 75 percent druhov a 60 percent biotopov je v nepriaznivom stave.

Podľa OECD, prognózy ukazujú, že nesplníme svoj cieľ v oblasti LULUCF do roku 2030 (LULUCF – využívanie územia, zmeny vo využívaní územia a lesné hospodárstvo – pozn.red.).

Hlavným dôvodom je podľa OECD klesajúce odstraňovanie skleníkových plynov v lesoch v dôsledku neprimeraného podielu dospelých stromových porastov.

Slovensko by malo rozširovať prírode blízke lesné hospodárstvo, obnovovať trávnaté plochy, mokrade a iné ekosystémy, ako aj podporovať krajinné plánovanie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tomáš Taraba
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaOECD Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvojSPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora