Denník N

Keď hral v Reale, Wenger sa oňho bál. Ødegaard teraz ašpiruje na investíciu storočia

Hráč Arsenalu Martin Ødegaard (vpravo) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil druhý gól vo futbalovom zápase anglickej ligy Premier League Wolverhampton Wanderers - FC Arsenal vo Wolverhamptone 20. apríla 2024. Foto – TASR/AP
Hráč Arsenalu Martin Ødegaard (vpravo) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil druhý gól vo futbalovom zápase anglickej ligy Premier League Wolverhampton Wanderers – FC Arsenal vo Wolverhamptone 20. apríla 2024. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

🏒 Denník N na MS v hokeji: V dejisku sú reportéri Štefan Bugan a Michal Šášky, s ktorými moderátori Pavol Kliment a Jana Sedláková nahrávajú podcast Bugan a Šášky z MS. Každý deň pripravíme aj newsletter 300 slov z MS, ktorý vychádza aj ako podcast. Po každom slovenskom zápase prinášame Panel expertov. Pozrite si hlavnú stránku MS v hokeji.

Už sa o ňom hovorilo, že bude ďalším supertalentom, na ktorý sa jednoducho zabudne.

Real Madrid v januári 2015 zaplatil viac ako 4 milióny eur za vtedy ešte len 16-ročného Nóra Martina Ødegaarda. Ten dovtedy hrával iba v domácej lige za Strømsgodset, ale už patril k najlepším hráčom v súťaži a objavil sa dokonca aj v seniorskej reprezentácii.

Chceli ho všetky veľké kluby a opisovali ho ako jedného z najperspektívnejších hráčov na svete.

Ødegaard sa však v Madride trápil a nikdy ani nedostal poriadnu šancu. Namiesto toho chodil po hosťovaniach: bol v dvoch holandských kluboch (Heerenveene a Vitesse) aj v Reale Sociedad.

V Reale Madrid mal do zostavy ťažkú cestu, na jeho pozícii totiž hrali – a doteraz hrávajú – Toni Kroos a Luka Modrić.

Pri Ødegaardovi sa teda začalo špekulovať, či veľký transfer do Madridu jednoducho neprišiel príliš skoro, a či svoj talent nezabil.

Teraz však už vieme jasnú odpoveď. Ødegaard je dnes kapitánom londýnskeho Arsenalu. Je aj jedným z kľúčových hráčov v sezóne, keď sa tím po dlhej dobe dostal ďaleko v Lige majstrov (do štvrťfinále).

Arsenal zároveň stále bojuje o majstrovský titul s Manchestrom City a Liverpoolom.

Ako povedal v rozhovore pre The Players’ Tribune, v Arsenale si teraz našiel skutočný domov.

Arsenal vedel vždy hráčov ako Ødegaard vhodne využiť. Bývalý tréner Arséne Wenger by ho obľuboval: aj preto sa ho snažil na prelome rokov 2014 a 2015 získať.

Wenger ho aj s otcom zobral na večeru a rozprával mu o klube, ale Ødegaardovci si napokon vybrali Real.

Počas posledných Vianoc sa Ødegaard znova s Wengerom stretol, keď sa prišiel pozrieť na zápas s West Hamom United.

Po ňom sa rozprávali a Wenger povedal, že sa o jeho kariéru bál, keď už v Reale nehrával.

Kraľuje v polopriestoroch

V Arsenale sa však stal rozdielovým hráčom. „Vedel som, že klub dokázal rozvíjať tvorcov hry ako Fabregas, Nasri, Özil: veľmi inteligentných, technických hráčov, ktorí dobre pracujú s loptou a zvládajú aj ťažké prihrávky. Teda hráčov ako ja,“ povedal.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie