Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu vyše 1100 dolárov za to, že sa až príliš priblížil k mrožovi. Informoval o tom spravodajský server BBC.

28.04.2024 07:24
mrož, ryba Foto: ,
Mrož chytá rybu v stuttgartskej ZOO.
debata

Na Špicbergoch platí prísny zákaz približovať sa k voľne žijúcej zveri. Incident sa stal neďaleko Longyearbyenu, najsevernejšie položenom mestečku na svete s viac ako tisíckou stálych obyvateľov. Miestni upovedomili úrady, keď si všimli, ako sa turista snaží dostať k mrožovi po ľadovej kryhe.

Miestny guvernér vyzval verejnosť, aby sa od mrožov držala v dostatočnej vzdialenosti a nerušila ich, pretože je to nebezpečné. Zákon o životnom prostredí na Špicbergoch stanovuje, že doprava na súostroví nesmie zbytočne rušiť voľne žijúce živočíchy, medzi ktoré patria ľadové medvede, tulene, veľryby, soby a polárne líšky.

Vysokopostavený predstaviteľ polície Magnus Rindal Fredriksen BBC povedal, že svedkom incidentu bolo niekoľko zamestnancov úradu guvernéra a že sa turista k mrožovi približoval na začiatku fjordu neďaleko Longyearbyenu. Poliak bol predvedený na úrad guvernéra a zaplatil pokutu. Fredriksen sa domnieva, že motiváciou pre turistu bolo vyhotovenie peknej fotografie.

Mrož je na Špicbergoch chránený od roku 1952, keď ich po viac ako troch storočiach intenzívneho lovu pri súostroví zostalo len niekoľko stoviek. Odvtedy populácia mrožov rastie, tento druh ale zostáva na nórskom zozname ohrozených zvierat.

Nórsko sa pre obavy z dopadov cestovného ruchu a klimatických zmien rozhodlo sprísniť zákony na ochranu prírody. Nariadenia, ktoré vstúpia do platnosti na budúci rok, zahŕňajú zákaz približovať sa k mrožom na vzdialenosť menšiu ako 150 metrov. Medzi ďalšie opatrenia patrí obmedzenie počtu výletných lodí a vyhradené miesta na vylodenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Špicbergy #mrož