„Borélie sa môžu zahniezdiť v kĺboch alebo srdcovom svale,“ hovorí odborníčka na kliešte Mária Kazimírová

„Sú to potvory, ktoré sa dokážu dobre schovať,“ hovorí Mária Kazimírová z Ústavu zoológie SAV. V rozhovore sa dozviete, či vám môže kliešť zaliezť do spacieho vaku, na ktorom stupni ho vyprať aj to, ako ho správne poslať do laboratória na vyšetrenie.

27.04.2024 15:00
Zdravie kliešte Foto:
Kliešť dáva prednosť vyššej tráve, do tridsať až štyridsať centimetrov, alebo kríkom, to mu vyhovuje.
debata

Väčšinou si predstavujeme, že na nás kliešť číha na liste, je to naozaj tak?

V tom pravom období, keď sú rastliny zelené alebo trošku vyššie, skutočne číha, ale napríklad na vyššej žihľave sa mu nepáči.

Dáva prednosť vyššej tráve, do tridsať až štyridsať centimetrov, alebo kríkom, to mu vyhovuje. Počas nepriaznivého obdobia zalezie do hrabanky a tam si počká na lepšie podmienky.

Prečo nevieme kliešte plošne likvidovať ako napríklad komáre?

To by bolo veľmi ťažké. Pri komároch je to jednoduchšie, existuje prípravok, ktorým sa ošetrí voda, v ktorej sa vyvíjajú larvy, a účinné sú aj celoplošné postreky dospelých jedincov.

Zdravie kliešte Čítajte viac Kliešťová invázia sa začína

Ale kliešte, tie sú buď zalezené, alebo prichytené na divokých zvieratách a tie len tak ľahko neošetríte. Boli tu už rôzne pokusy, ale neboli účinné, a ak, tak len krátkodobo a na malej ploche.

Čítala som, že kliešte sa vyskytujú v hniezdach, ako si to máme predstaviť?

Keď sa samičky nacicajú, zalezú do hrabanky, potrebujú vlhko a relatívne teplo, aby nakládli vajíčka, z ktorých sa vyliahnu larvy.

Keď robíme zber kliešťov vlajkovaním, často natrafíme na takéto miesto, tzv. hniezdo, ktoré je plné lariev. Keď sa larvy prichytia na hostiteľov, srnky alebo malé hlodavce ich prenesú ďalej.

Nacicané larvy odpadnú a premenia sa na nymfy alebo dospelé jedince. Nymfy a dospelé kliešte sa už v tzv. hniezdach nevyskytujú.

Dospelé kliešte sú rozptýlené rovnomerne?

V rámci jedného areálu môžu byť miesta, kde sa ich nachádza viac, a o pár metrov nie je žiadny. Na prvý pohľad biotop vyzerá rovnako, prečo to tak je, to si zatiaľ nevieme vysvetliť.

Iné je, ak sa biotop trochu zmení. Napríklad je na jednej strane lesnej cestičky dubový les a kríky, na druhej, slnečnejšej strane, agátový les. V agátovom lese nenájdete ani jedného kliešťa a na okraji cestičky alebo na tráve na cestičke dubového lesa ich je veľa. Súvisí to so suchom a vystavením slnku.

Kedy sú kliešte najkrvilačnejšie?

Kedysi sa uvádzalo, že je dvojvrcholová sezóna aktivity kliešťov. Prvý vrchol je v jarnom období od apríla do júna. Keď začne byť horúco a sucho, kliešte zalezú do hrabanky. Druhý menší vrchol je v septembri a októbri, keď sú zasa aktívne.

Keď ideme do lesa behať alebo bicyklovať, môže sa na nás kliešť prisať?

To by ste sa museli bicyklovať po nejakej cestičke, kde je vyššia tráva, mohol by sa teoreticky prichytiť na topánky alebo preliezť, keď sa obtriete o krík, ale ak sú širšie lesné alebo dokonca vyasfaltované cestičky, šanca je nízka.

Spia v noci kliešte? Môže kliešť zaliezť do spacieho vaku?

Môže, náš kliešť obyčajný nemá oči, orientuje sa pomocou oxidu uhličitého, ktorý vydychujeme, potu a otrasov zeme, a to cez deň aj v noci.

Stačí kliešťa z takého spacieho vaku alebo oblečenia vyprať?

Kliešť je schopný prežiť určitý čas aj vo vode. Pred niekoľkými rokmi vedci prali kliešte na rôznych teplotách a niektoré prežili pranie pri nižších teplotách, ako je 60 stupňov.

Keď prídete z terénu domov, nemali by ste si oblečenie vziať hneď do izby, kliešť môže z neho vyliezť. Mali by ste sa dobre poprezerať aj na druhý a tretí deň. Kliešte sú potvory, dokážu sa dobre schovať.

Prezriete sa raz, myslíte si, že ste si z lesa nič nepriniesli, a po pár dňoch zistíte, že predsa.

V meste sú kliešte nakazené častejšie ako v lese. Skutočne je to tak?

To závisí aj od patogénu. Každý štvorcový meter môže byť iný. Najproblematic­kejšia je lymská borelióza. Sú miesta, kde je nakazených boréliami aj vyše 50 percent kliešťov.

Ale vyskytujú sa aj iné patogény, na Slovensku boli doteraz potvrdené tri – štyri prípady ľudskej anaplazmózy, jeden či dva prípady babeziózy, rickettsiózy sú o niečo častejšie. Pravdepodobne to súvisí s tým, z akých zvieracích hostiteľov sa kliešte nakazili.

Ak sa nedajú zlikvidovať kliešte, nedali by sa zničiť napríklad borélie?

Zaznamenali sme aj tendencie vyvíjať vakcíny proti kliešťom, aby sa zablokoval prenos patogénov, ale zatiaľ je to všetko len v štádiu teórie. Neexistuje vakcína, ktorá by bola v nejakom klinickom štádiu testovania.

Gubricka shutterstock, pr, nepouzivat Čítajte aj Domáci miláčikovia si zaslúžia efektívnu ochranu a prevenciu proti parazitom

Takže nám neostáva nič iné, len vyvíjať vakcínu proti borelióze?

Áno, ale taká vakcína zatiaľ nie je.

Stúpa počet prípadov lymskej boreliózy?

V posledných rokoch je to tak, ale často ide o alimentárne nákazy, keď sa ľudia nenakazia prostredníctvom kliešťov, ale cez nakazené mliečne produkty, ktoré neprešli pasterizáciou.

V oblastiach, kde sú ohniská nákazy, sa kozy a ovce môžu ľahko nakaziť, hoci nemajú žiadne prejavy choroby. Na Slovensku mnohí nerešpektujú nariadenie pasterizovať mlieko, preto čo sa týka počtu prípadov alimentárnej infekcie v porovnaní s celkovým počtom prípadov v EÚ vedieme.

Ako rýchlo po prisatí kliešťa sa nakazíme?

Vírus, ktorý spôsobuje encefalitídu, sa prenesie rýchlo, aj do jednej hodiny. Pri boréliách sa uvádzajú rôzne intervaly, pravdepodobne to závisí aj od druhu.

Ak máte na sebe kliešťa viac ako 24 hodín, odporúčala by som vám, aby ste sa dobre sledovali. Problém je však v tom, že typická červená škvrna – erytréma, ktorá sa vytvorí po niekoľkých dňoch či týždňov od nákazy, sa nevyskytuje u všetkých.

Ten fľak je jasný signál, že ochorenie treba liečiť. Vtedy je aj nádej, že po podaní antibiotík sa infekcia zlikviduje.

Kliešte v  súčasnosti začínajú vyšetrovať... Foto: SHUTTERSTOCK
Kliešť Kliešte v súčasnosti začínajú vyšetrovať viaceré laboratóriá, ale väčšinou vyšetrujú len obmedzené spektrum patogénov.

A čo sa stane v opačnom prípade?

Keď erytrému nepostrehnete a objavia sa príznaky, môže byť už neskoro. Borélie sa môžu zahniezdiť v organizme, napríklad v kĺboch alebo v srdcovom svale.

Aj keď sa nasadia antibiotiká a časť aktívnych borélií sa zlikviduje, tie zahniezdené – zapuzdrené, môžu prežívať a pri nejakej inej infekcii, keď je imunitný systém oslabený, začnú byť opäť aktívne.

Môže na nás kliešť preniesť aj viac ako jednu nákazu?

V súčasnosti sa veľa hovorí o tzv. koinfekciách. Mnoho kliešťov je nakazených súčasne viacerými patogénmi. Môže sa stať, že kliešť prenesie boréliu a babéziu, alebo boréliu a rickettsiu, alebo boréliu a encefalitídu. K

eď sa taký kliešť nevyšetrí, je ťažké zistiť pôvodcu kombinovaných klinických príznakov, ktoré nie sú typické len pre jednu z týchto chorôb.

Môžeme sa opäť nakaziť boreliózou, ak sme ju už raz prekonali? Nezostanú nám v tele protilátky?

Zostanú, ale problém je v tom, že existuje mnoho druhov borélií a protilátky môžu byť účinné proti jednému druhu a nemusia byť účinné proti druhému. Alebo po nejakom čase hladina protilátok klesne a organizmus sa už zasa nevie brániť.

Proti encefalitíde existuje očkovanie. Má však zmysel dať sa zaočkovať teraz na jar? Nie je už neskoro?

Nikde sa striktne nehovorí, že sa musíte dať zaočkovať v zime. Je ale pravda, že sa to odporúča. Súvisí to so sezónnou aktivitou kliešťov. Keď začnete s očkovaním na jeseň, v priebehu pol roka dostanete všetky tri očkovacie dávky a skoro na jar ste už stopercentne chránení.

Treba však povedať, že protilátky sa v tele tvoria už po podaní prvej vakcíny. Zatiaľ je to aj jediná vakcína, ktorá funguje.

thumbnail Klies  te, PR, NEPOUZIVAT Čítajte aj Špeciálny bonus pre klientov NN Životnej poisťovne - pomoc v prípade kliešťovej encefalitídy

Lepšie ako čakať na fľak – či sa objaví, alebo nie, je poslať kliešťa do laboratória. Kde ho môžeme dať vyšetriť?

Kliešte v súčasnosti začínajú vyšetrovať viaceré laboratóriá, ale väčšinou vyšetrujú len obmedzené spektrum patogénov. Napríklad u nás v Zoologickom ústave SAV vyšetrujeme boréliu, anaplazmu, babéziu, rickettsie, ale nie vírus encefalitídy. Ten vyšetrujú vo Virologickom ústave SAV.

V akom stave poslať kliešťa?

Živého alebo mŕtveho, ale zo suchého sa ťažšie izoluje DNA. Keď ho odstránite z tela, neprekáža, ak sa utrhne ústny ústroj. Zabaľte ho do vlhkej vatičky alebo handričky, alebo vložte do skúmavky a potom čím skôr doneste alebo pošlite, aby vo vlhkom stave nesplesnivel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #lymská borelióza #ako vybrať kliešťa #borelióza