Denník N

Žijú v chaose, svadba môže byť ich záchytným bodom, vraví fotograf ľudí na okraji spoločnosti

Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kevin V. Ton už desiatky rokov navštevuje ľudí na okraji spoločnosti, dokumentuje ich životy a nachádza v nich paralely s tým, ako žije väčšinová spoločnosť. Iné sú len kulisy.

Fotograf vo veľkom rozhovore približuje, prečo je pre ľudí bez domova dôležitá svadba, ako jeho priatelia prežili zimu aj to, čo sa pre nich v posledných rokoch zmenilo.

Ako sa majú pražskí bezdomovci po zime?

Po zime sa majú vždy lepšie. Najmä teraz, keď svieti slniečko. Vyhrievajú sa a majú sa krásne.

Skôr ma zaujíma, či všetci prežili zimu. Aj to, ako ju prežili.

Žiadny rok sa nestalo, že by všetci prežili. Z tých, ktorých dobre poznám, tentoraz áno.

Aká teda bola pre nich tohtoročná zima?

Relatívne v pohode. Tento rok som síce za nimi až tak často nechodil, ale bol som s nimi viac v telefonickom kontakte. Viac ako inokedy.

Práve dnes som si volal s Míšom z Rohanského ostrova, pretože postrácal všetky fotky, ktoré som mu dal. Všetko, čo mal s Maruškou. Všetky fotky mu znova vyhľadávam, zväčšujem…

Maruška pred viac ako tromi rokmi zomrela deň predtým, ako sme s ňou mali robiť rozhovor?

Áno. A Míša mal hromadu fotiek, o ktoré prišiel. Fotky za deväť-desať rokov. Postupne ich dohľadávam, nie je to úplne jednoduché. Niečo som mu už však pripravil.

Len tak poviete, že ste si s ľuďmi bez domova skôr telefonovali. Mne hneď napadne, či majú všetci mobily a kde si ich nabíjajú.

Doba sa veľmi zmenila. Keď som pred mnohými rokmi začínal fotiť, bol zázrak, keď niekto mal nejaký mobilný telefón. Počas pandémie sa všetko radikálne zmenilo.

S covidom prišla medzi ľudí na okraji spoločnosti doba lacných smartfónov. Dnes ich majú bežne. Sú potom napríklad aj mojimi fanúšikmi na Facebooku, lajkujú mi príspevky.

Neviem si predstaviť napríklad Mikiho, ktorého sme vtedy spolu navštívili na Rohanskom ostrove, ako…

Miki práve nie je na Facebooku, ale ďalší áno. Telefóny si nabíjajú tam, kde sa dá, dnes sú všade nejaké pointy, kde si ich nabijú, a zároveň tam majú wifi. A majú powerbanky.

Pre nich je digitalizácia dobrá, hodí sa do ich sveta. Nie sú až takí odtrhnutí od reality, ako by sa nám mohlo zdať. Predtým boli. Dnes si všetko fotia, posielajú si fotky, ich životy to dosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vzťahy

Svet

Teraz najčítanejšie